tisdag 7 februari 2012

"Alltför nära" av Linwood Barclay

Genre: Thriller
Antal sidor: 405
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Too close to home
Översättare: Elisabet Fredholm
Utmärkelser: Arthur Ellis Award 2009
Serie: -
Förlag: Kabusa
Utgivningsår: (första) 2008 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 28 januari 2012

Första meningen: Derek tänkte att kryprummet skulle vara det bästa stället när det blev dags för honom att gömma sig.
Sista meningen: SPOILER Tillsammans gick vi fram till Agnes Stockwells dörr för att berätta för henne att hon inte behövde känna någon skuld längre, att hennes son Brett inte tog sitt liv, att han var en kritikerrosad författare, att han hade omkommit när han försökt rädda min frus liv.

Baksidetext
17-årige Derek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin tjej. Han ska gömma sig i sin bäste väns hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Sen hör han de första två skotten, ett skrik och sen ett skott till. Fotsteg närmar sig, dörren till källaren öppnas...

När familjen Cutters grannar, den socialt välanpassade familjen Langley, skjuts till döds i sitt hem i den slumrande småstaden Promise Falls, börjar gamla synder flyta upp till ytan. Rädslan håller familjen Cutter i ett järngrepp. Mönstret blir tydligare och tydligare. Har mördaren verkligen gått till rätt hus?

Min kommentar
Det här är den andra boken jag läser av Linwood Barclay. Den första, Utan ett ord, fick 4.5 i betyg av mig, riktigt så bra var inte denna.

Alltför nära känns alltför tillkrånglad och här är så många (o)lyckliga sammanträffanden att det faktiskt nästan blir lite löjligt. Och motivet känns väldigt krystat och långsökt. Samtidigt vet jag ju att det finns människor som tycker att ingenting är deras fel, utan allt som går fel beror på alla andra.

Persongalleriet har jag också lite svårt för. Vi har till exempel den lögnaktiga frun Ellen, gift med berättarrösten Jim, varför hon ljuger om vissa saker när värre saker har erkänts, det kan jag inte alls begripa. Jim själv känns nästan lite overklig, han är en stabil och och snäll man, men när han utsätts för allehanda hemskheter blir han som ett vilddjur eller bara kylig och beräknande. Jims tudelade personlighet kan jag köpa, för när man försvarar hem och familj så kan jag tänka mig att det kan hända en del mentalt, men det är lite på gränsen. Polisen, Barry, är lite för enkelspårig och snabb att bestämma sig för vad som hänt och varför. Jag hoppas verkligen att det krävs mer än indicier och taskigt motiv för att bli satt i fängelse.

Här vimlar också av fullkomligt ovidkommande personer och det är upp till läsaren att sålla bort allt oviktigt. Jag är inte ett fan av att "plantera" människor på det viset, en skicklig författare ska kunna kollra bort en ändå. Detta är ett väldigt enkelt och billigt trick.

Det låter kanske som att jag inte alls gillade boken, men tänk så fel det är. Den var spännande och även om man gissade saker i det stora hela, så var det en del överraskningar. Speciellt snyggt var en specifik ledtråd, som man får av helt fel person. Det gjorde mig förvirrad och lurade mig på fel spår ett bra tag. Det gillar jag. Här är korta kapitel och högt tempo. Och faktiskt är det lite roligt emellanåt. Men framför allt så är det spännande.

Boktipset estimerade betyg var 3.5, jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Alltför nära: Annika, Ett hem utan böcker och Boktagen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar