onsdag 19 maj 2021

"Uppdrag Hail Mary" av Andy Weir

Författare: Andy Weir
Titel: Uppdrag Hail Mary
Genre: Science fiction
Antal sidor: 511
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Project Hail Mary
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: -
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 april 2021
Första meningen: "Vad är två plus två?"

Baksidetext
Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting. Inte ens vem han själv är. Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap.

Min kommentar
När jag såg att Uppdrag Hail Mary var på gång så blev jag själaglad och jag funderade inte i många minuter innan jag bad om att få den som recensionsexemplar. Då blev jag ändå ganska besviken på hans förra bok, Artemis, men Ensam på Mars är något så ovanligt som en fullpoängare för mig och man kan väl säga att det vann över eventuell tvekan (ha, vem försöker jag lura, här tvekades inte alls). Den dök upp med posten som att det var planerat och jag kunde börja läsa den nästan med en gång.

Mina förväntningar var skyhöga, skulle jag nog våga påstå, och det är omöjligt för mig att skriva ihop något om den här boken utan att göra jämförelser med Ensam på Mars. Dessutom så låter Ryland Grace ungefär som Mark Watney. Bara inte med riktigt lika mycket humor. I mångt och mycket känns han nästan mer trovärdig. Det finns nämligen saker som han inte kan. Jag vet inte om det är humorn, men jag gillar inte Ryland lika mycket som jag gillade Mark. Trots att jag älskar att han namnger sina första, tre astrofager och vilka han döper dem efter.

Precis som i Ensam på Mars så är det massor av vetenskap, typ alla som finns. Jag har lite problem med detaljnivån här, alla beräkningar (på tok för mycket matte) som jag inte har en aning om vad de betyder. Faktum är att jag skummar det mesta av just den delen, i alla fall anstränger jag mig inte för att förstå dem. Det stör mig lite att jag inte vet om allt stämmer, men det gör det säkert. Det verkar ligga en gedigen research bakom, men man behöver faktiskt inte ta med allt man får fram.

Det finns två trådar här, en nu, ute i rymden, och en som leder fram till hur i hela friden Ryland hamnade där, med uppdraget att rädda inte bara mänskligheten utan hela jorden. Jag är visserligen nyfiken på hur allt det där gick till, från upptäckten av astrofagerna till uppskjutningen, men den tråden hade inte behövt vara så omfångsrik. Karaktären Eva Stratt förekommer i den här tråden och hon verkar vara en person som man vill ha i bestämmandeställning under en kris. Min självklara favorit är dock Flinta och det är det enda jag säger om det.

Jag är oerhört fascinerad av vetenskapens språk. Kanske är jag inte helt säker på att det skulle funka, men jag hoppas att det är så. En bit in i boken så blir jag helt säker på hur boken ska sluta, vad det ska bli av Ryland. Så blir det också, men det förtar inget alls av spänningen. Vägen dit kantas av problem (av den livshotande sorten) och oförutsedda händelser. Men också av vänskap och lojalitet. Och hur lika vi är trots att vi ser olika ut. Den biten är briljant.

Även Uppdrag Hail Mary är science fiction när den är som bäst. Här finns inga rymdmonster (bara mikrober, amöbor och astrofager så klart, vilket är illa nog) och inga ljussablar heller. Det är så här jag vill ha dem. En liten fundering jag har är att det verkar som att de hade väldigt bråttom med översättningen, här finns många korrekturfel. Det är lite trist, men det funkar. Och filmen alltså, den bara måste jag se. För film lär det bli. Precis nu såg jag att den faktiskt redan finns på IMDb och det ser ut som att det är Ryan Gosling som ska spela Ryland. Det blir nog bra det.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,46 i genomsnitt (beräknat på 833 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Uppdrag Hail Mary: epiloger.blogg.se, Nilmas bokhylla och Mina skrivna ord.

4 kommentarer:

 1. Måste verkligen läsa den här! :)

  SvaraRadera
 2. Jag var ju verkligen besviken på Artemis så jag har inte vågat mig på den här. Frågan är om det är en fördel eller inte om det är mycket matte. Gäller ju att den är rätt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är så långt ifrån Artemis, du behöver inte vara orolig för det. Tror att du kommer att uppskatta alla naturvetenskapliga ämnen som förekommer här 🙂

   Radera