torsdag 1 november 2018

Hett i hyllan #168

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ett litet skutt in i juni 2015.
Norska deckare har nog alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Därför var jag inte sen att köpa Jakthundarna av Jørn Lier Horst när jag hittade den på pocketrean som numera är tradition varje sommar.

Den har förblivit oläst på grund av att den här serien om William Wisting är något av det mest röriga som översatts till svenska. Om jag inte minns fel så är detta den första som kom på svenska och av någon anledning kallades den första delen. Problemet är bara att det faktiskt är den åttonde delen. Sedan har det översatts hej vilt och inte i någon ordnad ordning alls. Man kan ju välja att inte se detta som ett problem, men jag föredrar att läsa serier så att händelserna kommer i kronologisk ordning. Det skulle till exempel bli väldigt konstigt om man först läste att någon dör, men i nästa bok lever den.

Jag vet inte om det någonsin går att reda ut hur den här serien ska läsas och vilka delar som kommer att översättas, men någon gång ska jag nog ta tag i den del som nu kallas första (nu är Jakthundarna tydligen fjärde, på svenska), men som egentligen är femte på norska. Jag har från ganska säker källa att författaren tycker att man kan hoppa över de första delarna.

Så här står det på baksidan:
William Wisting är en erfaren utredare vid polisen. Han är samvetsgrann, sympatisk och noggrann. I hela sitt yrkesliv har han ägnat sig åt att jaga brottslingar, men plötsligt kastas rollerna om. Wisting stängs av från sin tjänst efter misstanke om att ha fabricerat bevis i en sjutton år gammal mordutredning. Mannen som dömdes för brottet har släppts. Och Wisting angrips av både kollegor och media.

Utan tillgång till polisens resurser inleder Wisting en egen utredning för att ta reda på sanningen. Han får hjälp av sin dotter, som är kriminalreporter, men de är långt ifrån att lösa gåtan när en ung kvinna försvinner. Händelsen kopplas samman med det tidigare mordet och nu börjar jakten...

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

15 kommentarer:

 1. Hehe - jo, han sa ju att hans senare böcker var att föredra :-) Jag har ju som sagt läst första (verkligen första!) på norska, och har andra. Och så går det ju att ta reda på ordningen, men ordningen på översättningen är ju värre. Jag har nu hans allra senaste i läshögen och funderar på att bryta så mycket mot ordningen att jag läser den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ju förmodligen bli så att jag börjar med den som är femte delen, det verkar ju inte bli någon översättning av de fyra första.

   Jag brukar titta på norska Wikipedia när något är oklart, då är det bara att jämföra titeln :)

   Radera
 2. Och min länk:
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2018/11/01/hett-i-hyllan-116/

  SvaraRadera
 3. Det finns så många norska deckare att jag känner inte igen den här.

  https://frokenchristina.blogspot.com/2018/11/hett-i-hyllan-168.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt många bra norska deckarförfattare.

   Radera
  2. Det är sant men fortfarande väldigt många :).

   Radera
 4. Den har jag läst men fortsatte aldrig följa serien. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2018/11/hett-i-hyllan-168.html

  SvaraRadera
 5. Skräck var det här: https://bokdivisionen.wordpress.com/2018/11/01/hett-i-hyllan-blandverk-en-skrackantologi/

  SvaraRadera
 6. Jag försöker också att försöka läsa den ordningen som författaren skrivit deckare, för det brukar ju handla om samma utredare och de har en historia...

  Mitt bidrag denna vecka finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2018/11/hett-i-hyllan-vecka-442018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju bli väldigt underligt om man läser i fel ordning och jag blir så förvirrad då.

   Radera
 7. Haha! Det där låter mer än lovligt rörigt. Tror nog att jag fortsätter hoppa över den här deckarserien. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de kan ha slutat röra till det nu. De har ju översatt femte delen och det verkar vara den som man kan börja med :)

   Radera
 8. Har sett din bok tidigare men inte läst den.
  Här kommer min heta bok:
  https://lenasgodsaker.blogspot.com/2018/11/hett-i-hyllan-168.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serien har ju synts mycket lite överallt :)

   Radera