söndag 12 februari 2012

Mina första läsupplevelser

Hittade en rolig fråga hos BokDjungeln och Malin the writer för evigheter sedan, som jag ju bara måste ta mig an.

De första böcker jag kommer ihåg som gjorde ett starkt intryck på mig var Maria Gripes olika om bland annat Elvis Karlsson, Hugo och Josefin och Lopploella. Läste och älskade även Agnes Cecilia och Skuggan över stenbänken i tonåren.

Det fanns också en författare som hette Valter Unefäldt, han skrev två böcker som jag tyckte riktigt mycket om när jag gick i mellanstadiet; Äh lägg av, säger Steffe och Okej, säger Steffe. Med måttstocken man hade på 70-talet så var Steffe en riktig värsting.

Hans-Eric Hellbergs böcker Kram och Puss var också något som alla läste när jag var ung och de var helt underbara. För att inte tala om Gun Jacobsons böcker Peters baby och Tack - håll käften. Och Stig Malmbergs sportböcker, speciellt Idolen, som jag läste tre gånger på lika många år. Precis en sådan bok ville jag skriva själv när jag fortfarande närde författardrömmen.

Jag tror jag var åtta år när jag läste min första hästbok, det var Bento den svarta hingsten av Ditha Holesch, det är en av de sorgligaste böcker jag någonsin har läst. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag grät mot slutet av boken, det var så illa att jag överhuvudtaget inte kunde se några bokstäver. Ändå läste jag om den. Igen och igen. Det blev några få andra hästböcker, men ingen kunde någonsin nå upp till den här läsupplevelsen.

Den allra första bok jag faktiskt kommer ihåg när jag fick är Kitty och tornrummets hemlighet av Carolyn Keene. Jag var tio år och fick den av en väninna till min mamma. Det var mitt allra första möte med Kitty och mysterieböcker. Man kan lugnt säga att det blev mååååånga fler Kitty-böcker efter denna. För att inte tala om deckare...

Några andra som brukar dyka ner i nostalgibrunnen?

5 kommentarer:

 1. Jag blev inspirerad och gjorde ett hopp ner bland bokminnen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att tänka tillbaka ibland, det dyker upp så underliga böcker :)

   Radera
 2. Åh vad roligt! Ska göra den här enkäten i veckan :) Kitty kommer definitivt att vara med på min lista också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kitty är nog inkörsporten till läsnörd, för många :)

   Radera
 3. Min allra första läsupplevelse vet jag inte säkert men en av de starkaste från barndomen är nog Nils Holgersson som jag skriver om här: http://bokdivisionen.wordpress.com/2012/01/12/sparade-bocker-fran-min-barndomungdom-del-1/

  SvaraRadera