måndag 2 september 2013

Tematrio - Tegelstenar

Hösten är här och för att trösta mig lite så tänkte jag vara med på Lyrans Tematrio. Veckans uppgift: Berätta om tre minnesvärda tegelstenar!

Jag är helt säker på att alla tror att jag ska ha tre tegelstenar av herr King här. Lurad! Bara för att överraska så väljer jag böcker av tre olika författare och det är de tjockaste böcker som kan hittas i mina hyllor.

1. Garnethilltrilogin (1226 sidor) av Denise Mina har jag visserligen inte läst än, men jag har hört att den ska vara bra. Hoppas det för jag har ännu inte gillat något jag läst av henne. Den handlar om Maureen som först blir misstänkt för mordet på sin man och sedan blir indragen i en familjefejd. Ja, vi får väl se när den blir läst.

2. Under kupolen (1178 sidor) av Stephen King är faktiskt en av de bättre han skrivit. Den handlar om ett litet samhälle som plötsligt blir avskuret från resten av civilisationen. Det händer en del intressanta saker med människor utsatta för det. Uppenbarligen.

3. Gai-Jin (1149 sidor) av James Clavell ingår i Asien-sviten, som är helt otroliga böcker om bland annat Japan. Just Gai-Jin utspelar sig 1862.

32 kommentarer:

 1. Är det James Clavell som skrivit Shogun? Den minns jag som bra! King däremot är ju inte min grej. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra med Shogun, det är sammanlagt sex böcker i Asien-sviten och de är nästan lika tjocka allihop.

   Radera
 2. Denise Minas trilogi läste jag för länge sedan. Skall i ärlighetens namn säga att jag inte kommer ihåg så mycket av den. De andra två böckerna du nämner känner jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att den här trilogin ska vara bra och det är väl vad jag hoppas på :)

   Radera
 3. Håller på att kolla igenom tv-serien baserat på Under the Dome. Har förstått att den är ganska annorlunda mot boken men blir ändå sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar när den serien kommer på en kanal där jag kan se den...

   Radera
  2. Tror den kommer på kanal 5 under hösten...

   Radera
  3. Såpass. Det måste jag genast kolla upp.

   Radera
 4. Ja, böcker som har över tusen sidor kan verkligen räknas som tegelstenar.. Och ännu en gång påminner du mig om att jag måste testa att läsa något mer än bara någon novell av Stephen King ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju börja med något tunnare av King, man behöver ju inte ta någon av de allra tjockaste.

   Radera
 5. King brukar vara lite för mycket skräck för mig, men idén låter ju bra. Är den åt skräckhållet eller tror du jag kan våga mig på den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under kupolen är inte skräck i egentlig mening, det finns inga monster och liknande. Det som är otäckt i den här boken är människorna.

   Radera
 6. Jag gillade verkligen Denise Minas böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville så gärna göra det att jag köpte flera stycken innan jag läst en enda. Sedan visade det sig att vi inte alls var kompatibla.

   Radera
 7. Svar
  1. Clavells böcker kan jag verkligen rekommendera.

   Radera
 8. James Clavells böcker läste jag ju faktiskt, i tidernas begynnelse, i en tid som är så avlägsen denna att det nästan inte finns något som liknar den tiden mer.. Eller så känns det i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet precis vilken tid du menar. Det var ungefär då jag läste dem också :)

   Radera
 9. Clavell, det var inte igår, de är ju toppen! (Fast med visst mått av onödig sexism så typisk för sin tid och genre). Fast jag gillar Shogun och Tai-Pan mer än Gai-Jin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att det är sexism i böcker som utspelar sig från 1600-talet och framåt är nog svårt att undvika.

   Radera
 10. Inga böcker som jag har läst. Men jag har tittat på Clavells böcker där de står i mina morföräldrars bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du ska börja läsa dem, de må vara tjocka, men jösses så bra.

   Radera
 11. Under kupolen har jag precis börjat läsa (60 sidor nu) och jag är verkligen spänd på hur det ska fortsätta. Har 11/22/63 ganska färskt i minnet och den var inte någon favorit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst 11/22/63, men jag tror inte Under kupolen ska vara lik den på något sätt.

   Radera
 12. Jag har aldrig läst något av Stephen King men är verkligen jättesugen på att prova :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas något för alla i hans produktion :)

   Radera
 13. Har läst den första i din trio, men inte de titlar som du nämner av King och Clavell. Har läst Shogun för länge sen och tyckte att den var bra då. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har läst Garnethilltrilogin? Vad tyckte du?

   Gai-jin tyckte jag var en av de sämre i Clavells svit (en fyra fick den av mig i betyg så det var ju ingen katastrof), tyvärr är det också den tjockaste.

   Radera
 14. Jag har inte läst något av Stephen King, men jag känner att det är dags att göra det snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ju gärna att alla läser King :)

   Radera
 15. Denise Mina är en av mina favvoförfattare och just Garnethtrilogin var det första jag läste av henne, mycket bra! Stephen King är jag tveksam till, jag har gillat en del och avskytt annat, så jag brukar inte välja hans böcker. Gai-Jin finns med på min tegelstenstrio med, älskar Clavell, men det är säkert 30 år sedan jag läste honom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att jag ska gilla Garnethill, men det är definitivt sista chansen Denise Mina får. Hon har ändå redan fått fyra...

   De flesta av Clavells böcker läste jag innan jag började föra bok över vad jag läste så det är i alla fall innan 1991 och jag vet att jag bodde hemma så mitten av 80-talet skulle jag gissa på. Jag älskade dem :)

   Radera