onsdag 28 november 2018

"Bödelskyssen" av Mons Kallentoft

Författare: Mons Kallentoft
Titel: Bödelskyssen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 342
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Malin Fors 11
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 14 november 2018
Första meningen: Jag tog vid där han slutade.

Baksidetext
Malin är tillbaka i Linköping efter en uppslitande tid som sambandsofficer i metropolen Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men är rastlös och behöver ett komplicerat fall för att hålla begäret efter alkohol stången.

Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och Malin och hennes kollegor kastas in i det största gisslandramat i Sveriges historia. Över fyrtio män, kvinnor och barn hotas till livet av kaparen som har tagit sig rätten att bestämma över andras liv och död. Men kan några få liv offras för att rädda många?

Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. När sommaren når sin kulmen exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Min kommentar
Jag vet inte om Mons Kallentoft närmar sig slutet på sin berättelse om Malin Fors, men Bödelskyssen är elfte delen och var den senaste ända tills för några veckor sedan. Trots att den här boken är en av de bättre så kanske det är dags att fundera på ett avslut.

Temat i Bödelskyssen är väldigt aktuellt och det känns som att det inte kan bli söndertjatat. Den handlar om att vissa tycker att de har all rätt i världen att vräka ur sig vad som helst på sociala medier. Göra vad som helst för att få många likes och komma undan med det för att lagarna är antika och för att man inte är straffmyndig. Och hur allt kan drivas till spets när andra i sin tur tycker att de har rätt att ta lagen i egna händer. De här "andra" är förmodligen människor som aldrig gjorde några misstag eller något mindre begåvat i sin ungdom. Jag blev upprörd och ledsen av den här boken.

Inledningen är väldigt stark och spännande. Jag funderade lite på hur den här flygkapningen skulle kunna räcka hela boken. Det gör den inte. Det är inte den som boken handlar om. Ovanligt med en bok som liksom peekar i början, men det är bra.

I Bödelskyssen finns inga anderöster alls, vilket är otroligt skönt. Till och med Malins inre röster är tysta. Dessvärre tänker karaktärerna fortfarande väldigt mycket och det blir lite väl mycket ältande. Förmodligen är det detta som andra kallar poetiskt. Lite krystat blir det också när mördaren tänker igenom sina handlingar, bara för att läsaren ska få veta hur allt gick till.

Vem den skyldige är är ganska uppenbart relativt tidigt, men det förstör ingenting av spänningen. För spännande är det. En bok för sträckläsning helt enkelt.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,5 och genomsnittet 3,4 (beräknat på 49 betyg).
Goodreads hade den 3,67 i genomsnitt (beräknat på 86 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bödelskyssen: Johannas deckarhörna, Just nu - just här och Jennys blogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar