onsdag 10 oktober 2018

"Djävulsdoften" av Mons Kallentoft

Författare: Mons Kallentoft
Titel: Djävulsdoften
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 349
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Malin Fors 10
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 september 2018




Första meningen: Kan inte röra mig.

Baksidetext
Malin Fors befinner sig på flykt. Ett ouppklarat fall och en personlig kris har fått henne att falla dit igen. Hon har druckit sig genom kvällar och nätter, och allt snabbare närmat sig botten. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok.

Att bryta med allt verkar vara det enda vettiga. Men ensamheten i den nya staden är svår att hantera och frestelserna finns överallt. Arbetet blir som vanligt Malins räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Vem var kvinnan? Varför blev hon dödad på ett så brutalt sätt? Och hur kände hon den thailändske man som blir nästa offer?

Samtidigt som Malin kämpar mot sina demoner blir hon indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Och hon måste gräva djupt i det förflutna för att finna svaren och den hänsynslösa mördare som är ute efter upprättelse och hämnd.

Min kommentar
Det börjar närma sig slutet i den här serien, i alla fall om man ser till utgivna böcker. Även om det faktiskt kommer en ny nu i oktober. Jag kan väl tycka att det börjar bli dags att lägga Malin åt sidan och låta henne komma till ro. Det har hon gjort sig förtjänt av.

I den här boken befinner vi oss i Bangkok. Någon tyckte tydligen att det var en bra idé att skicka dit en alkoholist för att tillfriskna. På egen hand. Visserligen "övervakad" av sin chef på svenska ambassaden, men ändå ensam. Jag måste ifrågasätta lämpligheten i det. Om man verkligen bryr sig om personen. Miljön beskrivs i alla fall så att jag riktigt känner hettan som osar från asfalt och betong. Jag har aldrig känt mig lockad av Thailand och faktum är att nu är den lockelsen än mindre.

Fokus i Djävulsdoften ligger på Malins svårigheter. Det brukar vara ett problem för mig när fokus ligger på "fel" saker, men det fungerar förvånansvärt bra att se allt genom hennes förvirrade och dimmiga tankar. För allra första gången genom den här serien så tycker jag faktiskt synd om Malin. Hon är så oerhört trasig och hon gör verkligen sitt bästa för att sjunka ännu djupare. Abstinensens våndor och alkoholistens undanflykter/förklaringar känns väldigt trovärdiga.

En positiv sak med den här boken är att det inte finns några röster från de döda. Det är väldigt befriande. Däremot tänker Malin en hel del underliga tankar och jag känner mig lite tveksam till om någon verkligen går runt och tänker så där, men omöjligt är det ju inte. Jag tycker Djävulsdoften är mycket skarpare än de tidigare böckerna. Det är inte så luddigt i kanterna utan precis allt är knivskarpt. Allt känns tydligare.

Det mesta knyts ihop på ett bra sätt. Förutom när det gäller Malin då. Vad ska egentligen hända med henne? Hur mycket orkar hon? Och framför allt, hur mycket orkar läsaren?

Boktipsets estimerade betyg var 3,9 och genomsnittet 3,1 (beräknat på 84 betyg).
Goodreads hade den 3,04 i genomsnitt (beräknat på 137 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Djävulsdoften: Johannas deckarhörna, Romeo & Juliet och Mysterierna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst någon bok i den här serien och jag gillade den inte så har inte fortsatt. De verkar dock handla om lite samma, samma men det kanske bara är jag som upplever det så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju väldigt mycket om Malin och hennes vedermödor, de är ju i stort sett samma hela tiden. Jag tycker böckerna är väldigt ojämna, en del är riktigt bra och en del är inte så bra :)

      Radera