lördag 14 september 2013

"De korrupta" av Robert Kviby

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 219
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Annie Lander 1
Förlag: Telegram Bokförlag
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 31 augusti 2013


Första meningen: "Här lyser flitens lampa ser jag."

Baksidetext
Stockholm 1989. Flera prostituerade kvinnor dödas men inga gärningsmän grips och polisen lägger ganska snart ner utredningarna. Kriminalreportern Annie Lander skriver på en artikelserie om morden. När hon, till skillnad från poliserna, talar med andra prostituerade om morden förstår hon att det finns kopplingar till en av stans mest exklusiva herrklubbar. Då tvingar tidningens ledning henne att ta tjänstledigt. Annie fortsätter arbeta på egen hand. Hon lyckas ta sig in till klubbens inre cirkel där några av landets mäktigaste män tycks styra över mer än bara utbudet av konjak. Annie börjar närma sig sanningen, inte bara om de mördade kvinnorna utan också sanningen om sitt eget liv och det ouppklarade mordet på sin mor. Då försvinner hon spårlöst. Hennes man Max ger sig ut för att söka efter henne. Hans enda chans att förstå varför Annie är borta är att leta efter samma människor som hon. Gå i hennes spår. Och hitta de korrupta, innan de hittar honom.

Min kommentar
Jag har många gånger gått och klämt på den här boken i olika affärer, men det har aldrig blivit av att jag köpt den, men för några veckor sedan blev jag tillfrågad om jag ville vara med och pusha för uppföljaren, Listan, när den skulle releasas som e-bok och då fick jag även De korrupta, som ju är första delen i den här serien.

Min första tanke var att det här känner jag igen; kvinnlig journalist med omogen man, stor näsa som gärna lägges i blöt och stort rättspatos. Men där slutar nog likheterna med en annan stor svensk deckarförfattare. Jag kände inte att jag fick någon egentlig kontakt med huvudpersonen Annie, men hon var ju å andra sidan försvunnen i större delen av boken. Det var inte speciellt mycket man fick veta om henne och därför blev nog hennes agerande i olika situationer lite mystiskt för mig. De man fick veta mest om var nog faktiskt underligt nog bovarna. Det var för övrigt svårt att tycka om någon av huvudkaraktärerna, ingen av dem var speciellt sympatisk.

Här finns på tok för många trådar, för många karaktärer, för många kopplingar mellan trådarna och för många sammanträffanden. Det blir helt enkelt för osannolikt allting och hälften hade varit nog. Något annat man också fick för mycket av var föreläsningar. Helt obefogade (och ganska trista) djupdykningar i det ena ovidkommande ämnet efter det andra gjorde att det blev lite väl torr läsning emellanåt. För att inte tala om hur det sänkte tempot. Man behöver inte använda allt man får fram under sin research.

Boken utspelar sig 1989 och förutom en del stora händelser som Palme-mordet och styckmordet på Catrine da Costa så var det inte speciellt många tidsmarkörer och det var egentligen ingenting som gjorde att man kände 80-talets vingslag. Kanske beror det på att Robert Kviby själv inte upplevde 80-talet "på riktigt", eftersom han är född 1976. Då kan det vara svårt att förmedla känslan.

Och så var det det där med att läsa e-bok... Något fel måste ha gjorts när de skapade filen för alla ć hade blivit ? och gissa hur många ć det finns i gamla jugoslaviska namn, som det vimlade av i den här boken. Övrig formatering lämnar också en del att önska, styckeindelningen var ibland helt galen, vid ganska många tillfällen hamnade sista raden i ett stycke ensam på nästa sida.

Det ska i alla fall bli spännande att se hur detta författarskap utvecklar sig, för jag kan definitivt se potentialen.

Boktipsets estimerade betyg var 3.6. Jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om De korrupta: Kulturbloggen, Tankar från en samlares hjärna och Bokberoende.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Att läsa på platta tycker jag är speciellt nog, med en massa fel i formatet så skulle det bli jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör det verkligen inte lättare och definitivt inte lockande.

   Radera
 2. Jag tycker att den här var helt okej. Fast håller med om att det var många trådar att knyta ihop och lite osannolikt. Jag läste den också på läsplatta men mitt format var bra? Jag lånade den från biblioteket, så vet inte om det beror på det eller om det är skillnad på våra plattor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att du också har en Sony, om än en nyare modell :) Visst kan det vara så att det skiljer, men en e-bok måste ju kunna läsas på alla plattor, det handlar ju faktiskt bara om text.

   Radera
 3. Det låter som ett falla av misslyckat "kill your darlings"-arbete och en lite för slapphänt utgivare... Fast intrigen låter lockande. Jag tycker att det ofta är så att första böcker är lite fladdriga och sen stramar författaren upp sig i efterföljarna, så det ska bli intressant att läsa vad du tycker om uppföljaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historien var det inget fel på, egentligen, bara sättet den berättades på. Och precis som du säger, det är en debutbok :)

   Radera
 4. Jag blev intresserad av denna bok efter att jag läst Listan. Så någon dag kommer den nog bli läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog ganska snart ta mig an Listan också, men den får vänta ett litet tag till.

   Radera