fredag 10 augusti 2012

Bokbloggsjerka 10 – 13 augusti

Nu är det minsann fredag igen och därmed dags för veckans bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken

Men så kan man väl inte fråga? Egentligen kan jag nog bara komma på böcker jag önskar att jag inte läst, kanske ett ämne för en annan jerka :)

Som vanligt kan jag ändå inte låta bli att försöka svara på jerkan, för det hör ju liksom till på en fredag.

Mord under Tjörn Runt av Ramona Fransson, femte delen om polisen Greger Thulin, är ett jättebra exempel på en bok jag inte kommer att läsa. Jag har läst de fyra första i serien och att jag tvingade mig igenom dem berodde egentligen på att jag redan hade dem och jag ville ju så gärna gilla. Men nu är det slut, den senaste boken jag läste blev helt enkelt nådastöten. Ett riktigt dåligt språk och usel korrekturläsning är inget jag vill ödsla min tid på.

En annan bok som jag helt enkelt vägrar att ta i är Katrin Zytomierskas Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt. Den människosyn som verkar genomsyra boken är inget jag alls vill veta av.

Jag är en väldigt lojal läsare och har också en underlig förmåga att köpa hem en hel serie utan att ha läst en enda bok av författaren. Ibland går det bra. Ibland går det mindre bra. En serie som jag läst alla av (som är översatta till svenska) är Unni Lindells serie om Cato Isaksen. Den nionde delen har inte kommit på svenska än (Djevelkysset på norska), men när den gör det så vill jag inte läsa den. Alla detaljrika beskrivningar av hur man äter en macka, duschar och andra vardagliga ting är inte kul att ta sig igenom. Och alla böcker borde i alla fall ha minst en sympatisk person som man kan tycka om, men så är det inte heller.

Jaha, titta. Detta var ju enklare än vad jag trodde :)

46 kommentarer:

 1. Åh just ja, Katrin Zytomierskas bok - den vill jag heller inte ta i med tång. Som du sa så är inte hennes människosyn något jag är intresserad av att veta av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju dessvärre inte bara vara hennes bok, hon har ju, efter vad jag förstått, sagt en hel del plumpheter.

   Radera
 2. Katrins bok skulle man snarare vilja läsa i det andra syftet, typ, hur tänker/skriver hon egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte jag skulle klara det. Det känns som att hon bara är för mycket.

   Radera
 3. Katrin Zytomierska är en okänd storhet för mig. Varför så anti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katrin Zytomierska verkar ha en alldeles klar bild över vilka som är värda något i samhället och vilka som inte är det. Det får hon gärna ha, men jag vill inte läsa om det.

   Radera
 4. Jag læser Katrins blogg ibland før att førundras och førsøka førstå. Men jag satt och velade om jag skulle ta hennes bok som exempel nr 3! det blev en annan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har högt blodtryck som det är så att läsa vad hon tycker är inget alternativ alls. Fö rmin egen hälsas skull :) Då ska jag ta och kolla vilka dina tre är...

   Radera
 5. Jag är inte heller intresserad av Katrin Zytomierskas bok. Läste nåt utdrag och hon verkar allt annat än sympatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker hon dyker upp i kvällspressen alltsomoftast, med någon tokighet. Jag har svårt för människor som pratar innan de kollat att hjärnan är inkopplad.

   Radera
 6. Katrin Zytomierskas bok är något jag också vill hålla mig borta ifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara många som inte vill läsa den :)

   Radera
 7. Jag håller med dig om Katrins bok, ett stort nej till den.

  Svar: Jag får nog ta o läsa Berättelsen om Herr Roos :) Jag blev bara så "lurad" över den inkorrekta deckarstämplen den har fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar jag att förlagen skulle sluta ge ut böcker skrivna av kändisar. Det finns inget som säger att man har något vettigt att förmedla bara för att man är känd.

   Radera
 8. Kan bara instämma med tidigare kommentarer- Katrins bok kommer jag hålla mig på behagligt avstånd ifrån!
  Ingenting för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara nu inte detta blir något slags omvänd reklam för hennes bok :)

   Radera
 9. Ramona Fransson har jag inte läst något av och kommer inte göra det heller nu när både du och Annika har kapat hennes böcker. Det finns ju så många andra deckare att välja bland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan gärna bli arg när jag läser böcker, men jag vill inte bli arg för att en bok är dåligt skriven eller uselt korrekturläst. Det är fel fokus.

   Radera
 10. Jag har också med Ramona pga vad jag hört om korrekturläsningen. Katrin Zytomierska får jag frossa av ... och så är jag inte intresserad av LCHF heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag skulle inte rekommendera Ramona till någon som bryr sig om språket. Annars är de säkert bra :)

   Radera
 11. Zytomierska verkar finnas på mångas listor och jag var också på väg att ta med henne på min...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att se att så många är överens :)

   Radera
 12. Rämna Fransson borde jag ha läst som vistas mycket på Tjörn men det kommer inte att bli. Det räckte att bläddra i en bok så insåg jag att nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att böckerna utspelade sig i Göteborg och Bohuslän var egentligen enda anledningen att jag köpte dem. Men jag kan egentligen inte påstå att miljöbeskrivningen är speciellt bra. Heller.

   Radera
 13. Jag bodde under i stort sett hela min barndom på Tjön (om somrarna) och senare permanent på fastlandet innan man åker över till Tjörn. I alla fall... har varit på en hel del Tjörn runt under åren, och bara tanken på att någon har skrivit en deckare om denna båttävling är mer än jag klarar av. Så helt klart en bok som jag inte heller kommer läsa, om den så hade haft den bästa korrekturläsningen i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju tvärtom då :) Allt som handlar om Göteborg och/eller Bohuslän har en väldig dragningskraft. Förmodligen för att jag flyttat därifrån till Skåne.

   Radera
 14. Jag har läst ett två böcker om Cato Isaksson, men jag tyckte de var intressanta. Fast det har inte blivit fler än dem. Sockerdöden var den sista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade det bara inte varit för alla detaljerade beskrivningar så skulle jag nog ha tyckt riktigt mycket om dem.

   Radera
 15. Jag har också svårt för överdetaljerade beskrivningar! Blir att jag bara skummar igenom dem eller helt tappar intresset. Tyckte att Milleniumtriologin var lite väl detaljerad ibland med Salanders alla Billypizzor och andra 7-11 inköp. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt, i Milleniumtrilogin tänkte jag inte alls på några beskrivningar :)

   Radera
 16. Katrin står inte så högt i kurs hos mig heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför somliga människor får släppa böcker bara för att de är "kända".

   Radera
 17. Ingen av dina lockar mig heller!

  SvaraRadera
 18. Skulle jag nån gång läsa Dags att bli smal så skulle det enbart vara för att kunna gotta mig i vilken idiot kvinnan är. (ibland är man på det humöret.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så har jag också gjort ibland, men jag tror att Katrins bok går långt utanför gränsen för att jag ska klara att läsa den. Jag vill ju liksom inte få ett slaganfall bara för att jag läser en bok :)

   Radera
 19. Katrins bok tänker jag också lämna oläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är vi många som låter bli den :)

   Radera
 20. Även jag kommer definitivt att skippa Katrins bok! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skev människosyn finns det tillräckligt av så jag behöver inte läsa om den :)

   Radera
 21. Förutom Zytomierskas bok, som jag ALDRIG kommer läsa, kände jag inte till böckerna på din lista. Men de tycks inte riktigt vara min kopp te heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du missar inget om du låter bli att läsa dem.

   Radera
 22. Men jag undrar vad det är med bokserier när det är så svårt att ge upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju gärna veta hur det går för de där karaktärerna som man kanske följt i flera år :) Det är svårt att släppa gamla vänner.

   Radera
 23. Jag missade denna jerkan pga fortfarande semester och jag vet inte vilken dag det är :) Zytomierskas bok vill jag verkligen inte heller läsa!Usch säger jag bara. Unni Lindell har jag gett upp så många gånger, men återkommit till när jag är inne i ett deckarflow och bara vill ha deckare (vilket brukar hända två-tre gånger per år). Håller med om att ingen är sympatisk. Inga kul böcker alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande ingen koll på dagarna och jag har ändå jobbat i ett par veckor nu :)

   Jag hoppas verkligen jag kan stå emot när nästa bok av Unni Lindell kommer, jag blir ju bara arg av dem.

   Radera