söndag 30 maj 2021

Smakebit på søndag: Nattvandraren

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckan har varit hektisk, eller så har det i alla fall känts. Trots att jag hade en ledig dag mitt i. Hockey-VM tar fortfarande en del fokus, även om det inte har gått lysande så här långt. Men jag har aldrig varit någon medgångssupporter så jag håller i. Det är ju inte över förrän den feta damen har sjungit...

Det har känts lite motigt med läsningen också. Vad det beror på vet jag inte. Ibland är det ju lite som den där eviga frågan om vilket som var först; hönan eller ägget. Jag vet inte om läslusten har avtagit för att det är en mindre bra bok jag har läst eller om den är mindre bra för att läslusten har avtagit 😕 Nåväl, det ger sig väl. I morse påbörjade jag i alla fall en ny bok. Eller alltså, Nattvandraren av Andrew Taylor är gammal, men jag började läsa den. Den har stått i hyllan i många år nu. Jag har inte känt mig direkt sugen på att läsa den, eftersom jag inte gillade hans Rothtrilogi speciellt mycket. Trots det så köpte jag alltså Nattvandraren. Så många verkar ha gillat den så jag tyckte att han skulle få ytterligare en chans. Vi får se om han tar den.

Min smakebit är från början av boken:
Den sista måltiden närmade sig kulmen, sent på kvällen onsdagen den 15 februari 1786. Den nye aposteln hade svurit eden, skrivit sitt namn i medlemsboken och under jubel och visslingar svalt innehållet i det heliga glas som skänkts av den numera bortgångne Morton Frostwick. Nu var det dags för de skålar som utgjorde ceremonins höjdpunkt.
    "Botten upp, gentlemän", beordrade Jesus från bordets huvudände. "Stå upp. Hans majestäts konungens skål."
    Apostlarna reste sig klumpigt, flera med svårighet. Fyra stolar föll bakåt och någon slog ner en flaska från bordet.
    Jesus höjde glaset. "Konungen, Gud välsigne honom!"

24 kommentarer:

  1. maken har följt hockey mer än jag, har inte läst Taylor, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hockey har varit mitt största intresse sedan jag var liten så det följs slaviskt 😁

      Radera
  2. Den boken kände jag inte till. Låter inte riktigt som min stil.
    Hockeyn har gått oss förbi, däremot fann jag mig titta på fotboll igår. Mycket märkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ärligt så verkar jag inte ha haft koll på vad det är för slags bok. Jag blev oerhört förvånad när jag plötsligt befann mig på 1700-talet 😮

      Fotboll har aldrig riktigt varit min grej, förutom när det handlar om EM, VM eller liknande, men jodå, jag tittade på det i lördags också. Allt som rör sig verkar gå bra nu.

      Radera
  3. Tack för smakebiten jag tror den finns i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den verkar trivas i bokhyllor 😁

      Radera
  4. Tack för smakbiten! Jag har inte läst något av författaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har, men jag vet inte om jag kan rekommendera honom.

      Radera
  5. Tack för smakebiten! Jag har också lite svårt med läsningen just nu. Försöker piska igång mig med en Gamache vid sidan av andra böcker men det går fortfarande lite segt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste nog snart ta ett säkert kort för att få igång mig. EN bok om Gamache lockar ju alltid, men det får nog bli något annat för mig.

      Radera
  6. Det låter som en väldigt märklig bok. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märklig tror jag inte att den är. Nu är jag inte helt säker, men gruppen av människor i smakbiten verkar vara en orden av något slag. Eller sekt om man hellre vill det.

      Radera
  7. jag har läst en annan titel av YTaylor och vet att jag tyckte mycket om den. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att jag kommer att gilla denna.

      Radera
  8. Läst ett par böcker av författaren som jag gillade då, men länge sen och osäker på om jag läst denna. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju läst Rothtrilogin, som jag inte alls gillade. Den här var jag helt oförberedd på skulle ta mig till 1700-talet.

      Radera
  9. Det är inte över förrän den feta damen har sjungit... er et utrolig bra uttrykk. På norsk sier vi bare Det er ikke over før det er over. Ikke så sprekt :-) Men jeg ser at flere og flere også oversetter dette engelske uttrykket til norsk.
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också det uttrycket 🙂 Det kanske inte är helt vanligt att man säger så, men vi har alltid använt det och jag hör det ibland.

      Radera
  10. Känner inte till författaren, boken är historisk roman, men kanske också en deckare? Jag har ju dubbla medborgarskap och därmed dubbla intressen i hockey, hoppas något av lagen tar medalj! Måste jag välja blir det alltid Finland mitt hjärta klappar mest för... Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Deckare är nog för mycket sagt, men det finns ett problem som ska lösas. Jag tror att du, för i år, kan fortsätta hoppas på Finland 🙂

      Radera
  11. Hva? det var forvirrende. Jesus i 1786. Er det en fantasy?
    Håper du finner tilbake til lesegleden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte fått just den här biten förklarad för mig, men antingen så heter han Jesus eller så kallas han bara så för att han är ledare för de som han kallar apostlar. I vilket fall så är det inte den "riktige" Jesus 🙂 Jag blev först också lite förvirrad där.

      Radera
  12. Den har jag läst och brukar gilla den författares böcker. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera