fredag 28 maj 2021

Kommande böcker juni 2021

Oj oj oj. Så vansinnigt många nya och spännande böcker. Bland annat så kommer årets mest efterlängtade bok.

Pestön av Marie Hermanson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 309
Utgivningsdatum: 2021-06-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.

Fristående fortsättning på Den stora utställingen... hmmm, det brukar aldrig stämma. Har inte läst den, än, men är ändå nyfiken på den här nya.Där den sista lampan lyser av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas (16)
Antal sidor: 322
Utgivningsdatum: 2021-06-09
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.

Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet.


Jag har kommit lite efter i den här serien och om sanningen ska fram så är jag inte helt säker på att jag ska fortsätta. Men ändå...Litapåmig av Anders Roslund
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens (11) & Hoffman och Grens (6)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-06-21
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Allt är äntligen så bra för Ewert Grens. En fantastisk liten pojke kallar honom låtsasmorfar och det finns för första gången på trettio år en kvinna som han vill klä sig fin för.

Hur kan det förvandlas till giftsprutor, slavhandel, illegala organ och kidnappning?

Varför leder det till ett mord på någon som står Ewert nära?

Och till spår från det förflutnas Box 21?


Det blir onekligen lite förvirrande med den här serien, som på något sätt har knoppat av sig till en annan serie. Och fristående? När man i själva beskrivningen refererar till den allra första boken?En kväll i juni av Anna Lönnqvist
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2021-06-23
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans, skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh ? en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?


Jag har hört mycket bra om hennes böcker och någon gång ska jag nog läsa en också.Ett rent samvete av Anne Liljeroth
Genre: Drama
Serie: Exklusivt Rent (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-09
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Städfirman Exklusivt Rent har fått en rivstart och Danuta fyller sina dagar med tidskrävande administration. För att inte förlora sina städkunskaper, och för att hon älskar att städa, arbetar hon fortfarande ett par dagar i veckan hemma hos sina kunder. Dagarna räcker inte till och hon går ständigt runt med dåligt samvete över allt hon borde göra, över sin syster och sommarhuset hon borde ta hand om.

Familjeterapeuten Klara Winberg har i årtionden hjälpt andra, men när tillvaron börjar halta har hon svårt veta hur hon ska hantera sina egna problem. Kirurgen Claire Bromsons dröm om att flytta hem till Sverige efter år utomlands har gått i uppfyllelse, men nu ställs hon plötsligt inför oväntade svårigheter på hemmaplan.

Danuta känner av stämningarna i de båda kvinnornas hem och står inte ut med att se dem må dåligt. Snart har hon erbjudit dem sin hjälp, något som visar sig få förödande konsekvenser. Ett rent samvete handlar om att göra upp med sitt förflutna, en knuff kan vara allt som behövs.


Men... skulle detta alltså bli en serie? Ja, jag vill nog läsa mer om Danuta och hur hon lägger näsan i blöt överallt.Skymning över Cornwall av Liz Fenwick
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 383
Utgivningsdatum: 2021-06-10
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den pampiga egendomen Boskenna ligger på klippkusten i Cornwall och har haft olika betydelse och vikt för de tre kvinnorna i släkten Trewin. För Joan var det en tillflyktsort under åren i diplomattjänst utomlands där hon och hennes make Allan kunde umgås med vänner och koppla av. Men i samband med Allans olyckliga och förtidiga död är Boskenna också förknippat med sorg och skuldkänslor. Diana, Joans dotter, har i stället undvikit huset som betytt så mycket för hennes mor. Här upplevde Diana sina lyckligaste somrar med segling, bad, bokläsning och fester, men hon och hennes mor har aldrig lyckats överbrygga det känslomässiga avstånd som uppstod när fadern dog. Diana har nu endast kommit tillbaka till Boskenna för att vaka vid moderns dödsbädd. Dianas dotter Lottie är på väg till Cornwall efter det att hennes äktenskap gått i kras och hennes make länsat hennes affärsrörelse och stuckit med pengarna. Lottie avgudar sin mormor Joan och trots att förhållandet till modern Diana inte är det bästa, tar nu Lottie sin tillflykt till Boskenna för att vara nära mormodern under hennes sista tid i livet.

Jag har inte läst någon av hennes böcker så egentligen vet jag inte alls om jag gillar. Men alltså, Cornwall. Hur mycket lockar inte det?Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2021-06-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
Den högdragna, ensamma, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.

Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjö ur. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas brorson Thor livlös upp ur vattnet. Drunknad. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck. Det var allmänt känt och Thor höll sig alltid undan vattnet. Så hur kunde han drunkna, och var det verkligen en olycka?

Hannah börjar undersöka dödsfallet som en potentiell inledning till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjö urs dunkla hemligheter. På Island - med dess kullar och snö, med dess mörker - upptäcker Hannah allt mer om det förflutna. Och samtidigt är det här hon börjar skönja en framtid.


Ännu en dansk deckardebut. Det brukar passa mig väldigt bra.Slagsida av Thomas Enger & Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: Blix och Ramm (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-06-14
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Utredaren Sofia Kovic har funnit samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo sista året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag i sin chef, Alexander Blix, utan att ännu involvera fler kollegor inom poliskåren. Men innan Blix hinner ringa tillbaka skjuts Kovic till döds i sin lägenhet. Och en trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända.

Norska deckare brukar också passa mig bra. Det här är en serie som jag inte har läst.Kod 93 av Olivier Norek
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-15
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Ett lik slår upp ögonen på obduktionsbordet. En mobiltelefon ringer inifrån en brännskadad död kropp. Den ena märkliga och makabra händelsen efter den andra radas upp, och kommissarie Victor Coste och hans kollegor får en svår utredning på sitt bord. Den liknar ingenting som kommissarie Coste tidigare har sett - trots sina 15 år på fältet.

Kod 93 utspelas i förorten Seine-Saint-Denis, ett av Paris allra hårdast belastade områden. Bland de slitna höghusen och urblåsta industrilokalerna frodas droghandel, prostitution och gängrelaterad brottslighet. Att politikerna bestämt sig för att lägga innerstadens soptipp i området gör inte saken bättre.


Det här är en författare som jag är mycket nyfiken på. Trots att han är fransk.Flickan vid bron av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-06-25
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Konrad blir mot sin vilja indragen i gamla ouppklarade mordfall då ett äldre par kontaktar honom. Parets barnbarn Danni har hamnat snett och är drogberoende och har nu försvunnit, men paret vill ändå att Konrad visar största möjliga diskretion eftersom Dannis mormor innehaft höga poster inom isländskt politiskt liv.

Samtidigt gör Konrad efterforskningar kring sin far som mördades under mystiska omständigheter. Konrad kommer i kontakt med dottern till faderns kumpan som visar sig vara ett medium. Eyglo, som hon heter, hemsöks av syner av en liten flicka som drunknat och nu kallar på henne. Konrad börjar intressera sig för dessa båda flickors livsöden och det är under jakten på Danni som Konrad får klart för sig att det finns beröringspunkter mellan henne och den lilla flickans drunkningsdöd i Reykjaviks stadsdamm många decennier tidigare. När Konrad får besök av sin syster Beta, som han aldrig växt upp med, och börjar minnas turerna kring föräldrarnas skilsmässa stiger temperaturen ytterligare i dessa tre parallella utredningar.


Jag vet inte varför jag inte har läst något av honom på flera år. Det måste nog åtgärdas. Någon gång.Vindarna på Camino Island av John Grisham
Genre: Thriller
Serie: Camino Island (2)
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2021-06-28
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är stormvindar utanför Floridas kust och befolkningen på Camino Island försöker i hast förbereda en evakuering från ön. Bruce Cable vägrar att överge sin älskade bokhandel och ser med förskräckelse hur ovädret slår till. Förödelsen blir enorm, bebyggelse och natur befinner sig i katastrofläge, vägarna är ofarbara, hem är förstörda och människor skadade. Sorgligt nog hittas Cables vän, författaren Nelson Kerr, avliden. Men det är något märkligt med Kerrs död, dog han verkligen i stormen?

Denna måste väl ändå hänga ihop med hans förra bok om Camino Island? Det är ju samma karaktär(er) i den.En svårfångad dröm av Sofia Ymén
Genre: Feelgood
Serie: Kungsbackakvartetten (2)
Antal sidor: 265
Utgivningsdatum: 2021-06-30
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
När Filippa får chansen att göra verklighet av sin dröm – att hjälpa samarbetet mellan häst och ryttare på barndomsvännen Madeleine Fors gård – tvekar hon inte för ett ögonblick. Men vad gör man när man stirrar sin livsdröm i vitögat, blir man fylld av förväntan eller stel av skräck inför att misslyckas?

Sedan barnsben har Williams föräldrar byggt upp ett liv kring honom och hans hopptävlan. Men nu närmar han sig trettio, och karriären har kraschat. När föräldrarna skickar hem honom och tävlingshästen Eldorado från Frankrike, får hästen stallplats på Fors gård.

Filippa får i uppdrag att hjälpa William med hästen, men båda två går in i uppdraget lika motvilligt. Ändå dras de till varandra. I samma veva hittar Filippa sin gammelmormors dagbok, och börjar läsa den tillsammans med sina väninnor. Kan en änka som levde för knappt hundra år sedan leda dem på rätt väg?


Bara det faktum att den utspelar sig i mina gamla hemtrakter gör den till ett måste.Stranden av Anna Breitholz Monsén
Genre: Kriminalroman
Serie: Lina Lantz (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-03
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden.

Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och beslutar sig för att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.


Debut som utspelar sig i Skåne? Vill läsa!Bara ett spel av Malin Thunberg Schunke
Genre: Kriminalroman
Serie: Esther Edh och Fabia Moretti (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-07
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Ett exklusivt party på en yacht i Stockholms skärgård slutar i dramatik. Kort därefter kontaktar någon Eurojust i Haag och läcker hemlig information om grova brott i en känd fotbollsklubb i London. Spåren leder in i en värld av pengar, glamour och framgång, men när den svenska åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef Fabia Moretti börjar att nysta i fallet ställs de mot mäktiga och skrupellösa motståndare. Vem är egentligen uppgiftslämnaren och vilka motiv har han? Bakom fasaden pågår ett dunkelt och livsfarligt spel med andras liv som insats.

Jag är väldigt nyfiken på hennes böcker. Har hört mycket bra om dem.Döden går på visning av Måns Nilsson & Anders de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: Morden på Österlen
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-06-09
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.

Det här tror jag kan bli bra!Honungsapan av André Catry
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-10
Förlag: Southside Stories

Från Bokus
När en massiv cyberattack gör internet oanvändbart, samtidigt som missiler utplånar Amazons och Microsofts datacenter i Sörmland och elnätet saboteras, är Sverige illa ute. Den kvinnliga KSI-agenten MAC jagar en stulen container som innehåller svenska myndigheters backuper, samtidigt som främmande makt verkar vara på väg att angripa Gotland. Regeringen står handfallen utan kommunikationsmöjligheter. När nätet väl kommer igång igen, sprids en deep fake-video där statsministern ses hylla Ryssland och anklaga USA för spioneri. Situationen ställs på sin spets: Går ett fullskaligt krig att undvika och hur ser egentligen krig ut nuförtiden?

Men herregud, den här måste jag ju bara läsa!Skuggliljan av Johanna Mo
Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandsbrotten (2)
Antal sidor: 428
Utgivningsdatum: 2021-06-14
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Jenny kommer hem till Öland och upptäcker att huset är tomt. Har maken Thomas och sonen Hugo, 14 månader, försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen kastas in i en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas påträffas död sluter hela ön upp för att hitta lilla Hugo innan det är för sent.

Hannas arbete försvåras av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att hon inte ska få reda på sanningen. Skuggliljan är andra delen i Ölandsbrotten, en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden till sin hembygd.


Ännu en författare som jag är mycket nyfiken på.Dom meddelas redan i natt av Dag Öhrlund
Genre: Kriminalroman
Serie: Suzanne Eriks (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-06-17
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Världen är full av idioter och irritationsmoment. På jobbet är det den smygfisande kollegan, i stallet de outhärdliga överklassmammorna, och hemma går maken Mats runt i sina fula gabardinbyxor och förbereder fredagsmys med taco. Men värst av allt är alla mördare och våldtäktsmän som förstör vårt fina land.

Suzanne Eriks står knappt ut, men som tur är vet hon att hantera buset. Det som inte samhället klarar av att städa upp får helt enkelt någon annan ta hand om. Livet leker för Suzanne men samtidigt som hon tar sig an ett stort nytt städuppdrag börjar polisen komma henne på spåren. Maken Mats talar om skilsmässa och väninnan Jessica väntar barn med sin nya kärlek och blir alltmer ovillig att delta i deras gemensamma upptåg. Börjar verkligheten komma i kapp hovrättsdomaren Suzanne Eriks?


Jag är inte helt säker, men det känns som att jag helt har missat den här serien. Lite nyfiken är jag allt på de böcker han har skrivit själv.Hotellgästen av Christina Olséni & Micke Hansen
Genre: Kriminalroman
Serie: Mord i Falsterbo (7)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-22
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Frugan har begärt skilsmässa och polisen, Mårten Lind, står handfallen kvar. Han som var övertygad om att han levde i det perfekta äktenskapet och var den ultimata maken blir sjukskriven för depression. Men när en av hotellgästerna hittas död i poolen på hotell Gässlingen bestämmer sig Mårten för att återvända till Skanörs polisstation för att få annat att tänka på. Det visar sig dock vara lättare sagt än gjort då kollegan, Lisa Stark, åter är på plats efter sin föräldraledighet och Malmökollegan Agatha Björk, en paragrafryttare med sjuklig bacillskräck, vikarierar på hans tjänst. Bakom deras rygg drar därför Mårten, med benägen hjälp av Egon 88 år, igång en egen utredning. När sedan ytterligare en gäst hittas död på Gässlingen bestämmer sig Egon, och hans gode vän Ragnar lättvindigt för att gömma kroppen så att Egon och Mårten får ett försprång i utredningen. Men mördaren är snart dem på spåren och Mårten och Egon lever farligare än de förstår. När sedan Mårten återgår i tjänst och ska fräscha upp sina vapenkunskaper får det ödesdigra konsekvenser.

Hotell Gässlingen? Där har jag ju bott! Jag är väldigt nyfiken på de här böckerna.Mandelaeffekten av Anne Holt
Genre: Kriminalroman
Serie: Selma Falck (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-06-23
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Politikern Linda Bruseth dödas på öppen gata utanför en fullsatt uteservering i Oslo. Hon är i det närmaste okänd för allmänheten. När skottet faller är hon tillsammans med sin vän Selma Falck som skadas i armen. Utgångspunkten för såväl polisen som press är därför att det var Selma som var målet för attentatet. Men snart visar det sig att alla har fel.

När en högt uppsatt domare hittas hängd och en regeringsmedlem dör under mystiska omständigheter anar Selma att det finns ett mönster i både valet av offer och mordmetod. Sökandet efter svar drar in henne i en kaotisk värld av myndighetsmissbruk, konspirationer och personliga tragedier. I en rå och skrämmande hämndspiral som verkar omöjlig att stoppa.


Jag har tyckt ganska bra om hennes böcker tidigare så den här vill jag nog läsa. Än så länge har jag dock inte påbörjat den här serien.En familjetragedi av Mattias Edvardsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2021-06-30
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?

Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Han kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla, som äntligen gjort sig fri från sin missbrukande mamma.

För att finansiera sina juridikstudier börjar Karla städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum?

Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad.

När Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt. Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt till alla regler.


Sist, men absolut inte minst, årets mest efterlängtade bok! Det ska bli så spännande att se vad det har blivit av det.

8 kommentarer:

 1. Jösses så många. Det där med fristående fortsättning tycker jag mest bara är lurendrejeri.
  Mattias bok kom i förhandsutgåva idag. Tjoho :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sedan som det var så här många. Nästan som att författarna inte har något annat att göra än att skriva... Jo, det där med fristående stämmer nästan aldrig och jag kan inte fatta varför de skriver så.

   Fick också förhandsutgåvan nu i veckan. Det känns som att det har blivit lite ändringar i historien 🙂

   Radera
 2. Hur kunde jag missa Pestön? Kanske för att just den framsidan fick mig att tro att det var någon helt annan bok? Jag har ju dessutom läst Den stora utställningen som jag gillade. Annars ser jag fram emot Skuggliljan av Johanna Mo och Honungsapan. Och ett gäng till ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg ju bara Marie Hermanson 🙂 Det är så många böcker här som jag skulle vilja läsa, men jag vet ju att flertalet kommer att falla i glömska om ett tag. Men då är jag glad över att jag har de här listorna att gå tillbaka till. Om jag någon gång skulle sakna något att läsa...

   Radera
 3. Edvardssons är verkligen en av årets mest efterlängtade! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om jag bara ska välja en bok i juni så är det den 😁

   Radera
 4. Oj det var många intressanta böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan för många, om det kan vara det 🙂

   Radera