fredag 24 februari 2012

Bokbloggsjerka 24 – 27 februari

Dags igen för jerka, det måste betyda att det är fredag. Det jag egentligen gillar allra mest med Annikas bokbloggsjerkor är att i alla fall jag måste tänka efter ordentligt och på sätt och vis analysera mitt läsande. Det är spännande att tänka på saker som man inte brukar fundera över.

Den här veckans uppgift: Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa är riktigt besvärlig. Hur i hela friden ska jag kunna plocka ut bara en av alla de fantastiska nordiska författare vi har. Jag brukar ju dessutom läsa mest deckare och det finns ju en uppsjö sådana, som faktiskt är bra. Därför gör jag något helt otippat och tipsar om en icke deckarförfattare...

För nästan exakt tre år sedan gjorde jag en beställning på cdon och kom över en sådan där erbjudandetröskel och fick köpa en pocket för bara 9 kronor. Självklart gjorde jag det, men dessvärre fanns det inte så många att välja mellan och jag valde en bok av en dansk journalist/författare som heter Olav Hergel. Boken heter Flyktingen och den fick följa med på den sommarens semester, eftersom den var hyfsat tjock.

Man kan kort säga att boken handlar om Danmarks flyktingpolitik och är en riktigt otäck läsupplevelse. En ung dansk, kvinnlig, journalist blir kidnappad i Irak, men plötsligt är hon fri och tillbaka i Danmark. Hur lyckades hon fly? Och vad är det för ung irakisk man som plötsligt dyker upp i Danmark? Finns det något samband och vad hände egentligen i Irak?

Tyvärr verkar Olav Hergel bara ha skrivit den här boken, i alla fall som är översatt till svenska. Jag har väntat länge nu på att det ska komma någon mer, men tills dess så tycker jag att ni ska läsa Flyktingen (finns bara som e-bok nu vad det verkar). För mig är den en fullpoängare.

10 kommentarer:

 1. Vilket spännande tips, helt okänd för mig. Tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I brist på bättre ord så blev jag rent förskräckt när jag läste den. Ibland fick jag stanna upp och lugna mig. Dessvärre tror jag flyktingpolitiken är beskriven på ett korrekt sätt. Och detta är ändå ett av våra grannländer...

   Radera
 2. Håller med dig om att det är svårt att välja. Jag får nog fundera ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog säga att jag gjorde det lätt för mig, när jag flyttade mig bort från deckargenren :) Annars hade det varit omöjligt.

   Radera
 3. Det var en helt okänd bok för mig. Det låter som om den är intressant dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad för att det inte fanns fler böcker att välja på den där dagen när jag gjorde min beställning. Annars hade jag nog valt ett säkert kort, som en deckare :)

   Radera
 4. Tack för tipset. Jag la upp den i min önskelista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den om/när du läser den.

   Radera