måndag 13 februari 2012

Tematrio - oväntat ogilla

Visst är det så att ibland passar en bok bara inte och det spelar liksom ingen roll at den är hyllad av alla andra. Du gillar den ändå inte. Precis detta handlar denna veckas Tematrio från Lyran om: Vilka böcker/författare ogillar ni (eller gillar oväntat lite) trots att ni förväntat er eller "borde" gilla?

1. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Nu var det visserligen längesedan jag läste den, men det var knappt att jag orkade ta mig igenom den. Det här passade mig inte alls, trots att jag oftast gillar historiska romaner, men kanske inte med riktigt lika mycket fokus på romantik och liknande. Har försökt titta på filmen också, men icke.

2. Utrensning av Sofi Oksanen. Den här läste jag i höstas för den nordiska läsutmaningen. Möjligtvis hade jag för höga förväntningar, den har ju blivit tokhyllad av i princip alla, men den tog aldrig tag i mig på riktigt. Visst var den otäck på många sätt och vis, men jag fick aldrig någon känsla för huvudpersonerna. Det var så endimensionellt eller vad man ska säga. Alla kvinnor var det synd om och alla var de utnyttjade på något sätt. Alla män var korkade och grymma. Jag har svårt att ta till mig så generella värderingar.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Alla verkar älska denna, vänner, mor, syster... alla, men jag klarade inte riktigt av den. Visst hände det att jag drog på munnen lite, men några skratt blev det aldrig. Man tycker att jag borde dragit åt mig öronen när jag läste på framsidan att Lasse Berghagen tyckte det var den roligaste bok han läst. Lasse Berghagen i all ära, men lite buskis är han allt. Och buskis är precis vad den här boken är, det gillar jag inte. Stefan & Krister är något av det absolut värsta jag vet och Hundraåringen... är precis sådan, fast i bokform. Allan Karlsson är dessutom en osedvanligt osympatisk person och jag bryr mig inte ett dugg om honom.

21 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna som du nämner. Hundraåringen har jag dock i hyllan men blir aldrig riktigt sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ändå glad att jag har läst Hundraåringen, men den kommer jag aldrig att läsa om och jag förstår inte alls vad "alla" andra menar.

   Radera
 2. Äntligen någon mer som inte älskar Hundraåringen! Jag tog mig igenom den som ljudbok, men det var bara tack vare den osedvanligt skickliga uppläsning. Boken i sig irriterade mig. Utrensning tyckte jag var OK, men inte mer än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett åtminstone en bokbloggare till som inte gillade Hundraåringen, så vi är minst tre i alla fall :)

   Ja, Utrensning var inte dålig, absolut inte, men jag trodde jag skulle tycka att den var mycket bättre. OK är ett bra ord där faktiskt.

   Radera
  2. Minst tre - betyder nog att det finns en Facebookgrupp också! :)

   Radera
 3. Spännande, jag gillar alla tre de här titlarna. Så olika det kan vara ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är ju det som gör detta så kul :)

   Radera
 4. Det är faktiskt väldigt viktigt att man hittar någon person att tycka om och bry sig om hur det går för i en bok. Enligt mig. Oftast. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något måste jag känna, det kan gå bra med ilska också, men likgiltighet? Nej, det funkar inte.

   Radera
 5. Jag håller med dig om Hundraåringen, jag trodde den skulle vara jätterolig, men nej. Och vissa gånger blev jag bara irriterad på Allan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var på tok för mycket buskis, den skulle säkert göra sig riktigt bra som en sådan på teater. Men jag skulle inte se den :)

   Radera
 6. Intressant. Jag har tänkt läsa Oksanen men nu blev jag ju lite tveksam... Hundraåringen velade jag mellan att inte alls gilla den och faktiskt gilla den. Om jag hela tiden tänkt "värmländsk skröna" och utgick från det så tyckte jag den delvis var rätt bra. Fast jag skrattar aldrig när jag läser böcker som beskrivs som "humoristiska"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att du kan läsa Oksanen ändå, den var absolut inte dålig, det var bara att den inte riktigt passade mig. Just då. Och det kan ha berott på för höga förväntningar.

   Jag har lite svårt för "humor" som går ut på att göra folk illa och till och med döda dem (inte ens tecknade Tom & Jerry gillar jag) och det var ju lite det som historien gick ut på.

   Radera
 7. Jag var inte heller direkt förtjust i "Hundraåringen..." förmodligen beror det på att man hade för höga förväntningar och sen kanske att jag har svårt för "humorböcker" :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta, nu dyker de upp allihop som inte gillade Allan. Kul att vi är så många :)

   Jag tror inte jag hade för höga förväntningar, jag ville ju bara ha roligt när jag läste och humorböcker gillar jag. Om det är min humor :)

   Radera
 8. Jag gillade hundraåringen men alltså det var inte den bästa boken jag läst och ibland önskade jag bara att den skulle ta slt faktiskt....

  sv: Ja visst gör man det, vilket jag tycker är positivt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har absolut läst sämre böcker än Hundraåringen, men jag trodde faktiskt jag skulle tycka bättre om den. Eftersom, ja du vet, alla andra... :)

   Radera
 9. Men då kan jag säga, att du ska nog inte läsa någon av Sofi Oksanens andra böcker, för "Utrensning" är det bästa av dem (naturligtvis enligt mig..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl säga att det inte är högprioriterat att läsa mer av Oksanen, men omöjligt är det inte. Dte kan ju ha varit så att tidpunkten helt enkelt var fel när jag läste Utrensning.

   Radera
 10. Jag visste det väl att det fanns en anledning till att jag aldrig orkar öppna Borta med vinden för att börja läsa den ;)Låter den nog ligga oöppnad ett tag till då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer ärligt talat inte ihåg riktigt vad det var som jag inte gillade, men känslan minns. Och den var inte direkt positiv. Men det finns ju massor av folk som gillar den också :)

   Radera