lördag 4 februari 2012

"Det skulle kunna hända dig" av Jack A

Genre: Humor
Antal sidor: 179 (759 kB)
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: -
Förlag: Pupill
Utgivningsår: (första) 2011 (min) 2011
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 24 januari 2012

Första meningen: En ljusstrimma silar in genom persiennerna och sticker dig i ögonen, damm dansar i ljusstrimman, rummet roterar, en fluga surrar kring din mun, det stinker nedsparkat fyllo, du är torr i käften som en arabsandal och har en skallebank som heter duga.
Sista meningen: Du har funnit Tao.

Baksidetext
Grisen, Alkola och du är tjugofem plus, ni jobbar svart och bränner lönen på krogen. En dag dundrar Angelina in i ditt liv. Det där med tjejer, känslor och kärlek skojar man inte bort. Hur skall du tackla situationen? Dalai Lama hade strävat mot lyckan. Vad innebär det för dig mer än att sjunga Jävlaranamma i duschen? Grisen och Alkola hävdar att folk numera är tonåringar tills de är pensionärer, det är ingen brådska att binda sig, det finns tusentals Angelinor. Vad skulle taoisterna ha gjort? Gillat läget, antar du. Staffan har satt Jävlaranammas märke på din kropp, du håller på att svimma av lycka, hur länge kommer märket att sitta kvar om du inte duschar, säkerligen uppåt en vecka, det är tusch ändå.

Min kommentar
Huvudpersonen i den här boken är "du". Ett lite annorlunda grepp som jag faktiskt aldrig tror att jag sett förut. Genialiskt, om ni frågar mig. Det gör ju att texten talar direkt till en på något sätt och man blir själv huvudpersonen. Jag är dock förmodligen inte rätt målgrupp (fyllo på 25+ av manligt kön), men det funkade bra ändå. Ett krav som borde ställas om man ska läsa denna är nog i alla fall att man inte kan vara kräsmagad, känslig eller lättäcklad.

Det är synd om "du" och han är på tok för lättpåverkad. Hans kompisar... ja, med sådana kompisar behöver man inga fiender. De gör verkligen sitt bästa för att "du" inte ska kunna ha ett bra liv, men "du" försöker verkligen. Ett litet äckel till fyllo som citerar både Dalai Lama och Lao Tzu kan inte vara helt igenom dålig. Man skulle kunna hävda att sådana här killar inte finns, men jag är säker på att, om inte någon av dessa killar bor i lägenheten under min, så är det någon precis likadan. Så visst finns de. Killar som vrålar ikapp, inte till Jävlaranamma, men dock Kenta, till långt fram på natten. Och när de kommer hem på morgontimmarna så börjar det igen.

Lite förvirrad blev jag dock en bit in i boken. På sidan 53 är både Angelina och Ylva hemma hos "dig" när "du" brassar pyttipanna och när Ylva gått hem tittar "ni" på TV. På sidan 61 säger Angelina att det är kul att se hur "du" bor och att hon var för upptagen av "dig" första kvällen för att titta på lägenheten, vilket ju torde vara den kväll/natt när "du" tog med henne hem från krogen.

Boken utspelar sig i Göteborg och även om stan förändrats något sedan jag flyttade därifrån så var det härligt att uppleva lite av det igen. Och alla uttryck som jag inte hört på många år. Jag fick hemlängtan.

Det här är en e-bok och det var så otroligt liten text att jag fick välja annan storlek på texten och då kom nästan alla radbrytningar fel. Ibland var där en när det inte skulle vara och ibland var det inte fast det skulle vara. Svårt att veta vem som säger vad när raderna buntas ihop på det viset. Två gånger hamnade till och med texten fel, så raderna kom i fel ordning. Klarar du att läsa i originalstorlek så är det en fördel.

Det här var ett rec ex (mitt första) från författaren. Tack!

Inte ett endaste betyg fanns det på Boktipset, jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det skulle kunna hända dig: I Elinas bokhylla och Vältummat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer: