måndag 12 november 2018

Film: Hold the dark (2018)

Titel: Hold the dark
Originaltitel: Hold the dark
Genre: Drama
Regissör: Jeremy Saulnier
Manus: Macon Blair, William Giraldi (bok)
Skådespelare: Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård, James Badge Dale, Riley Keough, Julian Black Antelope
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 125 min
Serie: -
Såg den på Netflix 12 oktober 2018
Handling
I den lilla byn Keelut, Alaska – en plats så långt från civilisationens vanliga regler att vad som helst tycks kunna hända – verkar en liten pojke ha blivit det tredje offret för en flock vargar.

Pojkens mamma Medora Sloane vänder sig till författaren och vargexperten Russell Core och ber honom komma till Keelut för att skjuta en varg som hämnd. Russell upptäcker snart att vargarna är oskyldiga, och att Medora har försvunnit. Samtidigt kommer pojkens pappa Vernon Sloane hem efter att ha skadats i strid i ett ospecificerat Mellanösternland – och han tänker utkräva hämnd.

Russell och den lokala polisen Donald Marium har inte mycket annat att göra än att se på, medan en våg av blodigt och chockerande våld drar fram över den redan från början människofientliga obygden.

Min kommentar
Suck. Detta är ännu en Netflix-produktion och Hold the dark är ett rejält bottennapp. Jag vet inte om jag någonsin mer vill se en film som Netflix har producerat.

Filmen börjar hyfsat okej, som en typ av film (drama ligger väl närmast), men någonstans i mitten så byter den skepnad helt och hållet. Plötsligt blir det mer eller mindre splatter. Det blir ett fullständigt frosseri i våld, blod och grymheter. Och då pratar jag inte om vargarna. Om jag hade bott i Alaska så hade jag blivit väldigt, väldigt upprörd.

Här finns så många konstigheter att jag knappt orkar tänka på det. Manuset är så uselt (det bygger tydligen på en bok) att jag inte kan låta bli att fundera över om detta kanske är Netflix nisch. De lägger allt krut på allt utom manus, det är i alla fall inget fel på vare sig skådespelare eller foto.

Filmen är två timmar lång och jag brukar inte så totalt tappa intresset som jag gjorde här. Jag orkade bara inte med det. Kanske är betyget till och med lite för högt, men Hold the dark får det för agerandet, fotot och viljan. Manuset får en överkorsad dödskalle.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 123 betyg).
IMDb hade den 5,7 i genomsnitt (beräknat på 11 723 betyg).
Jag ger den 2,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Jag började se den här men bytte efter cirka 10 minuter då det kändes som jag var sugen på något mer lättsamt just då. Och det var ju en himla tur! Nu har jag tjänat in 2 timmar, väldigt skönt att höra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra beslut, tycker jag, och då var den ändå ganska okej i början :)

   Radera
 2. Tyckte den var väldigt snyggt filmad och så men mycket skum! Förstod inte alls hur det skulle hänga ihop allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt snyggt, men det hjälper inte när logiken inte går ihop.

   Radera
 3. Började också på den här men fick lite konstiga vibbar så jag avbröt och såg annat, och det låter ju som ett klokt val.... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev bara konstigare och konstigare, det blev mer splatter och ingen story.

   Radera