måndag 6 augusti 2012

Min litterära resa i juli 2012

Juli blev en händelserik månad, med resor i både tid och rum. Och faktiskt inte bara inom Norden.

Månaden började i USA, i nutid. Det är svårt att bestämma en enda punkt, för resan går genom Californien, Texas, Tennessee, Nevada... Och inte bara genom rummet, utan även genom tiden. Plötsligt är det nästan 100 år senare och, åtminstone, USA är invaderat av riktigt elaka varelser, som påminner om vampyrer. Inte den stiliga, gentlemannamässiga sorten utan den blodsugande otäcka. En grupp människor, som bott inhägnade sedan vampyrerna dök upp, ger sig av på en äventyrlig och farlig resa för att hitta orsaken till alltihop. (Flickan från ingenstans)

Jag stannar kvar i USA och beger mig till Oklahoma där det, tro det eller ej, blir ännu värre. Trots att här inte finns några vampyrer alls. Detta är en sann historia om en man som döms till döden utan att faktiskt vara skyldig. Året är 1982 när allt börjar. (Den oskyldige mannen)

Hemma i Sverige blir det inte så mycket bättre. Här handlar det om trafficking, sexköp, män som är kräk, kvinnor som är offer och massor däremellan. Det är svårt att inte bli frustrerad och förbannad. Läses på egen risk. (Smuts)

Om sanningen ska fram så vet jag inte riktigt säkert vart jag tar vägen nu, en del säger Köpenhamn så då får det bli så. Här träffar jag på en vansinnigt osympatisk man (tror jag) som vandrar runt i staden och möter olika karaktärer. Han är otrevlig och fördomsfull och jag tror han också ser i syne. (Saltstoden)

Sedan bär det av till Stockholm igen, och även Ångermanland får vara med på ett hörn. Här finns det en pedofiler, en mystisk gammal orden, en relik från 1700-talet med ett penisben och groteska mord. Som vanligt är det en salig röra från början, men allt reder ut sig till sist. (Mörkertal)

Jag håller mig kvar i Stockholm och faktiskt har denna historia lite gemensamt med den förra. Från början handlar det om mord på homosexuella och sedan bara eskalerar det. Ramberättelsen är faktiskt riktigt otäck, om man tänker på hur lätt det är och hur lite det behövs för att detta skulle kunna hända. (Ares tecken)

Slutet av månaden blir lite mer rofylld, även om det handlar om mord och elände även här. Men det är så mycket lugnare på den brittiska landsbygden, närmare bestämt i King's Lynn, Norfolk. Grundhistorien handlar om krigsförbrytelser under andra världskriget och jag kan nästan se ett genomgående tema i de tre sista böckerna i juli. (Huset vid havets slut)


Visa Juli 2012 på en större karta

2 kommentarer:

  1. Haha, vilket roligt sätt att summera läsmånaden! _)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt lite kul att se de där kartnålarna, men det är lite dålig spridning.

      Radera