lördag 27 oktober 2018

"Sömnernas sömn" av Elin Säfström

Författare: Elin Säfström
Titel: Sömnernas sömn
Genre: Fantasy
Antal sidor: 314
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Tilda Modigh 3
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 oktober 2018
Första meningen: Dumpe och jag är ute på vår mer eller mindre schemalagda eftermiddagskissrunda när han på en sekund genomgår en total personlighetsförändring.

Baksidetext
Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, älvor och andra väsen, men de flesta människor ser dem inte. Och det är Tildas jobb att se till att det fortsätter så. Men det är inte så lätt, när det är dags för tomteting, och stan svämmar över av berusade tomtar. En morgon hittas flera ihjälbitna getter på Skansen. Både Tilda och de trollfientliga tomtarna är övertygade om att det är ett troll som varit framme. Tomtar och troll ställs mot varandra och konflikten trappas upp, samtidigt som fler döda djur dyker upp, i oväntade konstellationer. Vem är det som dödar djuren och varför?

Min kommentar
När jag såg att den här tredje delen var på gång så blev jag så förväntansfull och när den plötsligt en dag låg på hallmattan så var ingen gladare än jag. Sedan blev jag orolig. Tänk om den inte var så bra som jag hoppades? Och hur var det nu egentligen, skulle det bli en trilogi? Var detta sista boken? Vad gäller min första fråga så behövde jag inte vara speciellt orolig i alla fall.

Sömnernas sömn är inte lika rolig som de två tidigare delarna, den har tappat lite av humorn. Här är det mer brutalt. Och mörkt. Kanske blir det lite för mycket. Kanske är det också lite för många sidohistorier, eller så är det bara för att jag tycker så synd om Tilda. Det är bara elände överallt, vart hon än vänder sig. Jag hade önskat att hon var lycklig i åtminstone en tråd. Jag gillar ju henne. Hon är så klok och modig och jag älskar hennes sätt att se på världen. Det känns också lite som att det är för många budskap här och ibland är det farligt nära pekpinnar. Jag som avskyr att bli skriven på näsan reser omedelbart ragg, men gränsen passeras aldrig.

Tilda börjar bli lite mer kritisk mot sig själv och sitt agerande, kanske är det det som gör att lite av humorn har försvunnit. Självironin har hon kvar i alla fall. Jag går ju så igång på ironi och sarkasm. Åh, vad jag tycker om henne! Har jag sagt det förut? Loke blev också en ny favorit, men speciellt kombinationen. Alla de härliga tomtarna, trollen och älvorna är naturligtvis också med, men de har blivit lite mer åt det onda hållet. Några av dem i alla fall. Men Jeanette, vilken underbar tomte. Henne hade jag velat hänga med.

Temat i Sömnernas sömn är väldigt kreativt och jag ska erkänna att jag inte fattade alls, men sedan tyckte jag att Tilda var dum som inte fattade hur hon skulle väcka Natta. Det var ju så solklart. Samtidigt som det är mycket magi och folktro så är det ändå vardagsproblemen som har störst fokus. De där stora problemen som man hade när man var 16. När man trodde att livet var slut bara för att ens kärlek inte var besvarad. Det finns ju så många olika sorters kärlek och man kan älska någon utan att vara kär i den.

Det var egentligen bara ett problem med den här boken och det var att jag hela tiden ville fortsätta läsa. Då dyker det så klart upp jobbiga kollegor som sätter sig bredvid en på bussen på vägen hem och vill PRATA. Och att medpassagerarna tittar så konstigt på en när man sitter och småfnittrar för sig själv. Men hur var det nu? Blir det fler böcker om Tilda? Visst skulle det bli en trilogi? Om det slutar så här så är det ett perfekt slut. Om det fortsätter så är jag också glad.

Jag vet egentligen inte vad mer jag kan säga, som jag inte har sagt förut. Det blir liksom bara en upprepning av mina inlägg om de två tidigare böckerna. Läs dem vetja. Och böckerna. Framför allt böckerna.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,5 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 4,31 i genomsnitt (beräknat på 13 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sömnernas sömn: Lottens bokblogg, Boklysten och Zellys bokhylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte den var bättre än tvåan, och tänkte inte på mindre humor. Gillade också Loke som karaktär :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog tyckt minst om denna, men det säger egentligen inte så mycket. De är väldigt bra allihop.

   Radera
 2. Jag håller helt med dig här. Jag tyckte nästan det var jobbigt att läsa en tag för allt var så ledsamt. Men självklart gav jag inte upp. Boken är ju väldigt bra ändå. Nu hoppas jag självklart att det inte bara blir tre böcker utan fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så otroligt ledsen för Tildas skull, det var jobbigt att läsa om allt elände. Är lite tudelad till en fortsättning, ibland så gillar jag att inte få veta hur det går, men jag blir ju inte ledsen om det kommer fler böcker :)

   Radera
 3. Nu vill jag läsa den här serien ännu mer!

  SV: Ja, men precis. På bio senare i höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är nästan ett måste att läsa!

   Radera