lördag 20 oktober 2018

"Återvändarna" av Jason Mott

Författare: Jason Mott
Titel: Återvändarna
Genre: Science fiction
Antal sidor: 341
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: -
Översättare: Frida Lindholm
Serie: -
Förlag: Harlequin
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 oktober 2018
Första meningen: När Harold öppnade dörren den dagen fick han syn på en mörkhyad man i välsydd kostym som log mot honom.

Baksidetext
Över hela världen börjar människors anhöriga att återvända från andra sidan. Ingen vet hur eller varför det händer, om det är ett mirakel eller ett tecken på att den yttersta dagen är nära. En av de som återvänder är Harold och Lucille Hargraves son Jacob. Han dog många år tidigare i en tragisk olycka på sin åttaårsdag. När han plötsligt står utanför deras dörr, fortfarande åtta år gammal, vet de inte vad de ska tro.

Kaos bryter ut över hela jordklotet och den nyligen återförenade familjen Hargrave befinner sig mitt i en värld på randen till kollaps. De tvingas manövrera i en mystisk ny verklighet och genom en konflikt som hotar att riva upp själva meningen med vad det är att vara människa.

Min kommentar
För några år sedan så gick det en serie på TV som hette Resurrection, jag gillade verkligen den. I alla fall första säsongen. Den sas bygga på en bok och jag var ju inte sen att köpa den. Jag ville ju ha svar. Nu, med facit i hand, så vet jag att den här boken i stort sett inte har något alls gemensamt med TV-serien och det visar sig, dessutom, att författaren påstås ha stulit hela idén från en fransk film/TV-serie. Och några svar fick jag överhuvudtaget inte.

Det börjar så väldigt lovande, sedan står det bara och stampar. Inget händer liksom. Förutom att folk i gemen uppför sig rent korkat. Någonstans här inne finns nog ett budskap, men jag kan inte riktigt få ihop det. Om man tror att folk ska bli välvilligt inställda till något okänt och främmande genom att de tvingas lämna sina hem för att det okända och främmande ska bo där i stället så har man nog inte tänkt igenom det ordentligt.

För mig blir det här för amerikanskt och jag kan inte relatera till någon, egentligen. De som kommer närmast är väl Harold och Bellamy, de verkar vara de enda som överhuvudtaget använder sina hjärnor. Förmodligen är jag för pragmatisk för den här typen av bok, när man är död så är man död och jag har ingen som helst önskan att utsätta mina döda nära och kära för traumat att återvända. Eller mig. Det räcker att sörja en gång.

Jag har otroligt svårt att förstå poängen med den här boken. I efterordet så låter det som att författaren har velat skriva en hoppfull och upplyftande historia om att återse sina döda nära och kära. Personligen känner jag mig bara frustrerad och inte ett dugg upplyft. Detta är nämligen en rent förfärlig historia. En intressant frågeställning och idé är det, icke desto mindre, men så illa hanterad att det bara försvinner i bruset.

Om du har sett TV-serien och är sugen på boken så vill jag än en gång poängtera att de inte har något gemensamt, utöver Återvändarna. Inte ens namnen på karaktärerna är samma, i de flesta fall. Om du inte har sett TV-serien och är nyfiken på boken så vänta dig inga svar och inte heller den typ av spänning som man kanske förväntar sig när man läser en sådan här bok.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,5 (beräknat på 6 betyg).
Goodreads hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 13 932 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Återvändarna: Med näsan i en bok, Maddes bokblogg och hyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Ja, det här lät ju inte som något för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, denna skulle jag inte rekommendera åt dig :)

   Radera
 2. Har sett den amerikanska TV-seerien och har den franska på min lista på Netflix. Visste faktiskt inte att det var en bok i original.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag skulle egentligen inte säga att det är så. Den franska filmen/TV-serien är original. Sedan skrev Mott boken och filmen liknar inte den på något sätt, nästan :)

   Radera