onsdag 29 februari 2012

"Vi, de drunknade" av Carsten Jensen

Genre: Drama
Antal sidor: 710
Originalspråk: Danska
Originaltitel: Vi, de druknede
Översättare: Leo Andersson
Utmärkelser: P2 Romanprisen 2007
Serie: -
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (första) 2006 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 15 februari 2012

Första meningen: Laurids Madsen hade varit i himlen, men kom ned igen tack vare sina stövlar.
Sista meningen: Men ikväll dansade vi med de drunknade, och de var vi.

Baksidetext
Om havets lockelse och om befolkningen i den lilla danska staden med den stora flottan har journalisten och författaren Carsten Jensen skrivit en makalös krönika, som sträcker sig över hundra år och tre, fyra generationer. Det är en verklig kollektivroman, berättad av stadens befolkning, ett allvetande och kraftfullt "vi". Ungar i träskor springer på kullerstensgatorna och när de gått ut skolan går de till sjöss fast de vet att det som väntar dem är prygel och drunkningsdöd. Laurids, som överlever när hans fartyg sprängs i luften under dansk-tyska krigets första sjöslag 1848, försvinner ut och kommer aldrig hem igen. Hans son Albert, romanens centralgestalt, går i land efter att ha stått öga mot öga med döden, ondskan och en far som förnekar honom. En påse pärlor har han gjort sig av med, men ett skrumphuvud har han med sig hem. Han ser alla som dör på havet under första världskriget, är nära att gå under av tungsinne, men på ålderns höst möter han kärleken.

Knud Erik som fostrats av Albert går till sjöss mot sin mors vilja och ställs under andra världskriget inför omöjliga val. Och mellan havet och staden ligger piren som en vilande kraft, i stånd att stilla storm och ge skeppen lä - ett bevis för enigheten som gjorde den möjlig.

Min kommentar
Det här är en berättelse som sträcker sig över nästan 100 år, tre krig och tre generationer fartyg. Det här är en berättelse om kärleken till havet.

Staden Marstal är berättaren, vilket gör att vi ser och vet allt som händer och sker. Vi får följa männen när de är ute på haven, kvinnorna i en stad som är nästan helt utan män och barnen när de växer upp. Alla söner längtar ut till havs och hela deras barndom går ut på att förbereda sig för sjömannens liv. Mest genom att vänja sig vid att bli pryglad. Märkligt nog får vi inte följa så många döttrar, inte någon faktiskt.

De första 250 sidorna slukar jag, det är en fantastisk upplevelse att följa Alberts letande efter sin far. En resa som går över i stort sett hela jordklotet. Med segelfartyg. När Albert blir landkrabba och vi håller oss på land ett bra tag, sjunker tempot och det blir lite segt. Det är många karaktärer som dyker upp, försvinner och dyker upp igen.

När vi sedan återigen beger oss ut till havs och följer Knud Eriks äventyr genom andra världskriget tar det fart igen. Här är det månadslånga strapatser genom Atlantstormar till Newfoundland eller över det iskalla havet till Murmansk, sjömän som sliter och sover i kläder som är dyngsura av saltvatten, utan möjlighet att tvätta av sig eller överhuvudtaget torka och skepp som blir helt nedisade och fastnar i packis. Vi får känna de samvetskval som drabbar sjömännen när de låter fåtalet dö för att rädda många. Vi får läsa om svek, kamratskap, kärlek och genom brev till Knud Erik från hans mor, Klara, får vi veta vad som händer med staden, när hon i missriktad välvilja vill få bort sjöfararstämpeln från Marstal.

De sista 150 sidorna är enastående och cirkeln sluts. Alltså, underbar början, lite långsammare i mitten och ett alldeles, alldeles fantastiskt slut. Hela tiden genomsyrad av kärleken till det grymma och obevekliga havet. Finns det semesterresor till Marstal?

Den här boken representerade Danmark som februari månads bok i den nordiska utmaningen.

Boktipsets estimerade betyg var 5.0, jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vi, de drunknade: paperback lover, Fabulerat och Bokmalen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

tisdag 28 februari 2012

Bokhyllerunda: A

Roliga saker verkar alltid dyka upp i bloggvärlden. Den senaste är att gå igenom sin bokhylla, från A till Ö. Idén verkar ha kommit från Boken är tankens barn, men många är de som hoppat på, bland annat beasbokhylla, och dagarna går..., Mrs E och så nu jag då.

Jag kom fram till att fem handplockade, som beskriver min läsning på ett bra sätt, verkar vara lagom. Av de 32 böcker jag (tydligen) har där titeln börjar på A, så är dessa speciellt utvalda...


ABC-morden (Agatha Christie) - Det här var mumma när jag var i tonåren. Agatha Christie har stått för mycket i min läsuppfostran.

Afrikas drottning (C S Forester) - Spännande som bara den. Och här var nog mitt första möte med äckliga blodiglar.

Arvtagarna (Howard Fast) - Det här är egentligen en serie, om familjen Lavette, och sträcker sig från slutet av 1800-talet och ungefär 100 år framåt.

Allt kan hända (Stephen King) - En novellsamling, kanske inte en av de bättre, men Kingen måste vara med. Redan från början.

Avbilder (FayWeldon) - En riktigt otäck bok om kloning. Det är nästan 20 år sedan jag läste den, så jag gissar att den är ganska "gammalmodig" nu.

måndag 27 februari 2012

Vad var i ropet när jag föddes?

Det finns så fantastiskt många webbsidor här ute i cyberspace och hur hittar man då alla? Jo, man får så klart tips av en annan bokbloggare. Den här sidan hittade jag tips på hos Snowflakes in rain (vi måste förresten ligga ganska nära i ålder) och det är en sådan rolig grej att jag bara måste hänga på. Här kan man alltså få reda på vilka böcker som såldes mest enligt New York Times bästsäljarlista en bestämd vecka.

De här böckerna var bästsäljare på listan när jag föddes, en vecka på senvåren (försommaren) någonstans i mitten av 60-talet.

Fiction
THE SPY WHO CAME IN FROM THE COLD John le Carré
CONVENTION Fletcher Knebel and Charles W. Bailey II
THE GROUP Mary McCarthy
A NIGHT IN LISBON Erich Maria Remarque
THE SPIRE William Golding
THE WAPSHOT SCANDAL John Cheever
THE MARTYRED Richard E. Kim
VON RYAN'S EXPRESS David Westheimer
CANDY Terry Southern and Mason Hoffenberg

Non-fiction
I WAS DANCING Edwin O'Connor
FOUR DAYS U.P.I. and American Heritage Magazine
A DAY IN THE LIFE OF PRESIDENT KENNEDY Jim Bishop
A MOVEABLE FEAST Ernest Hemingway
DIPLOMAT AMONG WARRIORS Robert Daniel Murphy
THE NAKED SOCIETY Vance Packard
MY YEARS WITH GENERAL MOTORS Alfred P. Sloan
THE GREEN FELT JUNGLE Ed Reid and Ovid Demaris
PROFILES IN COURAGE John F. Kennedy
THE DEPUTY Rolf Hochhuth
WHEN THE CHEERING STOPPED Gene Smith

Jag har faktiskt inte läst en enda av dem, däremot andra böcker av flera av författarna. Det är många välbekanta namn. Det här skulle ju kunna bli en intressant utmaning...

söndag 26 februari 2012

15 kg böcker...

I onsdags fick jag hem två rejäla paket med böcker, både från AdLibris och cdon. Jag har så klart varit överlycklig och gått och tittat och klappat på dem där de ligger och väntar på att registreras i bokprogrammet. Ett digert jobb, men det är det värt.

Efter att jag på något sätt lyckats trycka in dem i bokhyllan så återstår det bara för mig att stänga in mig i min lilla grotta och inte komma ut på ett par månader, så jag kan läsa dem också... Och sedan vaknade jag. Nej, de kommer förstås att stå där olästa i bokhyllan och förgylla min tillvaro. Men Styggelsen kunde jag inte låta bli, den är snart utläst.


Det fördolda - Michael Hjorth & Hans RosenfeldtNattvandraren - Andrew Taylor
Sankta Psyko - Johan TheorinHungerspelstrilogin - Suzanne Collins
Radhusdisco - Morgan LarssonI stället för dig - Sofie Sarenbrant
De ensamma - Håkan NesserFrämlingen i huset - Sarah Waters
Den som gräver en grav - Yrsa SigurðadottirFlimmer - Anne Holt & Even Holt
Långt ifrån död - Peter JamesOsynlig - Paul Auster
Buzz - Anders de la MotteJorden må rämna - Kjell Eriksson
Somliga linor brister - Varg GyllanderCirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Öppen grav - Kjell ErikssonStyggelsen - Amanda Hellberg
Livet Deluxe - Jens LapidusGul ondska - Peter Gissy
I avgrunden - H G WellsSigrids hemlighet - Karin Wahlberg
Gränsen - Knut FaldbakkenNattens grymma stjärnor - Kjell Eriksson
Stenkistan - Kjell Eriksson

lördag 25 februari 2012

"Spöa döden" av Josh Bazell

Genre: Thriller
Antal sidor: 282
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Beat the reaper
Översättare: Niclas Hval
Utmärkelser: -
Serie: -
Förlag: Weyler
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 20 februari 2012

Första meningen: Ja, så är jag på väg till jobbet och stannar för att kolla in en duva som slåss mot en råtta i snön och så försöker någon dumjävel råna mig!
Sista meningen: Det har inte jag.

Baksidetext
Peter Brown är en ung, snygg, framgångsrik läkare på ett av Manhattans sjukhus. Där vet ingen om att han en gång, av väldigt speciella skäl, varit hitman åt maffian men tjallat och slussats ut med ny identitet via ett vittnesprogram.

En dag ligger Eddy Squillante i sängen framför honom. Eddy är dödssjuk, men känner igen Peter från förr. Denne får ett ultimatum; antingen räddar du mitt liv, eller så skickar jag mina kompisar efter dig. För Peter gäller nu bara att spöa döden.

Min kommentar
Jag blev oerhört lockad av av liknelsen som användes i "reklamtexten" för den här boken: Om Spöa döden hade varit en film hade handlingen varit en korsning mellan Greys Anatomy och Sopranos, och regissören hade hetat Quentin Tarantino. Vem skulle inte gilla det liksom? Jag såg Pulp fiction framför mig.

Det är mycket möjligt att även Pulp fiction skulle vara dålig som bok och det är lika möjligt att Spöa döden skulle vara bättre som film. För som bok är den faktiskt inget vidare alls.

Fotnoter, där olika uttryck förklaras, stör läsningen. Och det är många uttryck som författaren slänger sig med som behöver förklaras, framför allt medicinska. Förmodligen beror det på att författaren faktiskt är läkare och kanske kände han ett behov av att visa hur duktig han är. Det hoppas friskt fram och tillbaka i tiden, något som gjorde mig väldigt förvirrad i början. Tillbakablickarna leder till slut fram till nutid och upplösningen. Något som också stör mig är referenser till personer och händelser som jag inte alls känner till, men det görs som att jag borde veta precis vad som menas.

Det som sker på sjukhuset och hur personalen jobbar äcklar mig och jag hoppas verkligen att Bazell inte beskriver verkligheten, vilket han i eftertexten hävdar att han inte gör. Då är emellertid skadan redan skedd.

Det är grabbigt och otroligt macho, speciellt i slutscenen, där gränsen överskrids med råge. Tonen och cynismen är kanske rolig de första 50 sidorna, sedan blir det bara förutsägbart och irriterande.

Hur det än är, så var det spännande och det var annorlunda, för det får den i alla fall godkänt. Men jag rekommenderar att vänta på filmen, som tydligen är på gång, med Leonardo DiCaprio som regissör och huvudrollsinnehavare.

Boktipset estimerade betyg var 3.0, jag ger den 2.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Spöa döden: Cattansstrofer, Bokhora och Bernur.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 24 februari 2012

Bokbloggsjerka 24 – 27 februari

Dags igen för jerka, det måste betyda att det är fredag. Det jag egentligen gillar allra mest med Annikas bokbloggsjerkor är att i alla fall jag måste tänka efter ordentligt och på sätt och vis analysera mitt läsande. Det är spännande att tänka på saker som man inte brukar fundera över.

Den här veckans uppgift: Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa är riktigt besvärlig. Hur i hela friden ska jag kunna plocka ut bara en av alla de fantastiska nordiska författare vi har. Jag brukar ju dessutom läsa mest deckare och det finns ju en uppsjö sådana, som faktiskt är bra. Därför gör jag något helt otippat och tipsar om en icke deckarförfattare...

För nästan exakt tre år sedan gjorde jag en beställning på cdon och kom över en sådan där erbjudandetröskel och fick köpa en pocket för bara 9 kronor. Självklart gjorde jag det, men dessvärre fanns det inte så många att välja mellan och jag valde en bok av en dansk journalist/författare som heter Olav Hergel. Boken heter Flyktingen och den fick följa med på den sommarens semester, eftersom den var hyfsat tjock.

Man kan kort säga att boken handlar om Danmarks flyktingpolitik och är en riktigt otäck läsupplevelse. En ung dansk, kvinnlig, journalist blir kidnappad i Irak, men plötsligt är hon fri och tillbaka i Danmark. Hur lyckades hon fly? Och vad är det för ung irakisk man som plötsligt dyker upp i Danmark? Finns det något samband och vad hände egentligen i Irak?

Tyvärr verkar Olav Hergel bara ha skrivit den här boken, i alla fall som är översatt till svenska. Jag har väntat länge nu på att det ska komma någon mer, men tills dess så tycker jag att ni ska läsa Flyktingen (finns bara som e-bok nu vad det verkar). För mig är den en fullpoängare.

torsdag 23 februari 2012

Kommande böcker i mars 2012

Mars månad bjuder på mängder av intressanta boksläpp. Bland annat en bok som jag vet att fler än jag har väntat länge på. Månaden efter bokrean och så många nya böcker...

Vila i frid av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2012-03-07
Förlag: Damm

Från Bokus
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen. Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Faktum är att jag ännu inte läst en enda bok av Sofie Sarenbrant, men det är så många med boksmal liknande min som har läst och gillat. Och jag ska snart läsa Vecka 36.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Känslan av död av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (4)
Antal sidor: 285
Utgivningsdatum: 2012-03-09
Förlag: Minotaur

Från Bokus
Mord på museum - rättsarkeolog Ruth Galloway och kommissarie Nelson löser sitt fjärde fall

Det är halloweenkväll i Norfolk. På Smiths museum förbereder man ett ovanligt evenemang. Inför en handfull speciellt utvalda gäster ska en medeltida kista öppnas. Den väntas innehålla kvarlevorna av en biskop som levde på 1300-talet.

Arkeolog Ruth Galloway kommer i god tid för att övervaka öppnandet. Men museet verkar märkligt tomt och tyst. Efter en stund hittar hon intendenten livlös bredvid kistan, mördad, blödande från näsa och mun. Ett fönster står öppet och en död orm ligger inglasad i ett hörn av rummet.

Kommissarie Nelson får hand om fallet. Det framkommer att intendenten nyligen mottagit hotbrev från en grupp aktivister som vill att museets samling med aboriginska kranier ska återlämnas. Men är detta verkligen motivet? Museet ägs av lord Smith och vid besöket på familjen Smiths lantegendom inträffar det mystiska saker, döda ormar påträffas på märkliga ställen och Nelsons misstänksamhet ökar.

Då ytterligare en person dör och Nelson oförklarligt insjuknar förstår Ruth att det måste handla om något mer än kranierna. Frågan är hur pusselbitarna hänger ihop. Nelson svävar nu mellan liv och död, och svaret på mordgåtan tycks vara det enda som kan rädda honom.


Ruth Galloway är tillbaka! Ska bara läsa Huset vid havets slut först.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Svikaren av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2012-03-09
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Det rör sig helt klart om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Omdömena är både hårda och hotfulla: Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja får sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Och en dag hittas han i sin egen lägenhet i en stor blodpöl.

Det ser ut att vara ett ganska enkelt fall att lösa förkriminalinspektör Charlotta Lugn. Det är naturligtvis en urspårad supporter som huggit kniven i Liljas kropp över sjuttio gånger. Och målsägarbiträdet Shirin Sundin, som kallas in för att företräda Liljas mor och far, får förklara för dem hur sport kan få människor att känna ett sådant oresonligt hat.

Det första spår som kommer in leder också mycket riktigt mot ett av de värsta rötäggen, som söker spänningen i upploppen kring matcherna och de organiserade masslagsmålen mellan olika firmor, än vad som händer på själva planen.

Men det är något som inte stämmer. Nya fakta kommer fram under utredningen som pekar i en helt annan riktning. Inte på en anonym våldsverkare utan någon som stått Sebastian Lilja nära. Väldigt nära.


Inte heller Katarina Wennstam har jag läst något av, men jag tycker hon verkar skriva om aktuella ämnen och Dödergök står här och väntar så snällt i bokhyllan. Men de här böckerna är väl ingen serie, någon som vet?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Rebecka Martinsson (5)
Antal sidor: 390
Utgivningsdatum: 2012-03-16
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.
Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer.


Jag har fullkomligt slukat de fyra tidigare böckerna om Rebecka Martinsson och har väntat såååååå länge på den här.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Rekviem i Villette av Ingrid Hedström
Genre: Kriminalroman
Serie: Martine Poirot (5)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2012-03-19
Förlag: Alfabeta

Från Bokus
Bryssel 1983. Nattåget från Milano rullar in till Bryssel och en ung mamma hittas mördad i sin sovkupé bredvid sitt sprattlande spädbarn. Flera unga mammor attackeras och skräcken sprider sig för den mystiske mammamördaren.

Tolv år senare kommer tolvåriga Caroline till den nyblivna privatdetektiven Julie Wastia och vill få hjälp att ta reda på vem hon egentligen är. Samtidigt utreder Martine ett förmodat familjesjälvmord, men när Martine får ett brev från den döda kvinnan tar utredningen en annan vändning.


Jaja, jag vet, jag har inte läst de fyra första än, jag äger inte ens någon av dem. Men jag kan väl få tycka att det här är intressant ändå?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

När skönheten kom till Bro av Anna Jansson
Genre: Kriminalroman
Serie: Maria Wern (13)
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2012-03-26
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har brutalt blivit mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem, sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården.
Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

Maria Wern går på personalfest och blir blixtförälskad i en brandman. Han spelar med i ruinen och kallar sig Gregorius, en gråbroder som lovat att leva i kyskhet och fattigdom. Vet han något om vad som hänt Malva? Ingen har sett flickan på en vecka och hennes pappa har anmält henne försvunnen. Samtidigt hittas en kvinna död på en stenig strand. Det kan vara en olycka, men flera personer tjänar på hennes död.


Jag har läst de tre första i serien om Maria Wern och även om jag inte var förtjust i de två tidigaste så var den tredje så mycket bättre att jag faktiskt skaffat del tre och fyra. Men det är ju en bit till del tretton.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (4)
Antal sidor: 562
Utgivningsdatum: 2012-03-26
Förlag: Bra Böcker

Från Bokus
Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. Långt in på sjuttiotalet skickades missanpassade kvinnor hit, till Kvinnohemmet på Sprogø, för att vara ur vägen. För vissa innebar livet på ön oinskränkt makt, men för de flesta en fruktansvärd misär. När Rita Nielsen för första gången satte sin fot på ön, kunde ingen veta att hon 55 år senare skulle vara inblandad i Avdelnings Q:s hittills svåraste utredning.

Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mörck att arbeta med den gamla utredningen om Rita Nielsen. Men Carl har egna problem. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mörck.


Jag har inte läst något av vare sig författare eller serie, utan väntar på att första delen ska komma ut i pocket vilket den tydligen ska göra 15 mars.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

onsdag 22 februari 2012

Utlottning hos bokmärkt

Skynda att fynda! Eller var i alla fall med i utlottningen av böcker hos bokmärkt. Man kan vinna antingen en inbunden eller två pocket/häftade.

Tävlingen avslutas 15 mars.

tisdag 21 februari 2012

"Hypnotisören" av Lars Kepler

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 572
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Joona Linna 1
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 18 februari 2012

Första meningen: Som eld, precis som eld.
Sista meningen: Hög och bred står den med hundratals små tända lampor som slingrar sig upp till den glänsande stjärnan.

Baksidetext
I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.

Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.

Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.

Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Min kommentar
Nu har jag då läst paret Coelho Ahndorils första bok och det var med väldigt blandade känslor jag slog ihop den. Å ena sidan var det riktigt spännande och jag läste ut boken på två dagar. Å andra sidan lämnade berättandet en del övrigt att önska.

Här var på tok för många sidoberättelser, nästan som att de använde alla idéer som överhuvudtaget poppade upp under skrivandet. Det var seriemördaren, Pokémonligan, en kidnappare, en hypnosgrupp för tio år sedan, otrohet ja, nästan allt man kan tänka sig. Det finns också en hel del lösa trådar som aldrig tas upp. Varför tar Erik en massa tabletter? Bland annat tar han starka värktabletter, om jag fattat rätt. Varför? Har han ont någonstans? Varför? Han tar sömntabletter också. Varför har han svårt att somna? Sonens blödarsjuka, var kommer den ifrån? Det borde ju vara från mamman, Simone, eftersom den tydligen ärvs på det sättet. Vilket betyder att Simones far borde ha blödarsjuka. Men det har han inte.

Kapitelsluten följs inte alltid upp och stämmer inte alltid med resten av historien. Vem krafsade egentligen på dörren? Karaktärerna är extremt kalla och opersonliga. En dotter, vars far råkar ut för en allvarlig bilolycka, verkar överhuvudtaget inte bry sig. En del annat hon gör och inte gör är irrationellt och bara konstigt.

Förhållandet mellan Joona och hans assistent (?) är också väldigt besynnerligt. Eller så lägger jag in en helt annan betydelse av assistent än vad författarna gör. Jag skulle aldrig våga prata så med en överordnad. Men det är ju jag det.

En del stycken är så detaljerade att det blir absurt och löjligt, som på sid 11: "[...] Han sticker in passerkortet, anger den sexsiffriga koden och går in i foajén, tar hissen upp till femte våningen och går genom korridoren." Eller på sid 33: "[...] Han vrider nyckeln i tändningslåset, lägger i ettans växel och rullar försiktigt ut från parkeringsplatsen." Det är precis sådant berättande som kan göra mig fullständigt vansinnig. Det vimlar också av upprepningar och ibland känns det som att man är på en föreläsning och någon står och docerar, som på sid 111, där hela häktningsförfarandet förklaras.

Jag väljer dock att bortse från alla språkliga detaljer och liknande, för det här var extremt spännande. Och vissa delar var riktigt välskrivna. Nästan som att det var två olika personer som skrivit boken... Kanske vänjer jag mig också vid det, för jag upplever det inte så störande mot slutet. Jag kommer med glädje att ta mig an Paganinikontraktet så småningom.

Boktipset estimerade betyg var 3.9, jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Hypnotisören: PocketBlogg, Bokblomma och Boktoka.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

måndag 20 februari 2012

Tematrio - Bokreatips

Man skulle kunna tro att veckans Tematrio från Lyran skulle vara enkel, men att bara välja tre böcker i det överflöd som erbjuds... Vad uppgiften är? Jo: tipsa om tre bra böcker på den kommande bokrean!

Jag har inte läst jättemånga av böckerna som finns på rean, så jag gör en chansning och tipsar om böcker jag inte läst, men som stått långe på min vill-läsa lista och som numera också är förhandsbeställda.

1. Styggelsen av Amanda Hellberg. Den här har jag velat läsa så länge att jag inte ens minns när den kom upp på listan. Jag har väntat och väntat på att den skulle komma ut i pocket, men icke. Nu säljs den inbundna för 75 kronor på AdLibris.

2. H G Wells är ju en känd figur inom science fiction och på rean hittade jag minsann en novellsamling av honom, I avgrunden, för bara 59 kronor i kartonnage, på AdLibris.

3. Mitt tredje tips är väl i och för sig böcker som alla redan läst, utom jag. En hel trilogi för bara 69 kronor, inbunden, på cdon. Det är ju självklart Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins jag pratar om.

söndag 19 februari 2012

Bokbörsen is da shit!

Det finns alltid böcker jag letar efter. Sådana som är utgångna och inte ens finns hos förlaget längre. Ibland väntar och väntar jag på att den ska tryckas igen eller kanske släppas i pocket eller... Ofta är min väntan förgäves.

Ända till förra veckan var jag på jakt efter två gamla böcker: Labyrinten av Kate Mosse och Blandat blod av Katarina Mazetti. Båda har den förtretliga texten Definitivt slut i alla boklådor.

Labyrinten vill jag ha för att den är första delen i Languedoc-trilogin och jag råkade springa på andra delen, Kryptan, i somras på en bokoutlet. Eftersom jag har en åkomma som gör att jag bara måste läsa en serie i ordning så var jag ju nödd och tvungen att hitta den första.

Blandat blod är första delen i Släkten, en historisk romanserie som ska skrivas av olika författare. Vad jag vet finns det just nu tre utgivna böcker (andra delen hittade jag på bokrean, men det blir ett annat inlägg) och om jag inte minns alldeles fel så läste jag någonstans att fjärde delen ska vara på väg.

I alla fall... vad gör en stackars boknörd som inte hittar böckerna hon vill ha? Jo, hon kollar på bokbörsen. Det brukar i och för sig nästan alltid sluta med att jag inget köper, eftersom boken + frakten oftast blir väldigt dyrt. Och snål ekonomisk är jag ju också. Men under över alla under, samma säljare hade båda böckerna! Behöver jag säga mer? Äntligen, äntligen är de mina (nu känner jag mig lite som Gollum).

lördag 18 februari 2012

Förhandsbeställning bokrea på AdLibris

Min andra förhandsbeställning blev inte riktigt lika modest som den första. Här kan vi snacka om total genomklappning. Och jag njöt av varenda klick...


Jag är speciellt glad för Amanda Hellbergs Styggelsen och H G Wells novellsamling.

Inte heller här är alla böcker reaböcker, nu minns jag inte riktigt vilka, men de av Kjell Eriksson är inte rea. De fattades helt enkelt för att göra min serie komplett.

Jag tror minsann att detta var hela årsinköpet för 2012...

fredag 17 februari 2012

Bokbloggsjerka 17 – 20 februari

Den här veckans uppgift i Annikas bokbloggsjerka är riktigt jobbig:

Välj en karaktär från en bok som du nyligen har läst och berätta lite om honom/henne.

Att det måste bli en karaktär från den senaste boken jag läste, Vi, de drunknade av Carsten Jensen, står fullständigt klart. Men vilken? Här vimlar det ju av intressanta personer... Jag väljer Albert Madsen.

Albert Madsen är son till sjömannen Laurids Madsen (han som var i himlen, men kom tillbaka ner, tack vare sina stövlar) och en av huvudpersonerna i boken. Vi börjar följa honom när han går i skolan, där han blir plågad och slagen av läraren. Upplevelser som får honom att, bland annat, vara med och döda en hund och nästan ta död på läraren också. Misshandeln i skolan vänjer honom vid att bli pryglad så när han ger sig ut på sjön finns det nästan inget som är värre. Efter några år har han kommit upp sig till matros och då slutar de slå honom.

Albert är en rättskaffens man och när en styrman mördar kocken ombord på en båt, så får Albert resten av besättningen att gå med på att, i stället för att döda styrmannen, anmäla honom för polisen. När styrmannen satts i fängelse, så börjar Alberts resa för att finna sin far, som seglade ut och försvann för många år sedan. Vi får följa honom till Tasmanien, där han får ett tips av en bartender om en man på Hawaii, som kanske vet var hans far är. Den här mannens affärer verkar inte vara riktigt rumsrena, men Albert tar hyra på mannens båt för hans längtan efter att hitta sin far är större än oron för skumraskaffärer.

Albert seglar runt på världshaven och är med om helt fantastiska äventyr, om han hittar sin far eller ej vill jag ju så klart inte avslöja, men han överlever i alla fall alla strapatser och kommer hem igen. Han är en väldigt ensam man och har ingen egen familj, däremot tar han sig an en liten pojke, vars far har drunknat ute till havs, och lär honom allt han kan om segling och havet.

Albert var för mig själva mittpunkten i den här berättelsen, han som på något sätt knyter samman allt, början och slutet.

Det blev kanske inte så kort detta, men det är en lång bok och Albert är en komplex man, som hinner med mycket den tid han är med.

torsdag 16 februari 2012

"Ondvinter" av Anders Björkelid

Genre: Fantasy
Antal sidor: 282
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Berättelsen om Blodet 1
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 1 februari 2012

Första meningen: Vi var ute på jakt när det hände.
Sista meningen: Ja, så kommer kajorna in.

Baksidetext
Tvillingarna Sunia och Wulf har vuxit upp med sin far i en liten fredlig bondby. Men så en dag förändras allt i ett slag. En märklig kyla sprider sig över trakten, stora vargspår syns i snön runt boningshusen och ryktet går att galgmän synts i skogarna.

Kylan tränger sig in överallt, även i människors hjärta och sinnen. Ondvintern har kommit och ingen kan veta säkert vem som drabbats, vem som går att lita på, vem som ännu inte är i Vinterkungens våld...

Tvillingarna Sunia och Wulf har en speciell kontakt, de har alltid kunnat känna vad den andra känner. Men det är mycket de inte vet, om sin far, om sin härkomst och sitt mörka arv. Till slut tvingas de fly för sina liv. De träffar den gåtfulla Bergsfrun och plötsligt ställs de inför en helt ny verklighet ...

Min kommentar
Det här är något så ovanligt som svensk fantasy och hyfsat bra är det också, men jag kan förstå varför det kategoriseras som en ungdomsbok. Den är inte riktigt skriven för vuxna, därmed inte sagt att vuxna inte kan/ska läsa den. Jag blev i alla fall underhållen.

Boken börjar i vi-perspektiv, något jag tror att jag faktiskt aldrig stött på tidigare. Jag vet att många andra bokbloggare stört sig på det, men jag tyckte det var riktigt passande. De var ju vi. Vågat är det också att strunta i konventioner och hur det ska vara för att helt enkelt göra på sitt eget sätt. Bara för att saker och ting alltid gjorts på ett visst sätt, så måste man inte fortsätta göra samma.

Här hittar man inga fantastiska trollkarlar som kastar brinnande klot och besvärjelser omkring sig, egentligen finns det inte speciellt mycket uppseendeväckande effekter. Det är lågmält och finstämt. Miljöbeskrivningarna är precis lagom, jag hinner få en uppfattning om hur saker och ting ser ut, men blir inte uttråkad. Lite störde jag mig på alla upprepningar, femtioelfte gången jag läste att Sunia och Wulf hade ett speciellt band så skrek jag inombords: JAG VET!

Det är lite intressant att det från början är Sunia (flickan) som jagar och slåss medan Wulf (pojken) väver och syltar. I alla fall tills Traditionen och Rytmen dyker upp. Då blir det precis som vanligt, pojkar slåss och flickor lagar mat. Förhoppningsvis antyder slutet att Traditionen kanske inte är så viktig ändå.

Passande nog kom vinterns första köldknäpp medan jag läste den här boken och om man bara är lite paranoid så kan man ju tro att det är ondvintern som kommit...

Det ska tydligen bli fyra delar i den här serien, tre finns nu utgivna. Del två, Eldbärare, finns inte som pocket än, men när den släpps så kommer jag nog att läsa den också.

Det här är vinterns bok hos Beas bokhylla och diskuterades där 12 februari.

Boktipset estimerade betyg var 3.7, jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ondvinter: Matildas läshörna, Amelies boktips och Piruett.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

onsdag 15 februari 2012

Förhandsbeställning bokrea på cdon

Roade mig med att förhandsbeställa lite böcker på cdons bokrea. Jag lyckades hålla ner antalet lite i alla fall...

Riktigt alla är inte reaböcker, utan jag lyckades komma över två erbjudandegränser:
Handla för 400 kr, köp en pocket för 19 kr: Rivalen
Specialerbjudande - välj en bok för 99 kr: Eldvittnet

Jag kunde inte stå emot en enda av dessa böcker, även om jag kanske inte försökte helhjärtat. Fortsättning följer...

tisdag 14 februari 2012

Sju snabba om just nu

Inspirerad av Den var bra och Vargnatts bokhylla så tar jag några frågor här och några där och döper om alltihop...

Vad läser du just nu?
Vi, de drunknade av Carsten Jensen

Hur fick du tag på boken?
I min bokhylla

Första meningen i boken?
Laurids Madsen hade varit i himlen, men kom ned igen tack vare sina stövlar.

Vilken sida är du på?
525

Sista meningen du läste i boken?
"Så får du din vilja igenom i alla fall", flinade han, "vi går in till Saint John's för att proviantera."

Vad tycker du så här långt?
En fantastisk historia som berättar om sjömäns vidriga villkor (ja, för fru och barn också) under 100 år, mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Men behövde den verkligen vara så lång?

Vad tänker du läsa sedan?
Hypnotisören av Lars Kepler

måndag 13 februari 2012

Tematrio - oväntat ogilla

Visst är det så att ibland passar en bok bara inte och det spelar liksom ingen roll at den är hyllad av alla andra. Du gillar den ändå inte. Precis detta handlar denna veckas Tematrio från Lyran om: Vilka böcker/författare ogillar ni (eller gillar oväntat lite) trots att ni förväntat er eller "borde" gilla?

1. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Nu var det visserligen längesedan jag läste den, men det var knappt att jag orkade ta mig igenom den. Det här passade mig inte alls, trots att jag oftast gillar historiska romaner, men kanske inte med riktigt lika mycket fokus på romantik och liknande. Har försökt titta på filmen också, men icke.

2. Utrensning av Sofi Oksanen. Den här läste jag i höstas för den nordiska läsutmaningen. Möjligtvis hade jag för höga förväntningar, den har ju blivit tokhyllad av i princip alla, men den tog aldrig tag i mig på riktigt. Visst var den otäck på många sätt och vis, men jag fick aldrig någon känsla för huvudpersonerna. Det var så endimensionellt eller vad man ska säga. Alla kvinnor var det synd om och alla var de utnyttjade på något sätt. Alla män var korkade och grymma. Jag har svårt att ta till mig så generella värderingar.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Alla verkar älska denna, vänner, mor, syster... alla, men jag klarade inte riktigt av den. Visst hände det att jag drog på munnen lite, men några skratt blev det aldrig. Man tycker att jag borde dragit åt mig öronen när jag läste på framsidan att Lasse Berghagen tyckte det var den roligaste bok han läst. Lasse Berghagen i all ära, men lite buskis är han allt. Och buskis är precis vad den här boken är, det gillar jag inte. Stefan & Krister är något av det absolut värsta jag vet och Hundraåringen... är precis sådan, fast i bokform. Allan Karlsson är dessutom en osedvanligt osympatisk person och jag bryr mig inte ett dugg om honom.

söndag 12 februari 2012

Mina första läsupplevelser

Hittade en rolig fråga hos BokDjungeln och Malin the writer för evigheter sedan, som jag ju bara måste ta mig an.

De första böcker jag kommer ihåg som gjorde ett starkt intryck på mig var Maria Gripes olika om bland annat Elvis Karlsson, Hugo och Josefin och Lopploella. Läste och älskade även Agnes Cecilia och Skuggan över stenbänken i tonåren.

Det fanns också en författare som hette Valter Unefäldt, han skrev två böcker som jag tyckte riktigt mycket om när jag gick i mellanstadiet; Äh lägg av, säger Steffe och Okej, säger Steffe. Med måttstocken man hade på 70-talet så var Steffe en riktig värsting.

Hans-Eric Hellbergs böcker Kram och Puss var också något som alla läste när jag var ung och de var helt underbara. För att inte tala om Gun Jacobsons böcker Peters baby och Tack - håll käften. Och Stig Malmbergs sportböcker, speciellt Idolen, som jag läste tre gånger på lika många år. Precis en sådan bok ville jag skriva själv när jag fortfarande närde författardrömmen.

Jag tror jag var åtta år när jag läste min första hästbok, det var Bento den svarta hingsten av Ditha Holesch, det är en av de sorgligaste böcker jag någonsin har läst. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag grät mot slutet av boken, det var så illa att jag överhuvudtaget inte kunde se några bokstäver. Ändå läste jag om den. Igen och igen. Det blev några få andra hästböcker, men ingen kunde någonsin nå upp till den här läsupplevelsen.

Den allra första bok jag faktiskt kommer ihåg när jag fick är Kitty och tornrummets hemlighet av Carolyn Keene. Jag var tio år och fick den av en väninna till min mamma. Det var mitt allra första möte med Kitty och mysterieböcker. Man kan lugnt säga att det blev mååååånga fler Kitty-böcker efter denna. För att inte tala om deckare...

Några andra som brukar dyka ner i nostalgibrunnen?

lördag 11 februari 2012

"En komikers uppväxt" av Jonas Gardell

Genre: Drama
Antal sidor: 240
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: En komikers uppväxt 1
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (första) 1992 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 5 februari 2012

Första meningen: För allt du hatar hos dig själv - förlåt dig själv.
Sista meningen: Och någon annan dag, men inte nu, ska jag visa dig den hemliga grottan, den porlande bäcken jag aldrig fann som barn.

Baksidetext
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

En komikers uppväxt speglar en generations uppväxt i sjuttiotalets svenska förort är en av de roligaste och samtidigt sorgligaste barndoms skildringarna i modern svensk litteratur.

Min kommentar
Wow! Jag har länge tänkt läsa något av Jonas Gardell, men ofta är det så att man behöver en spark där bak för att verkligen får det gjort. För mig blev sparken Fiktiviteters Gardellördag. Det som har fått mig att dra ut på det är att, även om jag älskar det mesta Gardell gjort för att han är så rolig och ofta träffar mitt i prick, så finns det nästan ingen som också kan vara så plump och vulgär som han. Det var inget jag hade behövt oroa mig för när det gäller den här boken.

Större delen av boken handlar om Juha, 12 år, och hans kamp för överlevnad i klassens hierarki. I sin strävan att få vara med de tuffa killarna behandlar Juha sina kompisar, Jenny och Tomas, på ett avskyvärt sätt och blir också han en mobbare. Allt för att överleva. De vuxna varken ser eller hör, om de gör det så bryr de sig inte enligt devisen "om jag blundar så ser jag inte och då finns det inte". Alla barn ska vara glada och ha det bra. Tänka på Biafrabarnen, de har det mycket värre. Så sa alltid mina föräldrar också.

Det är inte klokt hur mycket jag känner igen vissa saker, detta är ett riktigt tidsdokument över tidigt 70-tal. För mig, som är ett år yngre än Juha, är Hej Matematik och kartrum i skolan, Stenmark och Borg på TV och Byteskomik på radion en ren nostalgitripp. Jag upplever alltihop igen, med Gardells fantastiska förmåga att visa, inte berätta. Min skolgång var dock inte så dramatisk som Juhas, vi hade inte "råd" att vara elaka mot någon i klassen eftersom vi bara var fem stycken. Men visst var det så att de vuxna inte såg oss barn på den tiden, vi fick klara oss mycket själva. Vilket inte alltid är fel, men vuxna måste finnas där när man behöver dem.

Boken var ibland lite hoppig, inte för att vissa kapitel var brev från Juha i vuxen ålder, utan för att Juha först är 7 år, sedan 12, sedan 8 för att därefter bli 12 igen. Det är lätt att bortse från detta, men vid vissa tillfällen visste jag inte riktigt i vilken tid jag var.

Ibland är den hejdlöst rolig och man skrattar högt, i nästa stund är det så sorgligt att man bara vill gråta. Och det som boken lämnar kvar hos mig när jag slagit ihop den, är en stor tagg i hjärtat och sorg över hur vi människor, också barn, behandlar varandra.

Den som säger att barn inte är medvetet elaka borde läsa den här boken. Faktum är att alla borde läsa den här boken.

Självklart kommer jag att ta mig an även den andra delen om Juhas uppväxt, Ett ufo gör entré.

Boktipset estimerade betyg var 4.4, jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En komikers uppväxt: BokNea, Dagens bok och The book pond.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 10 februari 2012

Bokbloggsjerka 10 – 13 februari

Äntligen fredag! Och då dyker också Annikas bokbloggsjerka upp. Veckans fråga är...

Vad tycker du om att läsa i en recension (förutom själva recensionen då): författarinformation, ev. filmatiseringar, länkar till sidor som t.ex. Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt: hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

Det här var en jättesvår fråga. Egentligen något jag aldrig ens funderat på tidigare.

Att det står lite om handlingen är väl underförstått och för min del gör det inget om det är baksidetexten som står där. Jag vill bara veta i stora drag.

Det måste stå något mer än "den var bra" eller "den var kass". Jag vill veta varför. Är det språket? Karaktärerna? Handlingen? Får jag veta det så kan jag själv ta ställning till vad som är viktigt för mig i en bok och gör den läsvärd. Ett betyg eller ett kort omdöme vill jag också ha. Och om man använder betyg så vill jag gärna ha en förklaring på vad varje betyg står för, eftersom det är så olika för olika personer.

Genre är ett måste, gärna antal sidor också, så man vet hur tjock/tunn den är. Om boken ingår i en serie så vill jag gärna veta det och vilken del det är. Jag vill också gärna veta när boken kom ut, är den gammal eller nysläppt?

Författarinformation är jag nog inte intresserad av att ha i en recension, om jag vill veta mer så kan jag googla själv. Länkar till olika boksajter kunde ju faktiskt vara kul, en länk stör ju inte och det blir inte heller mer att läsa. Däremot är det riktigt bra med länkar till andra bokbloggar som skrivit om boken. Då får man liksom fler åsikter, om man vill.

Filmatiseringar är ju kul att få veta något om, om det gjorts någon. Har inte tänkt på det.

Jag har fått en del att fundera på och redan en del idéer vad gäller mina egna recensioner bara genom frågeställningen. Det tackar jag för :)

torsdag 9 februari 2012

Nytt igen

Eftersom jag tänkte vara med på Gardellördagen som Helena på Fiktiviteter ordnat och inte hade någon Gardellbok hemma, så var jag ju tvungen att köpa en. Det blev En komikers uppväxt, eftersom jag tänkte att om den är bra så kan jag fortsätta med Ett ufo gör entré och Jenny. Boken är redan utläst, men tankar och kommentarer kommer inte förrän på lördag.

När jag ändå beställde en bok så passade jag på att köpa maj månads bok för den nordiska utmaningen, som ska vara från Finland. Jag hade först tänkt mig Arto Paasilinnas Kollektivt självmord, men den verkar vara slut på riktigt. I stället blev det Livet är kort Rytkönen lång av samma författare.

onsdag 8 februari 2012

Hej bokkonsument: Bokföring enligt Monika

Enkäter av allehanda slag är ju en stor favorit. Den här är den senaste, närmast virala, hittade jag först hos bokhora.

Senast lästa: En komikers uppväxt av Jonas Gardell.

Senast köpta bok: En komikers uppväxt av Jonas Gardell.

Senast lånade bok: Livets sommar av Oddvør Johansen.

Senast fådda bok: Det skulle kunna hända dig av Jack A.

Favoritbokhandel: Fysisk bokhandel? Oj, får nog säga antikvariatet Läslustan i Lund då.

Favoritbibliotek: Brukar inte hänga på bibliotek, men Stadsbiblioteket i Lund är i alla fall bättre än det där jag bor.

Antal lånekort: Två.

Använder som bokmärke: Jättefina magnetbokmärken.

Favoritfärg på bok: Det spelar ingen roll vilken färg utsidan har, det viktiga är att det inuti finns vita papper med text på.

Favoritmat/snack vid läsning: Ostbågar.

Favoritdryck vid läsning: Hmm, brukar inte dricka när jag läser så vad som går bra.

Favoritställe att läsa på: Soffan. Om jag får välja fritt så blir det i en solstol under ett parasoll vid havet.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Sidan 145 (av 710) i Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

Den här boken köper jag till en förälder: Till mamma Bastarden från Istanbul av Elif Shafak, till pappa Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz som ljudbok.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Hungerelden av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist, till min syster. Hon gillade Kråkflickan lika mycket som jag gjorde.

Den här boken köper jag till en partner: Den felande länken av Stefan Tegenfalk.

Favoritgenre: Deckare/thriller.

Favoritformat: Oj, svår fråga, men jag får nog svara inbundet. Eller kanske danskt band.

Författarfavorit: Stephen King. Varje dag på året.

Den tjockaste bok jag läst: Under kupolen av Stephen King (1178 sidor).

Den tunnaste bok jag läst: Varulvens år av Stephen King (137 sidor).

Favoritljud när du läser: Så tyst som det bara går. Om det inte är naturens ljud, som vågskvalp, vindens sus, fågelkvitter och liknande.

Favorittidning: Ingen. Möjligtvis katalogen från Dustin som dyker upp ibland.

Prenumererar på: Ingen, eller ja, en dagstidning då, men den är så dålig att det inte kan räknas.

Favoritbokblogg: Så många att det inte är möjligt att nämna alla, men ofta hamnar jag på boktok73, Eli läser och skriver och och dagarna går.

Mitt bästa bokminne: När jag läste Fånglägret av James Clavell. När den var slut, jag slog ihop den och tittade upp så visste jag för ett ögonblick inte alls var jag befann mig. Jag var ju precis i Singapore...

Senaste bokfyndet: Flickan med snö i håret av Ninni Schulman, bara 19 kronor.

Senaste impulsköpta bok: Triptyk av Karin Slaughter.

En bra bok att ge bort: En bok som är speciellt utvald för personen den ska ges till.

Bokgenre som jag undviker: Vampyrer och zombies.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Vadå? Inte vill ha längre? Gör? Förstår inte frågan.

Så här håller jag koll på vad jag läst: På bloggen och i mitt fantastiska program.

Så här sorterar jag min bokhylla: I alfabetisk ordning efter författarens efternamn och inom varje författare alfabetiskt efter titeln eller serievis.

Nästa bok jag ska läsa: Hypnotisören av Lars Kepler. Äntligen. Till slut.

tisdag 7 februari 2012

"Alltför nära" av Linwood Barclay

Genre: Thriller
Antal sidor: 405
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Too close to home
Översättare: Elisabet Fredholm
Utmärkelser: Arthur Ellis Award 2009
Serie: -
Förlag: Kabusa
Utgivningsår: (första) 2008 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 28 januari 2012

Första meningen: Derek tänkte att kryprummet skulle vara det bästa stället när det blev dags för honom att gömma sig.
Sista meningen: SPOILER Tillsammans gick vi fram till Agnes Stockwells dörr för att berätta för henne att hon inte behövde känna någon skuld längre, att hennes son Brett inte tog sitt liv, att han var en kritikerrosad författare, att han hade omkommit när han försökt rädda min frus liv.

Baksidetext
17-årige Derek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin tjej. Han ska gömma sig i sin bäste väns hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Sen hör han de första två skotten, ett skrik och sen ett skott till. Fotsteg närmar sig, dörren till källaren öppnas...

När familjen Cutters grannar, den socialt välanpassade familjen Langley, skjuts till döds i sitt hem i den slumrande småstaden Promise Falls, börjar gamla synder flyta upp till ytan. Rädslan håller familjen Cutter i ett järngrepp. Mönstret blir tydligare och tydligare. Har mördaren verkligen gått till rätt hus?

Min kommentar
Det här är den andra boken jag läser av Linwood Barclay. Den första, Utan ett ord, fick 4.5 i betyg av mig, riktigt så bra var inte denna.

Alltför nära känns alltför tillkrånglad och här är så många (o)lyckliga sammanträffanden att det faktiskt nästan blir lite löjligt. Och motivet känns väldigt krystat och långsökt. Samtidigt vet jag ju att det finns människor som tycker att ingenting är deras fel, utan allt som går fel beror på alla andra.

Persongalleriet har jag också lite svårt för. Vi har till exempel den lögnaktiga frun Ellen, gift med berättarrösten Jim, varför hon ljuger om vissa saker när värre saker har erkänts, det kan jag inte alls begripa. Jim själv känns nästan lite overklig, han är en stabil och och snäll man, men när han utsätts för allehanda hemskheter blir han som ett vilddjur eller bara kylig och beräknande. Jims tudelade personlighet kan jag köpa, för när man försvarar hem och familj så kan jag tänka mig att det kan hända en del mentalt, men det är lite på gränsen. Polisen, Barry, är lite för enkelspårig och snabb att bestämma sig för vad som hänt och varför. Jag hoppas verkligen att det krävs mer än indicier och taskigt motiv för att bli satt i fängelse.

Här vimlar också av fullkomligt ovidkommande personer och det är upp till läsaren att sålla bort allt oviktigt. Jag är inte ett fan av att "plantera" människor på det viset, en skicklig författare ska kunna kollra bort en ändå. Detta är ett väldigt enkelt och billigt trick.

Det låter kanske som att jag inte alls gillade boken, men tänk så fel det är. Den var spännande och även om man gissade saker i det stora hela, så var det en del överraskningar. Speciellt snyggt var en specifik ledtråd, som man får av helt fel person. Det gjorde mig förvirrad och lurade mig på fel spår ett bra tag. Det gillar jag. Här är korta kapitel och högt tempo. Och faktiskt är det lite roligt emellanåt. Men framför allt så är det spännande.

Boktipset estimerade betyg var 3.5, jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Alltför nära: Annika, Ett hem utan böcker och Boktagen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

måndag 6 februari 2012

Tematrio - Bokbloggar

Denna veckas Tematrio från Lyran är inte att leka med, nu ber hon oss att berätta om tre bokbloggar man läser. Hur ska jag kunna välja ut bara tre? Om jag försöker göra som Lyran ber om, att välja mindre kända så vi alla får lite nya tips, blir det kanske lite lättare. Kanske. Väldigt lite.

1. boktok73 var en av de första bokbloggar jag stötte på. Det visade sig att vi började med detta ungefär samtidigt och hade ungefär samma invändningar innan vi började. Och så verkar vi ha ungefär samma boksmak också.

2. På Lottens bokblogg brukar jag också alltid hamna, förr eller senare. Gillar sammanfattningen hon gör sist i sina recensioner, en enda mening som säger allt. Och ja, vi har ganska lika boksmak också.

3. Jag måste ha med Eli läser och skriver här, mycket skräck blir det där. Och vampyrer. Som inte är min grej :)

söndag 5 februari 2012

Min litterära resa i januari 2012

Inspirerad av Boktokig, som frågade oss var vi har varit i januari tänkte jag försöka göra en karta över platser jag besökt (litterärt) varje månad. Här är mitt första försök och kartan illustrerar var boken utspelar sig.

Månaden började i Bay City, Michigan, USA där jag tittade på himlen, i alla tänkbara nyanser av lila och gick sedan vidare till Stockholm. Först var jag i centrum, där jag jagade pedofiler, knarkhandlare och mördare för att därefter flytta ut i Blackeberg. Där slogs jag mot vampyrer och upplevde utanförskapet i förorten i början av 80-talet.

När jag tröttnat på Sverige för den här gången reste jag vidare till Hanoi, Vietnam. Här fick jag en inte så trevlig inblick i kvinnornas livsförhållanden. Nästa resa var inte bara byte av plats, utan även tid; Färöarna på 50-talet, där jag fick uppleva ett år som barn.

Därefter bar det tillbaka till Sverige, först till Öland, där jag träffade både troll och älvor och sedan till min gamla hemstad Göteborg. En inte alltför angenäm vistelse i sällskap med riktiga fyllehundar festprissar.

Sista besöket i januari blev tillbaka till USA och den påhittade (?) orten Promise Falls i den norra delen av staten New York. Här blev en hel familj mördad och jakten gick efter mördaren.


Visa Januari 2012 på en större karta där även böckerna jag läst syns

lördag 4 februari 2012

"Det skulle kunna hända dig" av Jack A

Genre: Humor
Antal sidor: 179 (759 kB)
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: -
Förlag: Pupill
Utgivningsår: (första) 2011 (min) 2011
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 24 januari 2012

Första meningen: En ljusstrimma silar in genom persiennerna och sticker dig i ögonen, damm dansar i ljusstrimman, rummet roterar, en fluga surrar kring din mun, det stinker nedsparkat fyllo, du är torr i käften som en arabsandal och har en skallebank som heter duga.
Sista meningen: Du har funnit Tao.

Baksidetext
Grisen, Alkola och du är tjugofem plus, ni jobbar svart och bränner lönen på krogen. En dag dundrar Angelina in i ditt liv. Det där med tjejer, känslor och kärlek skojar man inte bort. Hur skall du tackla situationen? Dalai Lama hade strävat mot lyckan. Vad innebär det för dig mer än att sjunga Jävlaranamma i duschen? Grisen och Alkola hävdar att folk numera är tonåringar tills de är pensionärer, det är ingen brådska att binda sig, det finns tusentals Angelinor. Vad skulle taoisterna ha gjort? Gillat läget, antar du. Staffan har satt Jävlaranammas märke på din kropp, du håller på att svimma av lycka, hur länge kommer märket att sitta kvar om du inte duschar, säkerligen uppåt en vecka, det är tusch ändå.

Min kommentar
Huvudpersonen i den här boken är "du". Ett lite annorlunda grepp som jag faktiskt aldrig tror att jag sett förut. Genialiskt, om ni frågar mig. Det gör ju att texten talar direkt till en på något sätt och man blir själv huvudpersonen. Jag är dock förmodligen inte rätt målgrupp (fyllo på 25+ av manligt kön), men det funkade bra ändå. Ett krav som borde ställas om man ska läsa denna är nog i alla fall att man inte kan vara kräsmagad, känslig eller lättäcklad.

Det är synd om "du" och han är på tok för lättpåverkad. Hans kompisar... ja, med sådana kompisar behöver man inga fiender. De gör verkligen sitt bästa för att "du" inte ska kunna ha ett bra liv, men "du" försöker verkligen. Ett litet äckel till fyllo som citerar både Dalai Lama och Lao Tzu kan inte vara helt igenom dålig. Man skulle kunna hävda att sådana här killar inte finns, men jag är säker på att, om inte någon av dessa killar bor i lägenheten under min, så är det någon precis likadan. Så visst finns de. Killar som vrålar ikapp, inte till Jävlaranamma, men dock Kenta, till långt fram på natten. Och när de kommer hem på morgontimmarna så börjar det igen.

Lite förvirrad blev jag dock en bit in i boken. På sidan 53 är både Angelina och Ylva hemma hos "dig" när "du" brassar pyttipanna och när Ylva gått hem tittar "ni" på TV. På sidan 61 säger Angelina att det är kul att se hur "du" bor och att hon var för upptagen av "dig" första kvällen för att titta på lägenheten, vilket ju torde vara den kväll/natt när "du" tog med henne hem från krogen.

Boken utspelar sig i Göteborg och även om stan förändrats något sedan jag flyttade därifrån så var det härligt att uppleva lite av det igen. Och alla uttryck som jag inte hört på många år. Jag fick hemlängtan.

Det här är en e-bok och det var så otroligt liten text att jag fick välja annan storlek på texten och då kom nästan alla radbrytningar fel. Ibland var där en när det inte skulle vara och ibland var det inte fast det skulle vara. Svårt att veta vem som säger vad när raderna buntas ihop på det viset. Två gånger hamnade till och med texten fel, så raderna kom i fel ordning. Klarar du att läsa i originalstorlek så är det en fördel.

Det här var ett rec ex (mitt första) från författaren. Tack!

Inte ett endaste betyg fanns det på Boktipset, jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det skulle kunna hända dig: I Elinas bokhylla och Vältummat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.