måndag 23 september 2013

Kommande böcker oktober 2013

Övervägande deckare den här månaden. Min önskelista till jul kommer att vara milslång. Precis som om den behövde fyllas på..

Rörgast av Johan Theorin
Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandskvartetten (4)
Antal sidor: 464
Utgivningsdatum: 2013-10-01
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa.

Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten.

I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav ...


Som jag har längtat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 495
Utgivningsdatum: 2013-10-04
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Två engelska piloter skjuts ner och hamnar bakom fiendens linjer under andra världskriget. Om de tas tillfånga kommer de att avrättas som spioner. Så de tar sig ombord på ett tåg reserverat för sårade SS-män på väg hem från östfronten, för att kunna fly senare. I stället hamnar de i Alfabethuset, ett sinnessjukhus långt bort från fronten, där de är tvungna att byta identitet för att inte bli avslöjade. Men är piloterna James och Bryan de enda som spelar? Och hur länge kan man simulera sinnessjukdom utan att bli galen på riktigt?

Jag har ju visserligen inte läst något alls av den här författaren, men fyra delar om Avdelning Q står olästa i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.Fördelarna med en kollaps av Jonathan Tropper
Genre: Lad-lit
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-10-04
Förlag: Gilla böcker

Från Bokus
När Silver får en stroke förutsätter alla att han ska opereras. Men Silver vill inte. Samtidigt som hans dotter blir gravid och exfrun ställer in sitt bröllop, börjar Silvers hjärna förändras. Ur hans mun kommer allt som han aldrig tänkt säga högt.

Jag har bara läst en enda bok av Jonathan Tropper, Konsten att tala med en änkling, men de andra två finns redan i hyllan. Det känns som att jag ligger lite efter...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.Stenhjärtat av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Charlotta Lugn (2)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2013-10-08
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan har redan sett hennes panik, och ställer sig upp.
"Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!"

De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas.

En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på.


Jag har inte läst klart serien om Madeleine Edwards än...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.Lyckliga gatan av Liza Marklund
Genre: Kriminalroman
Serie: Annika Bengtzon (10)
Antal sidor: 413
Utgivningsdatum: 2013-10-09
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
En kall och blöt majdag hittas riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg torterad och medvetslös i sin fashionabla villa utanför Stockholm. Hans hustru Nora är spårlöst försvunnen.

På Kvällspressen får Annika Bengtzon i uppdrag att skriva om fallet samtidigt som hennes privatliv är i gungning. Hon lever tillsammans med sin nya kärlek och hans barn samtidigt som hon delar vårdnaden om sina egna barn med ex-maken. Det fungerar inte smärtfritt.

Tidningens chefredaktör Anders Schyman hamnar i blåsväder när anklagelser riktas mot honom om det reportage som många år tidigare gav honom Stora Journalistpriset. Och medan Ingemar Lerbergs hamnar i allt djupare koma och kritiken mot Anders Schyman växer, framträder en allt tydligare bild av något väldigt mörkt och förljuget under den tjusiga ytan i villaförorten. Varför ville någon plåga ihjäl en före detta politiker? Och var är den försvunna hustrun?


Ännu en serie som jag följer.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.Vindsjälar av Mons Kallentoft
Genre: Kriminalroman
Serie: Malin Fors (7)
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2013-10-30
Förlag: Forum

Från Bokus
Luften vibrerar av hetta. En ovanlig sensommarstorm närmar sig Linköping och på ett vanskött äldreboende hittas den 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i sladden till sin larmknapp.
Det mesta tyder på självmord, men när Malin Fors och hennes kolleger talar med personer i hans omgivning vittnar alla om en man som trots sina krämpor var full av livsvilja. Omtyckt av personalen och ett slags extramorfar för Malins dotter Tove, som sommarjobbar på boendet.

Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. En utredning inleds, men ingenting tycks gå ihop. Uppgifterna är motsägelsefulla, händelseförloppen förvirrade. Vem har något att vinna på en sjuk gammal mans död, ens i ett samhälle där kapitalet tycks stå över människovärdet?

Den senaste tiden hade Konrad skrivit flera ilskna insändare om bristerna på äldreboendet och girigheten hos ägaren Hans Morelia. Kanske har någon velat tysta honom, nu när koncernen är på väg att säljas till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Eller är det ett barmhärtighetsmord? Är fler gamla människors liv i fara? Malin söker trevande efter ett mönster.

Samtidigt känner sig Hans Morelia alltmer hotad. Någon verkar förfölja honom. Och trots att han försöker intala sig själv att allt bara är inbillning kan han inte värja sig. Insikten att hans miljoner inte kan skydda hans älskade nioåriga dotter föder en skräck större än någon han tidigare upplevt.


Vi får se hur länge jag klarar av de dödas röster...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

20 kommentarer:

 1. Tusen tack för tipsen! Nu kan även jag fylla på min bokhylla med några fler böcker (som om det skulle behövas) under oktober.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte behövt några fler böcker på ett par år nu, men det hindrar mig inte :)

   Radera
 2. Jonathan Troppers nya hade jag helt missat! Den åker rakt in på önskelistan!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag måste snart ta tag i de där två olästa :)

   Radera
 3. Nya Liza Marklund måste ju helt klart läsas! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag har inte hunnit läsa den förra än :)

   Radera
 4. Men åh vilket jobbigt (men bra!) inlägg. Vill ju läsa nästan alla nu ;) Jussi Adler Olsen är mitt ständiga lite dåliga samvete eftersom jag Fortfarande inte har läst någon! Trots att jag tror att det kan bli en ny favorit. Rörgast Ska jag läsa och likaså Vindsjälar, trots att jag precis som du hoppas att det har minskats brutalt med de döda rösterna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att böckerna aldrig tar slut. Vilket i och för sig är en bra grej :)

   Radera
 5. Åh vad min lista förlängdes helt plötsligt ;) Jussi Adler-Olsen böckerna måste du läsa snart :) Riktigt bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får nog faktiskt vänta till nästa år, men dit är det ju inte så långt längre :)

   Radera
 6. Många bra böcker... Nu fick jag tidsångest...

  SvaraRadera
 7. Johan Theorins ska jag läsa! Tropper och Adler-Olsen är jag inte ikapp med och Wennstams har jag inte läst alls. Marklund och Kallentoft har jag gett upp. I alla fall tillfälligt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marklund har jag nästan tyckt blivit bättre i de senare böckerna, nu har jag i och för sig inte läst den som kom innan Lyckliga gatan...

   Radera
 8. Jag ser verkligen fram emot Theorins nya!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas verkligen den är mer lik Nattfåk nu :)

   Radera
 9. Jag ser så mycket fram emot Liza Marklunds nya bok :) Johan Theorin ska få en ny chans av mig, läste Blodläge för nåt år sedan jag tyckte tyvärr inte så jättemycket om den. Men en ny chans ska han få då min syster älskar hans böcker och pratar så gott om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodläge måste ha varit den sämsta i serien, läs Nattfåk i stället :)

   Radera
 10. Måste bara säga att jag la märke till genren ladlit - den är ny för mig och jag kan inte låta bli att fnissa lite. Ett sånt bra namn! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar verkligen jag kunde ta åt mig äran för den fantastiska genren, men det var inte jag som kom på den :) Men bra namn är det!

   Radera