söndag 23 maj 2021

Smakebit på søndag: Spåren på bryggan

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu börjar det ljusna på riktigt här. Sambon har fått sin första dos vaccin och får sin andra en vecka innan vår semester börjar. Vilket betyder att vi båda är fullvaccinerade då. Dessutom är då också våra föräldrar och syskon det (alla utom ett) så i helgen har det bokats resor till både Göteborg och Karlshamn för att äntligen få träffa våra familjer efter att inte ha setts sedan julen 2019 respektive mars 2020. Det kommer att kännas härligt och underligt.

Läsningen går inte så bra just nu, det är mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Som ESC och hockey-VM. Men det är väl smällar man får ta 🙂 Boken jag läser just nu lockar kanske inte heller extremt mycket så det kan ju vara en bidragande faktor. Spåren på bryggan av Lars Rambe är inte dålig, men väldigt... ordrik... Så kan man nog säga.

Min smakebit är från sida 216:
Maria Carlson ryckte till när hennes mobiltelefon kacklade ilsket. Jag måste göra någonting åt den där signalen, tänkte hon irriterat innan hon svarade.
    Hon var redan uppstigen, men knappast vaken i ordets rätta bemärkelse. Kaffepannan gurglade och pyste och snart skulle dagens första koffein-kick få göra sitt.
    Hon svarade trött. "Carlson. Vad kan jag stå till tjänst med?"
    "Hej Maria! Det är Per. Du måste komma på direkten! Vi har en död man som ligger i buskarna i Mälarlunden och med tanke på allt blod tror jag att vi har ett mord på halsen.

26 kommentarer:

 1. toppen, jag får min andra vaccin om en vecka, känns bra, ibland läser man mindre.... En död man vill jag inte hitta nu när jag tar en promenad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör inget om läsningen går lite upp och ner, speciellt när det är annat som lockar också. Jag klarade mig i alla fall från att hitta något lik på min promenad... 🙂

   Radera
 2. Det var en bok jag inte kände till alls!
  Här är det fortfarande 60+, vi får vår första dos någon gång i juni som tidigast. Och barnen lär ju få det ännu senare... Känns väldigt deppigt faktiskt, att man bor i "fel" region. Sonens studentfirande kan vi inte ha som "vanligt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en gammal bok, från 2012. Den har stått länge och väntat.

   Det är trist när inget är som vanligt och det är riktigt tråkigt att det är så stor skillnad mellan regioner. I början var ju Skåne sämst, men de har kommit starkt mot slutet 🙂

   Radera
 3. Härligt med vaccin! Maken och jag får snällt vänta på vår första dos ännu någon vecka. Men mina föräldrar har fått sin första dos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplevde det som en rejäl lättnad när min mamma fick sin andra dos. Hon fick den ganska tidigt, i den första gruppen.

   Radera
 4. Denna har jag inte hört talas om men gillar genast språket! Skriver upp den på min lista på en gång :)

  Fick mitt första vaccin i veckan, det känns ju riktigt högtidligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar egentligen också språket, det är bara det att det är så mycket av det 😁

   Jag har aldrig varit så glad över att få en spruta som jag var nu. Det är som att vinna på Lotto eller liknande.

   Radera
 5. Ny bok för mig, tack för smakbiten.
  Härligt med vaccinet, det är verkligen roligt att få det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så kul att träffa familjen igen. Även om det kommer att kännas lite konstigt att vara nära andra. Jag undrar hur lång tid det tar innan man tycker det är normalt igen.

   Radera
 6. Jeg gleder meg til det blir min tur å få vaksine! :-)
  Ordrike bøker kan være en plage. Det er noen ganger sånn at jeg gjerne bare vi skumlese sidene og få med meg hovedsaken :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väldigt svårt för det jag kallar ordbajsa 😁 Det behövs sällan så många ord för att berätta något.

   Ja, hela livet står på vänt tills man får de där sprutorna.

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Skönt att ni kommer kunna träffa familjen i sommar!

  SvaraRadera
 8. Kände varken till bok eller författare, får kolla upp den.
  Jag får min andra dos i morgon, som varandes vårdpersonal, men det verkar som de har börjat vaccinera min åldersgrupp (58) nu. Lite skönt i alla fall att slippa rådda med det hela själv, utan bli kallad och tufsa iväg till Infektion på arbetstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här började de med fas 4 i förra veckan och då 50-59. Det här är nog första gången det har varit en fördel att vara äldre...

   Radera
 9. Enig at det var mange unødvendige ord i utdraget. Men hver forfatter sin skrivestil ... Håper boken blir mer spenennde etterhvert. Nyt søndagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det som är det fantastiska. Alla skriver som de vill och de som vill läser 🙂

   Radera
 10. vissa författare använder ju många ord och det är helt ok. medan andra som också använder många ord blir en tokig på. så det beror på. jag kände inte alls till din bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också märkt att det förmodligen beror på något annat och inte bara på om det är ordrikt. För precis som du säger så funkar det ibland.

   Radera
 11. Ny bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det här är hans debut, vilket skulle kunna förklara varför den är så omfångsrik.

   Radera
 12. Glad att jag inte har en kacklande mobil! Den är mer diskret än så. Jag kan ha svårt för babblande text i böcker, trots att jag själv kan babbla obehindrat länge...
  Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag undrar lite varför man väljer kackel som ringsignal. Eller om möjligtvis det ordet betyder något annat för författaren.

   Jag gillar ju när man kommer till skott med det man berättar, både i böcker och i verkligheten 😁

   Radera
 13. Det var ett nytt författarnamn för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har en del år på nacken, det här var hans debut tror jag.

   Radera