onsdag 8 augusti 2012

"Ares tecken" av Dan Buthler & Dag Öhrlund

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 428
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Jacob Colt 5
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 28 juli 2012

Första meningen: Han visste inte längre.

Baksidetext
Klockan är exakt 00.46 när Claudio Chavez avlider i ambulansen av skadorna från en brutal misshandel på Götgatan i Stockholm. Vid Chavez sargade kropp finner man en blodig papperslapp med en teckning av ett avbrutet manlighetstecken.

Mordet blir ett fall för kommissarie Jacob Colt och hans kollega Linda Schecker på kriminalen i Stockholm. Tre unga pojkar som setts springa från platsen grips och förhörs, men pojkarna vägrar avslöja vad symbolen står för i sammanhanget. Några dagar senare hittas en likadan papperslapp vid en dödsmisshandel i Gävle och snart drar en våg av mord och våldsamma misshandelsfall över Sverige.

Snart ser utredarna den gemensamma nämnaren; samtliga offer är antingen homosexuella eller invandrare. Men jakten på mördarna blir alltmer komplicerad eftersom det inte verkar finnas några andra logiska kopplingar mellan morden. För Jacob Colt blir det ett känsligt fall då hans son Stephen är homosexuell. För Linda Schecker är det lika känsligt eftersom hon har ett förhållande med Sara och är livrädd att detta ska komma ut i polishuset.

När Jacob Colt till slut närmar sig ett genombrott i utredningen inser han att hans närmaste är mer berörda än han hade kunnat ana. Och det börjar bli ont om tid.

Min kommentar
Om den här femte delen om Jacob Colt finns det massor att säga och inte bara positivt. Boken är visserligen bättre än de två senaste i serien, men här finns så mycket att irritera sig på. Och den stora frågan är; Jacob Colt, varför har du blivit ett så stort svin?

Själva temat i historien tycker jag jättemycket om, det är viktiga grejer det här med hatbrott, Internet, lagstiftning och anonymitet. Det är alltför enkelt att missbruka Internet och anonymiteten där, det är en evig balansgång mellan rättsamhälle och integritet. Och spännande är det. Tyvärr är boken så full av fördomar att det faktiskt blir löjligt. Det verkar som att författarna tror att det bara är lågutbildade och socialt missanpassade som har något emot homosexuella och invandrare. Riktigt så enkelt är det ju dessvärre inte.

Men vem av författarna har bestämt att Jacob Colt plötsligt ska bli ett riktigt svin? Han har väl aldrig varit genomsympatisk, men i den här boken går han över alla gränser. Hans tankar om frun, Melissa, är så frånstötande att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Han är så lyckligt lottad för hans fru är fortfarande så välbehållen (detta ord, vad betyder det egentligen? Om en människa?), trots två födslar (detta dras upp om och om igen). Hon är fortfarande så snygg och sexig och vilken lycklig man han är Jacob, att hans fru fortfarande har kvar sin sexlust (trots två födslar) och kan tillgodose hans behov. Även om hon nu börjar bli lite jobbig, för (herregud) ibland är hon ledsen och vill inte prata med honom. Den här berg-och-dalbanan är jättejobbig för stackars Jacob och han försöker så snällt hjälpa Melissa att få bukt med problemet genom att skicka henne till en terapeut. För felet ligger ju så klart hos henne. Även om han nu är så omtänksam att han faktiskt kan tänka sig att följa med till terapeuten. Colts uppfattning om en bra fredagskväll säger allt (sid 415): För Colt betydde en bra fredagskväll något extra i matväg, gärna Melissas kryddstarka sydstatsmat, lite gott rödvin, ett lugnt samtal över levande ljus och gärna en skön stund i sängen efteråt.

Slutet är en historia för sig och kan väl egentligen inte klassas som ett slut. Det är väldigt uppenbart att det kommer en fortsättning (fast det visste vi ju redan, vi som läst om psykopaten Silfverbielke), men detta måste vara århundradets sämsta "cliffhanger". Förmodligen kommer jag att läsa även nästa bok om Colt och hans kollegor, men jag vet ärligt talat inte hur många fler jag klarar om det fortsätter neråt i den här takten.

Boktipsets estimerade betyg var 3.9. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ares tecken: Bokbrus, Breakfast book club och Matzens space.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Har inte läst något av dessa författare, blir lite nyfiken nu:) Tack för böckerna, de har kommit fram idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs dem gärna från början om du ska läsa. Och så får du tala om för mig om de första är gubbiga de också :)

   Radera
 2. Men alltså, Grannen var ju lika gubbig den! Är inte författarna bättre än så här? Jag vann ju Återvändaren så den ska jag läsa, men fy för sån sexism! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har liksom smugit sig på och jag har retat mig på det tidigare också. Men i den här boken blev det bara för mycket.

   Radera