fredag 17 februari 2012

Bokbloggsjerka 17 – 20 februari

Den här veckans uppgift i Annikas bokbloggsjerka är riktigt jobbig:

Välj en karaktär från en bok som du nyligen har läst och berätta lite om honom/henne.

Att det måste bli en karaktär från den senaste boken jag läste, Vi, de drunknade av Carsten Jensen, står fullständigt klart. Men vilken? Här vimlar det ju av intressanta personer... Jag väljer Albert Madsen.

Albert Madsen är son till sjömannen Laurids Madsen (han som var i himlen, men kom tillbaka ner, tack vare sina stövlar) och en av huvudpersonerna i boken. Vi börjar följa honom när han går i skolan, där han blir plågad och slagen av läraren. Upplevelser som får honom att, bland annat, vara med och döda en hund och nästan ta död på läraren också. Misshandeln i skolan vänjer honom vid att bli pryglad så när han ger sig ut på sjön finns det nästan inget som är värre. Efter några år har han kommit upp sig till matros och då slutar de slå honom.

Albert är en rättskaffens man och när en styrman mördar kocken ombord på en båt, så får Albert resten av besättningen att gå med på att, i stället för att döda styrmannen, anmäla honom för polisen. När styrmannen satts i fängelse, så börjar Alberts resa för att finna sin far, som seglade ut och försvann för många år sedan. Vi får följa honom till Tasmanien, där han får ett tips av en bartender om en man på Hawaii, som kanske vet var hans far är. Den här mannens affärer verkar inte vara riktigt rumsrena, men Albert tar hyra på mannens båt för hans längtan efter att hitta sin far är större än oron för skumraskaffärer.

Albert seglar runt på världshaven och är med om helt fantastiska äventyr, om han hittar sin far eller ej vill jag ju så klart inte avslöja, men han överlever i alla fall alla strapatser och kommer hem igen. Han är en väldigt ensam man och har ingen egen familj, däremot tar han sig an en liten pojke, vars far har drunknat ute till havs, och lär honom allt han kan om segling och havet.

Albert var för mig själva mittpunkten i den här berättelsen, han som på något sätt knyter samman allt, början och slutet.

Det blev kanske inte så kort detta, men det är en lång bok och Albert är en komplex man, som hinner med mycket den tid han är med.

10 kommentarer:

 1. Vi, de drunkade är en riktigt bra roman. Jag tror inte att jag lärt mig så många ord i en bok någonsin som jag gjorde i den. Tack för en fin text om Albert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Albert var nog min favorit och boken är ett riktigt mastodontverk som gick rätt in i hjärtat. Kärleken till och respekten för havet är något jag verkligen kan relatera till.

   Radera
 2. Är det en bok i den nordiska läsutmaningen? Verkar som en intressant karaktär i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är februaris bok, så inlägget om den kommer inte förrän 29 februari :) Om du inte har något emot tegelstenar och om du gillar en bra historia så är det definitivt en bok som är värd att läsa.

   Radera
 3. Jag har så många gånger tänkt börja läsa den, men det har alltid varit något annat som kommit ivägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den bara om du har tid, för det förtjänar den :) Det var väldigt lätt att bli stressad över alla sidor som var kvar.

   Radera
 4. Den här boken har jag helt missat. Får ta och kolla upp den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är verkligen glad att jag inte tittade på sidantalet innan jag bestämde att detta skulle vara februaris bok i den nordiska läsutmaningen. Då hade jag aldrig valt den och det hade varit riktigt synd.

   Radera
 5. Jaså, jag sätter boktiteln på minnet, jag har ju en viss svaghet för historia, så den här kan ju vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att historielektionerna i skolan hade varit så här intressanta, då kanske jag hade tagit till mig mer.

   Radera