torsdag 23 februari 2012

Kommande böcker i mars 2012

Mars månad bjuder på mängder av intressanta boksläpp. Bland annat en bok som jag vet att fler än jag har väntat länge på. Månaden efter bokrean och så många nya böcker...

Vila i frid av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2012-03-07
Förlag: Damm

Från Bokus
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen. Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Faktum är att jag ännu inte läst en enda bok av Sofie Sarenbrant, men det är så många med boksmal liknande min som har läst och gillat. Och jag ska snart läsa Vecka 36.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Känslan av död av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (4)
Antal sidor: 285
Utgivningsdatum: 2012-03-09
Förlag: Minotaur

Från Bokus
Mord på museum - rättsarkeolog Ruth Galloway och kommissarie Nelson löser sitt fjärde fall

Det är halloweenkväll i Norfolk. På Smiths museum förbereder man ett ovanligt evenemang. Inför en handfull speciellt utvalda gäster ska en medeltida kista öppnas. Den väntas innehålla kvarlevorna av en biskop som levde på 1300-talet.

Arkeolog Ruth Galloway kommer i god tid för att övervaka öppnandet. Men museet verkar märkligt tomt och tyst. Efter en stund hittar hon intendenten livlös bredvid kistan, mördad, blödande från näsa och mun. Ett fönster står öppet och en död orm ligger inglasad i ett hörn av rummet.

Kommissarie Nelson får hand om fallet. Det framkommer att intendenten nyligen mottagit hotbrev från en grupp aktivister som vill att museets samling med aboriginska kranier ska återlämnas. Men är detta verkligen motivet? Museet ägs av lord Smith och vid besöket på familjen Smiths lantegendom inträffar det mystiska saker, döda ormar påträffas på märkliga ställen och Nelsons misstänksamhet ökar.

Då ytterligare en person dör och Nelson oförklarligt insjuknar förstår Ruth att det måste handla om något mer än kranierna. Frågan är hur pusselbitarna hänger ihop. Nelson svävar nu mellan liv och död, och svaret på mordgåtan tycks vara det enda som kan rädda honom.


Ruth Galloway är tillbaka! Ska bara läsa Huset vid havets slut först.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Svikaren av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2012-03-09
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Det rör sig helt klart om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Omdömena är både hårda och hotfulla: Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja får sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Och en dag hittas han i sin egen lägenhet i en stor blodpöl.

Det ser ut att vara ett ganska enkelt fall att lösa förkriminalinspektör Charlotta Lugn. Det är naturligtvis en urspårad supporter som huggit kniven i Liljas kropp över sjuttio gånger. Och målsägarbiträdet Shirin Sundin, som kallas in för att företräda Liljas mor och far, får förklara för dem hur sport kan få människor att känna ett sådant oresonligt hat.

Det första spår som kommer in leder också mycket riktigt mot ett av de värsta rötäggen, som söker spänningen i upploppen kring matcherna och de organiserade masslagsmålen mellan olika firmor, än vad som händer på själva planen.

Men det är något som inte stämmer. Nya fakta kommer fram under utredningen som pekar i en helt annan riktning. Inte på en anonym våldsverkare utan någon som stått Sebastian Lilja nära. Väldigt nära.


Inte heller Katarina Wennstam har jag läst något av, men jag tycker hon verkar skriva om aktuella ämnen och Dödergök står här och väntar så snällt i bokhyllan. Men de här böckerna är väl ingen serie, någon som vet?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Rebecka Martinsson (5)
Antal sidor: 390
Utgivningsdatum: 2012-03-16
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.
Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer.


Jag har fullkomligt slukat de fyra tidigare böckerna om Rebecka Martinsson och har väntat såååååå länge på den här.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Rekviem i Villette av Ingrid Hedström
Genre: Kriminalroman
Serie: Martine Poirot (5)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2012-03-19
Förlag: Alfabeta

Från Bokus
Bryssel 1983. Nattåget från Milano rullar in till Bryssel och en ung mamma hittas mördad i sin sovkupé bredvid sitt sprattlande spädbarn. Flera unga mammor attackeras och skräcken sprider sig för den mystiske mammamördaren.

Tolv år senare kommer tolvåriga Caroline till den nyblivna privatdetektiven Julie Wastia och vill få hjälp att ta reda på vem hon egentligen är. Samtidigt utreder Martine ett förmodat familjesjälvmord, men när Martine får ett brev från den döda kvinnan tar utredningen en annan vändning.


Jaja, jag vet, jag har inte läst de fyra första än, jag äger inte ens någon av dem. Men jag kan väl få tycka att det här är intressant ändå?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

När skönheten kom till Bro av Anna Jansson
Genre: Kriminalroman
Serie: Maria Wern (13)
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2012-03-26
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har brutalt blivit mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem, sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården.
Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

Maria Wern går på personalfest och blir blixtförälskad i en brandman. Han spelar med i ruinen och kallar sig Gregorius, en gråbroder som lovat att leva i kyskhet och fattigdom. Vet han något om vad som hänt Malva? Ingen har sett flickan på en vecka och hennes pappa har anmält henne försvunnen. Samtidigt hittas en kvinna död på en stenig strand. Det kan vara en olycka, men flera personer tjänar på hennes död.


Jag har läst de tre första i serien om Maria Wern och även om jag inte var förtjust i de två tidigaste så var den tredje så mycket bättre att jag faktiskt skaffat del tre och fyra. Men det är ju en bit till del tretton.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (4)
Antal sidor: 562
Utgivningsdatum: 2012-03-26
Förlag: Bra Böcker

Från Bokus
Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. Långt in på sjuttiotalet skickades missanpassade kvinnor hit, till Kvinnohemmet på Sprogø, för att vara ur vägen. För vissa innebar livet på ön oinskränkt makt, men för de flesta en fruktansvärd misär. När Rita Nielsen för första gången satte sin fot på ön, kunde ingen veta att hon 55 år senare skulle vara inblandad i Avdelnings Q:s hittills svåraste utredning.

Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mörck att arbeta med den gamla utredningen om Rita Nielsen. Men Carl har egna problem. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mörck.


Jag har inte läst något av vare sig författare eller serie, utan väntar på att första delen ska komma ut i pocket vilket den tydligen ska göra 15 mars.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

11 kommentarer:

 1. Åh Åsa Larsson! Visste inte att det var på väg en ny bok av henne, nu blev jag glad! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången jag såg att den var på gång var nog för ett halvår sedan. Det känns som att jag har väntat en evighet. Frågan jag måste ställa mig mu är bara om jag ska köpa den själv, direkt när den kommer, eller om jag ska önska mig den när jag fyller år. Vilka lyxproblem :)

   Radera
  2. Alla dessa beslut man måste ta när det gäller våra böcker :)

   Radera
 2. Du har hittat några riktigt intressanta! Anna Jansson och Åsa Larsson visste jag att de är på gång, men inte de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev faktiskt lite uppgiven när jag hittade alla dessa... Det har ju precis varit bokrea och så kommer det massor av NYA böcker nästa månad *suck'

   Radera
 3. Många trevliga böcker! Angående Katarina Wennstams böcker så hänger de löst ihop. En av bi-personerna i första boken är huvudperson i nästa bok. I tredje boken är dottern i första boken huvudperson som jag har förstått det. Jag har bara läst de två första än (den tredje står i bokhyllan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju ett ovanligt smart upplägg, men det känns ju ändå på sätt och vis som det finns en ordning man bör läsa dem i. Nåja, vi får väl se hur jag löser det :)

   Radera
 4. Åh hur har du lyckats få det så fint med det där på vänster sida? (haha vad bra jag är med ord) :) har också blogspot och har sedan en månad tillbaka startat en bokblogg, några tips om designen? :)

  lusseboken.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte helt säkert vad du menar med "det där på vänster sida" :) Är det månne staplarna du menar, där man ser hur många böcker jag läst av x antal?

   Radera
 5. Ååh, flera intressanta böcker på kommande!! Ser fram emot Wennstam, Hedström, Larsson och Adler-Olsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska köpa den första av Adler-Olsen när den kommer i pocket, sedan får vi se vart det tar vägen. Och så måste jag ju prova Hedström också :)

   Radera