måndag 17 maj 2021

Film: Stowaway (2021)

Titel: Stowaway
Originaltitel: Stowaway
Genre: Science fiction
Regissör: Joe Penna
Manus: Joe Penna, Ryan Morrison
Skådespelare: Anna Kendrick, Daniel Dae Kim, Shamier Anderson, Toni Collette
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 116 min
Serie: -
Såg den på Netflix 23 april 2021





Handling
Besättningen på en rymdexpedition till Mars måste fatta ett omöjligt beslut när en fripassagerare äventyrar allas liv ombord.

Min kommentar
Det blev ytterligare en vecka med ett oerhört enkelt filmval. Stowaway hade premiär på Netflix på torsdagen så det fick självklart bli fredagsfilmen. Jag har nog ända sedan jag var liten varit väldigt svag för science fiction och även om en sådan film har sanslöst dåliga betyg på filmsajter så bara måste jag se den. Detta är egentligen inte speciellt science fiction, den bara råkar utspela sig i rymden.

Titeln är ju ganska avslöjande, men det är inte fripassageraren det handlar om. Det börjar i alla fall lovande, sedan blir det inte mycket av det. Storyn räcker inte riktigt för nästan två timmar, men det blir aldrig tråkigt och jag tappar aldrig intresset. Ibland är det andlöst spännande. Klaustrofobiskt. Som det ju brukar vara i ett rymdskepp. Vissa scener ger mig ångest. Allt är väldigt snyggt gjort. Inklusive det visuella.

När besättningen pratar med jorden så hör man bara ena sidan av samtalet. Väldigt trovärdigt och jag tror faktiskt inte jag har varit med om det tidigare. Det spär på känslan av isolering och utsatthet. Jag rekommenderar att man i övrigt lägger undan allt kritiskt tänkande när man börjar titta. Här finns så osannolikt många underligheter och logiska fel. Jag skulle våga påstå att ingen vettig astronaut ger sig ut på rymdpromenad utan livlina. Eller utan att spänna fast det h*n har med sig. Det är ändå inte den värsta detaljen. Mina kunskaper om rymdresor är väl inte massiva, men just här känns det som att jag vet mer än både de som har byggt rymdskeppet och besättning.

Jag saknar ett (vettigt) slut på den här filmen. Eller kanske snarare att färdigt slut. Det som erbjuds får mig att undra vad filmen egentligen vill säga. Min slutsats blir att den vill säga något som jag inte vill höra.

Stowaway är inte alls den film jag förväntade mig, jag trodde det skulle vara en thriller. Det blev mer av ett drama, med en oviss utgång, och det är väl det som räddar filmen för mig.



Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 3 663 betyg).
IMDb hade den 5,5 i genomsnitt (beräknat på 5 395 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar