lördag 6 oktober 2018

"Luna Olympia" av Ulrika Fjellborg

Författare: Ulrika Fjellborg
Titel: Luna Olympia
Genre: Science fiction
Antal sidor: 373
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 september 2018
Första meningen: De såg ut som fyrverkerier.

Baksidetext
Chris är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Han sänds till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus, för att arbeta inom politiken. På vägen träffar han Rebecca från Perth. Hon är prisjägaren som hela den undre världen fruktar. Nu har hon ställt in siktet på det farligaste villebrådet av dem alla, piratkungen Dawn. Men han kommer inte att ge sig utan strid, vilket passar Rebecca utmärkt. Hon vill döda honom med sina bara händer.

Snart är Chris indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa, inte bara för sitt eget liv, utan för hela federationens framtid.

Min kommentar
Det kommer väl inte som någon överraskning för någon om jag säger att science fiction är en favoritgenre. Luna Olympia beskrivs som en rymdopera och när jag kollade upp vad det egentligen betyder så visade det sig att det är dramatiska äventyrsberättelser i mer eller mindre uppdiktad rymdmiljö. Jaha ja. Lite som Guardians of the Galaxy alltså. Faktum är att boken verkligen har lite av det skimret över sig.

Som vanligt, skulle jag nästan våga påstå, så har jag problem att se den detaljrika miljön framför mig. Jag klarar inte att översätta texten till bilder när det blir för många detaljer när jag inte har något att stoppa in detaljen i. Det stör mig bara lite i början, efter hand får jag lite mer koll på helheten. Man får nämligen inte veta allt på en gång, men ge dig till tåls. Det är det värt.

Rent generellt så tycker jag att det blir lite rörigt. Det är inte alltid lätt att avgöra vem som gör/säger vad. Dialogen blir ibland lite krystad i sina försök att vara hårdkokt, men förvånansvärt ofta så funkar det faktiskt. Härligt! Tyvärr så drogs min läsupplevelse ner lite av att jag ibland fick känslan av att boken var (dåligt) översatt från engelska. Flera uttryck är väldigt svengelska.

Det blir lite för mycket av det goda för mig, med alla dessa konstgjorda kroppsdelar och övermänniskor (som egentligen är maskiner). Jag gillar ändå idén med kloner som är mer människodelar än människan. Det finns faktiskt mycket att gilla med den här boken. Den är både spännande och fartfylld. Och så lite rolig också. Detta ska tydligen bli en serie av något slag, men om det är karaktärerna eller genren som det ska bli fler böcker av har jag inte lyckats klura ut. För min del hoppas jag på både och. Det ser väldigt lovande ut för svensk science fiction/fantastik.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,5 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 3,83 i genomsnitt (beräknat på 6 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Luna Olympia: lagomlycklig, Håkans Hylla och Tusen sidor.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar nog den här genren bättre som film. Eller ja, jag gillar ju i alla fall versioner som Guardians of the Galaxy :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog påstå att den här genren generellt gör sig bättre som film, men bok funkar också. Om man verkligen gillar science fiction :)

   Radera
 2. Det kan nog bli en spännande bokserie detta, lär bli en mixad sf har jag förstått, d.v.s. inte bara actionspäckad rymdopera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och nästan säkert fler böcker om Chris, Rebecca och Lothar :) Ser verkligen ljust ut för svensk science fiction.

   Radera