lördag 25 augusti 2012

"Himmelsöga" av Arne Dahl

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 409
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: A-gruppen 10
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2007
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 21 augusti 2012
Första meningen: Om det finns en dagtida motsvarighet till spöktimmen, timmen efter midnatt då spöken härjar, eller vargtimmen, timmen närmast gryningen då flest människor dör, så måste den inträffa på en söndag.

Baksidetext
Det är sensommar i Stockholm. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, emellanåt känd som A-gruppen, väntar med visst vemod in hösten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt galnare fixering vid yta och sken.

Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?

Min kommentar
I den här boken kände jag till fullo igen "min" Arne Dahl igen; ironin, samhällskritiken, finurligheterna, det vackra språket, ja allt finns här. För en gångs skull är det inte heller flera olika brott som hänger ihop, däremot finns det ledtrådar och annat i de andra fallen.

Här spelar yta och popularitet den stora huvudrollen och vad som kan hända med psyket hos människorna på varsin sida om gränsen. Det man gör kan få konsekvenser långt in i framtiden. Brottet och motivet som målas upp är sannerligen en intressant vinkling. Vad jag inte gillar riktigt är att Paul, återigen, blir personligt inblandad. Den här gången genom dottern. Jag förstår egentligen inte den bihistorien och den hade nog inte behövt vara med. När jag tänker tillbaka så kan jag nog ändå upptäcka att det alltid är någon i gruppen som är involverad på ett personligt plan. Mycket handlar det också om att storebror ser dig, vad man än gör så lämnar man elektroniska spår efter sig. Tekniknörd som jag är så gillar jag de bitarna.

En hel del gamla bekanta dyker upp i olika sammanhang, bland annat de otäcka erinnyerna från Europa Blues, som faktiskt spelar en ganska stor roll i lösningen. De har för övrigt blivit ännu grymmare. En del referenser görs också till förra boken, Efterskalv, som var den första bok jag läste av Arne Dahl. För väldigt många år sedan. Det gick bra ändå, men ibland önskade jag att jag läst om den först.

Pauls uppdrag hör bara ihop med A-gruppens i periferin, kan man säga. Jag är oerhört imponerad av pusslet som han måste lösa för att hitta den han söker. Främst Arne Dahls förmåga att komma på det och få det att gå ihop på slutet. Det är riktigt maffigt.

Mitt i boken får man också se ur mördarens perspektiv, vilket sker i presens och det funkar bra. Men plötsligt i Pauls perspektiv blev det också presens en gång och då fick jag stanna upp och fundera på om det fanns någon mening med det. Jag kunde faktiskt inte hitta någon.

Serien om A-gruppen skulle bli en dekalog vilket betyder att detta borde vara sista boken. Nu blev det ju inte riktigt så, det kom en elfte bok också. Och faktiskt får man lite hintar om den och också om nästa serie, Opcop.

Jag vet inte vad mer man kan säga om detta, förutom att detta sannerligen måste vara något av det bästa som finns i deckar-Sverige. Jag älskar det.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1. Jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Himmelsöga: Bannbullan, Bokhora och En stund på jorden.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Arne Dahl. Därmot av Jan Arnald. ;-) Jag har utmanat dig! Det vore skol om du ville vara med: http://frue.bloggsida.se/bocker/jag-har-blivit-utmanad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt funderat på att ta mig an honom som Jan Arnald också :) Om man skriver bra så skriver man ju bra, oavesett namn.

   Radera
 2. Åh vad jag är sugen på att läsa böckerna om den suveräna A-gruppen!! Hur är böckerna i jämnförelse med filmerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på om jag bara sett den första eller om det var två :) Även om jag gillade det jag såg så var så mycket ändrat, bland annat var chefen plötsligt kvinna för att det skulle bli mer politiskt korrekt, och det är precis såna saker som kan störa mig så mycket att jag blir anti. Men böckerna är lysande :)

   Radera