måndag 1 oktober 2018

Film: Blade Runner 2049

Titel: Blade Runner 2049
Originaltitel: Blade Runner 2049
Genre: Science fiction
Regissör: Denis Villeneuve
Manus: Hampton Fancher, Michael Green
Skådespelare: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 163 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 10 september 2018

Handling
År 2049 upptäcker en ny Blade Runner, Los Angeles-polisen K, en sedan länge begravd hemlighet som har potential att försätta vad som är kvar av samhället i kaos. Efter sin upptäckt försöker K leta rätt på Rick Deckard, en före detta Blade Runner som varit försvunnen i trettio år.

Min kommentar
Blade Runner från 1982 var länge en av mina favoritfilmer, men sedan såg jag om den i våras, eftersom det kommit en uppföljare, och då var den plötsligt inte lika bra längre. Att motstå den nya filmen gick ju så klart inte ändå. När sambon köpte en ny hemmabioanläggning så tyckte jag att det var läge att prova den.

Detta är en vansinnigt snygg film, stämningen är perfekt och det är mörkt, dystert, ödesmättat. Och väldigt långsamt. Precis som det ska vara. Tyvärr så är det också en historia man har sett otroligt många varianter på. Till och med den extra lilla knorren finns här. Dock får man ganska tydliga ledtrådar till den.

Jag kan tycka att det är synd på filmen att det är Ryan Gosling som är huvudpersonen, jag har så otroligt svårt för honom. Han har liksom bara ett enda ansiktsuttryck och det är den förfördelade pojkvaskern. Nej, jag gillar honom inte här heller. Harrison Ford gör sitt jobb, något annat hade varit förvånande.

Trots allt så är det en spännande historia, tyvärr så blir en del scener alldeles för utdragna. Manus räcker inte på långa vägar till nästan tre timmar film. Egentligen tycker jag att storyn saknar trovärdighet, vilket dock inte alltid är ett krav. Speciellt inte när det handlar om science fiction. Vem vet, liksom?Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 833 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 328 839 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag såg den här igår och håller med om allt du säger. Enda anledningen att jag såg klart den var förstås för att få se Harrison, ändå få veta hur den slutade och pga det filmiska. Men väldigt segdragen, så jag håller med om betyget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog först och främst att den var på tok för lång. Det verkar svårt för filmmakarna att göra lagom långa filmer. Jag är ändå glad att jag har sett den, den är ju inte dålig på något sätt. Bara väldigt mycket för lång.

   Radera
 2. Jag gillade den filmen riktigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog tyckt mer om den om den hade varit kortare :)

   Radera