onsdag 6 januari 2021

Årsberättelse 2020

Om 2019 inte gick till historien på något sätt så kan man nog vara säker på att 2020 gör det. På många sätt och nästan alla dåliga. Inga resor. Inga kalas. Ingen släkt. Knappt några människor alls faktiskt. Jag började jobba hemifrån i mars, så inte ens några kollegor. Just nu känns det som att det inte hände något bra alls. Ett veritabelt skitår alltså.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2020 i bilder i alla fall.

Eftersom 2020 var ett så väldigt märkligt år så blev det, så klart, även det år då jag köpte/fick färre böcker än vad jag läste. Det har inte hänt sedan jag startade bloggen. 25 böcker köpte jag själv och hälften av dem (13) köpte jag på bokrean. Förra året var siffrorna 22 respektive 21. Det hade lätt kunnat bli fler köpta på bokrean i år, men precis den veckan var jag sjuk. 20 böcker var presenter, vilket är något färre än 2019 då det var 23. På läsretreaten på Hotell Gästis klarade jag mig från att plocka på mig några böcker, men det blev en från bokbytet. Jag har varit väldigt restriktiv med recensionsexemplar och inte bett om en enda bok, däremot har jag tackat ja till böcker som har erbjudits mig, om det var någon jag verkligen ville läsa. 24 stycken blev det ändå (förra året var det 30), varav jag endast tackat ja till sex stycken (förra året var det nio) och fem av dem är redan lästa. Även 13 av de jag inte tackat ja till är lästa. Totalt flyttade det in 70 böcker. 2019 var den siffran 87.

Antalet lästa blev 84 stycken och det är faktiskt samma som 2019. Dock blev det betydligt färre antal sidor för 2020. Nästan 1500 sidor färre. Det skyller jag på den obefintliga jobbpendlingen. Mitt läsmål har de senaste åren varit satt till 60 böcker så det klarade jag ju med råge. Jag tycker om att ha det lågt satt. Det är mer ett minimumantal än ett maximum. Eftersom vi inte hade ett enda kalas under året som gick så blev det exakt 0 böcker som fick flytta hem till någon annan.

Under året blev jag med streamingtjänst och där läste jag fyra böcker i e-boksformat. Det är dock en sanning med modifikation, för ibland läste jag pappersbok i kombination med e-bok. Ingen bok lånades på bibliotek.

Nu för tiden kan man ju inte längre säga att något går som tåget, när det går bra (eller, för all del ett brev på posten), men om det hade stämt så var det så mina utmaningar gick. Boktolvan är det inga som helst problem med. Inte heller med Finish That Series Challenge, även om den kräver lite mer. Där handlar det ju ofast om 18 böcker, men den här gången var de fördelade över endast sex serier. Det är ett evighetsprojekt, speciellt som en del författare gillar att ge ut nya delar mitt under utmaningen. Det blev så klart ännu fler böcker ingående i serier lästa. 30 stycken närmare bestämt. Av dem är 19 stycken första delen i en serie och sju är senaste utgivna/översatta.

Det blev bara en utmaning till och det var Vi möts igen. Den som gör att jag äntligen läser de där halvt bortglömda gamla favoriterna. Sex böcker bestod den av och även de blev lästa.

När 2020 började så hade jag 515 olästa böcker i hyllan, när det slutade så hade jag 505. För första gången en minskning alltså. Förra året ökade den siffran med fyra och året innan var den 23. Jag börjar nästan våga tro att det är en trend. Hoppas bara den håller i sig.

Jag är fortfarande övertygad om att hyllvärmarna ägnar sig åt celldelning på nätterna. 2020 läste jag 49 hyllvärmare (2019 läste jag 44) så har de 430 jag hade när 2019 började nu ökat till 439. Visserligen är ökningen bara nio stycken, vilket är betydligt färre än förra året då det var 22 och året innan det så var det 59. Även här en bra trend alltså.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir så ska de bli större om man klickar på dem.
I bokprogrammet så sätter man betygen 1-10, vilket ju egentligen blir samma sak som att sätta 1-5 med halva steg som jag gör här på bloggen. Nästan 48% har fått betyget 4 eller högre, vilket är sämre än 2019 då det var 51%. Jag har ju vid ett flertal tillfällen klagat över mellanmjölksböcker och den känslan verkar ju vara helt korrekt. En enda fullpoängare blev det och så var det 2019 också.

Inbundet verkar fortfarande vara mitt favoritformat, i alla fall så är det formatet de flesta böckerna har haft, eller 66%. Vilket faktiskt är ännu fler än 2019.

70 olika författare blev det, i där ingår fem olika författarpar. Det här är ganska mycket lägre än vad det brukar vara, men 2020 blev tydligen året då jag inte läste en enda antologi. Vinnare blev duon Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt med fem böcker. Deras serie fanns med i min Finish That Series Challenge, därför blev det så många. Om man ska utropa en vinnare som inte var med i den utmaningen så blir det Louise Penny med fyra böcker.

Modernista är fortfarande det förlag jag läser mest från. Med hästlängder. 23 böcker, 27%, var från dem.

27 deckare läste jag tydligen, 32% alltså, vilket är färre än 2019 då det var 40%. 2018 var den siffran 21%. 2017 var den 30% och 2016 41%. Det blev generellt färre inom spänningslitteraturen. Förmodligen var verkligheten tillräckligt spännande 2020.

40% av böckerna jag läste var recensionsexemplar. Lite märkligt är det, eftersom jag medvetet försökte läsa fler av dem och så blir det färre. 2019 var siffran 50%, 2018 44% och 2017 50%.

58% av de lästa böckerna var hyllvärmare (köpta 2018 eller tidigare), vilket är den högsta siffran sedan jag började räkna dem. 2019 och 2018 var siffran 52%, 2017 37% och 2016 var den 51%. Mitt problem är lite av det omvända jämfört med andra; jag läser oftast väldigt få nyutgivna böcker. Lite drygt 23% blev det för 2020, vilket är bättre än 2019 då det bara var 21%. 2018 var det nästan 29%. 2017 var det 31%. Med tanke på antalet hyllvärmare i min hylla så är jag jättenöjd med den här fördelningen.

Författarens kön är ointressant när jag väljer en bok, men 2020 blev det en klar majoritet för kvinnliga författare. Nästan dubbelt så många som manliga.

43 böcker av svenska författare läste jag under 2020, lite drygt hälften alltså. Det är det i särklass vanligaste originallandet. Storbritannien är ganska ohotad som tvåa. Det blev också böcker från Danmark, Norge och Island.

Jag skulle faktiskt nästan kunna hävda att jag läser mest på originalspråk. Hälften av böckerna var på originalspråket svenska.

Serier ja, det är nog en av mina laster. Tror jag. Åtminstone så blir det väldigt många. 57% av allt jag läste ingick i någon serie och antalet serier är 31. Nio färre än 2019 och då var 59% av allt jag läste del i en serie.

Jag är väldigt glad i taggningsfunktionen. Där kan man ju lägga in lite vad man vill och jag använder den mest för olika utmaningar. Även bokrean får vara med på ett hörn, lite anonymt utan inköpsår.

Det här diagrammet visar olästa böcker, som finns i min hylla, baserat på vilket år de är inköpta. Det är fortfarande en något deprimerande bild, men jag jobbar på det.

4 kommentarer:

  1. Jag gillar ju siffror och statistik (vem är förvånad ;-) men har inte kommit igång med Book Collector. Programmet har tagits över av maken, men jag kikar ibland när jag ska leta efter saker. Men jag känner igen en del trender som är samma för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så programmet är kidnappat? Spännande 🙂 Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan det nu. Har för mig att jag köpte det 2008, så nu finns det mer eller mindre i mina gener.

      Radera
  2. Jag är också sugen på Book Collector men har inte orkar tillräckligt mycket för att verkligen skaffa det.
    Sen ser jag att antalet hyllvärmare verkligen skiljer sig åt i antal :-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog mig nästan ett år, tror jag, att lägga in alla böcker i Book Collector och helt ärligt så har det varit värt varenda minut jag la på det.

      Jag har några fler hyllvärmare, ja 😁 Köpte så otroligt med böcker de första åren efter att jag startat bloggen. Det var ju omöjligt att stå emot alla tips man fick.

      Radera