måndag 6 augusti 2012

Tematrio - Titelgeografi

Titelutmaningarna hos Lyran fortsätter. Uppgiften i veckans Tematrio är: Berätta om tre böcker med en geografisk bestämning i titeln! Utomjordiskt går också bra.

Först tänkte jag att jag inte har några böcker med geografi i namnet. Sedan upptäckte jag att det minsann fanns mängder av den varan. Till och med så många av en sort att jag bestämde mig för att än en gång göra ett tema i temat. Den här gången får inte King vara med (även om jag faktiskt hade tre möjliga titlar av honom också), man måste ju variera sig lite... Det blir lite äldre böcker den här veckan.

1. Viskningar i Berlin var den första bok jag läste av Evelyn Anthony, det måste ha varit någongång i början av 80-talet. Det blev fler böcker av henne efter denna. Namnet Janus dyker upp och en journalist börjar undersöka mysteriet. I några papper han hittar avslöjas att Eva Braun fick ett barn med Hitler, som fick namnet Janus. Är barnet verkligt eller är det ett täcknamn?

2. En annan bok från 80-talet är Flykten från Berlin av John Clive. Även denna handlar om Hitler. I sin bunker i Berlin skriver Hitler den 29 april 1945 sitt politiska testamente och överlämnar detta, plus den hemliga koden till "Odessa"-kontot i Schweiz till Martin Bormann. En lönnmördare väntar på Bormann, tar över papperen och intar hans plats i ett flygplan startklart mot Sydamerika. Planet störtar emellertid med sin hemlighetsfulle passagerare. Tjugo år senare ska planet bärgas.

3. Tredje boken, Sista anrop till Berlin av Philippe Van Rjndt, är också den från 80-talet. England står inför hotet om en tysk invasion. Churchill ger efter för USA:s krav att Englands guldreserv ska smugglas över Atlanten till USA som säkerhet för leveranser av krigsmaterial. Men någon har kopplat in sig på direktlinjen mellan Churchill och Roosevelt och tjuvlyssnat.

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det blev liksom så när det plötsligt dök upp inte mindre än fyra böcker med Berlin i titeln :)

   Radera
 2. Berlin - kul tema! Helt okända böcker för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju böcker med några år på nacken, de kom någongång i början av 80-talet allihop :)

   Radera
 3. Kul, jag fick dit en annan Berlin-bok i min trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berlin verkar vara en populär stad att skriva böcker om :)

   Radera
 4. Mycket spännande böcker :) Har inte läst någon av dem, dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vill nog till om man ska hitta någon av dem nu, men det är kul med lite äldre böcker :)

   Radera
 5. Svar
  1. Så speciellt nya-nya är de ju inte :) Men spännande är de.

   Radera