lördag 3 november 2018

"Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" av Ransom Riggs

Författare: Ransom Riggs
Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Genre: Fantasy
Antal sidor: 379
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Miss Peregrine's home for peculiar children
Översättare: Sanne Näsling
Serie: Miss Peregrines besynnerliga barn 1
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2012
Format: Kartonnage
Källa: Bokhyllan
Utläst: 14 oktober 2018Första meningen: Jag hade just börjat acceptera att mitt liv skulle bli helt vanligt, när högst ovanliga saker började hända.

Baksidetext
En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

Min kommentar
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn har stått i hyllan sedan bokrean 2014. Efter jag hade köpt den började jag höra väldigt blandade åsikter och jag kände mig plötsligt inte så sugen på den. Det enda jag egentligen kände till om boken var att det skulle vara ett barnhem inblandat. Och besynnerliga barn (på vilket sätt visste jag inte). Och foton. Massor av gamla, konstiga foton. Hur bra kunde det bli, liksom?

Det visade sig att det här var ett vinnande koncept. Vilken fantastisk grej att använda en massa foton för att skriva en bok. Jag är så sjukt imponerad över hur Riggs får allt att passa ihop.

Stämningen är väldigt mörk och ödesmättad, vilket förstärks när vi förflyttar oss till den där ön utanför Wales. Öar är ju perfekta miljöer, speciellt när de är karga och lite ödsliga. Som denna.

Kapitlen är väldigt långa, men fotografierna bryter av på ett bra sätt och det finns många andra naturliga ställen att pausa på (om man nu skulle behöva det). Detta var nämligen inget problem för det var nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken. Det är så spännande att jag bara vill fortsätta att läsa.

Eventuellt skulle man kunna tycka att Riggs klämmer in för mycket. Här finns i stort sett allt man kan tänka sig och visst spretar det lite, men det funkar väldigt bra för mig. Det är egentligen bara det där med tidshoppen, som vanligt blir jag yr i huvudet av dem och som vanligt känner jag att det är något som inte riktigt stämmer. Det stör mig dock inte alls.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn liknar nog inget annat jag har läst, samtidigt som det på något sätt liknar allt annat. Fotografierna förhöjer läsningen och om man är lite känslig så kan detta säkert även vara en kuslig historia. Nu måste jag ha tag i fortsättningen...

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,5 och genomsnittet 3,6 (beräknat på 318 betyg).
Goodreads hade den 3,9 i genomsnitt (beräknat på 799 789 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn: Krejsy cat lady, Fru Bibliofil och med näsan i en bok.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Måste verkligen fortsätta den här serien!

  SvaraRadera
 2. Denne har eg berre lese på lydbok, og den fungerer overraskande godt i det formatet. Enig i at det er lange kapittel, men det er grotesk nok til at eg held interessa oppe. Tenker litt gotikk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev väldigt glatt överraskad, hade inte alls väntat mig att den skulle vara så bra. Jag blev helt fascinerad av fotografierna också, de passade in så bra.

   Radera