söndag 21 december 2014

En smakebit på søndag: Sanning

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är det minsann inte långt kvar till jul så det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Julstämningen hade kanske varit lite lättare att hitta om det funnits lite vacker vit snö, i stället har vi plusgrader och regn.

Boken jag läser nu borde jag kanske ha vetat bättre än att köpa, den hade inte mer än 1,9 i estimerat betyg på Boktipset, men jag ville ju så gärna läsa något från Australien. Så nu sitter jag där. Jag har kommit lite mer än halvvägs, men smakebiten kommer från allra första början. Efter det första kapitlet, tre sidor långt, så höll jag faktiskt på att slänga boken i väggen och ge upp... Nu har det blivit lite bättre, men jag tycker den här början illustrerar väldigt tydligt vilken typ av språk det som genomsyrar den.
På Westgate Bridge, bakom dem en lägenhet i Altona, en död kvinna, egentligen en flicka, smutsigt hår, rödfärgat, ljust vid rötterna, hon hade blivit knivhuggen fler gånger än man kunde räkna, magen, bröstet, ryggen, ansiktet. Barnet, en pojke, två tre år, hade fått huvudet insparkat. Blod överallt. På syntetmattan låg det i pölar, en kedja av klibbiga svarta dammar.
     Villani såg på skyskraporna, de dallrade ostadigt i svaveldiset. Han borde inte åkt hit. Det fanns ingen anledning. "AC:n funkar inte", sa han. "Det är fan den andra den här veckan."
     "Kan aldrig köra över här utan att tänka på det", sa Birkerts.
     "Vadå?"
     "Min morfar. Var med."

34 kommentarer:

 1. Vad tråkigt att du inte gillar boken, hoppas att den blir bättre... Hoppas att ni hinner få snö innan jul, det är ju mycket trevligare. Tack för smakebiten och ha en trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den här vintern liknar förra så får vi ingen snö alls. Förra vintern hade vi snö kanske tre dagar sammanlagt och minusgrader ungefär lika många.

   Radera
 2. Det virker som en forfatter som liker å "tell more than show" ut i fra denne smakebiten. Jeg har sett at flere av bøkene til forfatteren har fått gode tilbakemeldinger, mens noen av innleggene jeg har lest om bøkene til Temple ikke har vært så veldig begeistret.

  Gledelig jul, Monika! Måtte den bli hvit :-) Vi har fått litt snø, akkurat nok til at julestemningen kom så fort en så ut av vinduet for en ukes tid siden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt olika åsikter om Temples böcker, verkar det. Jag kommer att sälla mig till gruppen som inte gillar. Han har ett sätt att berätta en historia som gör mig väldigt irriterad.

   Radera
 3. Kjedelig når boken ikke faller helt i smak, men sånn blir det av og til. Håper den tar seg litt opp etter hvert. Ha en fin søndag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit lite bättre, men den är fortfarande inte bra :)

   Radera
 4. Men bara framsidan hade fått mig att inte köpa boken. Ska bli intressant att läsa vad du tycker till slut.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar sällan på omslagen... :)

   Radera
 5. Likte heller ikke framsida, uten at det skal ha noe å si for innholdet. Men dumt med bøker en ikke liker. Legger du fra deg en bok ulest noen gang? Det gjør jeg sjelden. Gir i allefall forfatteren en sjanse på 100 sider først.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser alltid ut en bok jag har börjat på, eftersom jag tror på att även dåliga upplevelser har något att lära mig :)

   Radera
 6. Aj aj då. Den här står nämligen som hyllvärmare här hemma och om du gillade den skulle den ju ha större chans att bli läst :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nej... jag kommer inte att rekommendera någon att läsa denna. Möjligen en självplågare :)

   Radera
 7. Av smakbiten och din kommentar att döma så är det absolut ingen bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag önskar att jag hade litat på det där 1,9 på Boktipset...

   Radera
 8. Så tråkigt att du inte tycker om den. Smakbiten verkar lite rå kan man ju tycka. hoppas den tar sig och blir bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Råheten har jag inte så mycket emot, den kan jag nog leva med. Lite bättre har det blivit, mest kanske för att jag vant mig :)

   Radera
 9. Troligtvis ingen bok som skulle passa mig. Tack för smakbit, alltid intressant att se hur olika författare hanterar språket.
  Ang. vädersituationen: Lite pudervitt med snö och någon halv minusgrad har vi här i Uppland, tids nog kommer det nog längre söderut oxå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra året hade vi ingen vinter alls, så kanske får vi inte någon i år heller.

   Radera
 10. Vi har fått lite snö med betoning på lite, men den kommer väl att regna bort i morgon. Ha en fin jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg några snöflingor i lördags, mellan regndropparna, men de hade smält innan de kom till marken.

   Radera
 11. Vad trist med tråkiga böcker, i synnerhet om man känner att man måste läsa dem till slut :) Hoppas på lite snö åt dig också! Här kom det, som du vet, till sist - och nu ser det riktigt lovande ut till jul med flera minusgrader! Du får ta en tripp till Finlands västkust om du får snöabstinens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ju inte mer än femtio sidor kvar så nu ska det nog gå :) Minusgrader låter alldeles underbart, det hade nästan räckt med det.

   Radera
 12. Takk for smakebiten. Ha en fin advenstssøndag:)

  SvaraRadera
 13. Hoppas boken blir bättre! Annars kan du gott kasta den i väggen finns så mycket annat bra att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är den snart utläst, men helt klart är att den inte ska få flytta tillbaka in i bokhyllan. Den ska ut :)

   Radera
 14. Ingen snö här heller och det medför noll julkänsla, så trist men en fin jul ska det nog bli ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår och i natt har det regnat så mycket att det är översvämning på gångbanan utanför, det går inte att gå på den utan att vada. Inte så mycket julstämning ;)

   Radera
 15. Trist med boken, hoppas att den tar sig. Här har det varit en solig och fin dag, minusgrader, ingen snö men lite frost så lite julkänsla fick jag, men i morgon kommer det nog regn.;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minusgrader hade nog varit förödande just nu, när vattnet står högt utanför, men när det försvunnit kanske :)

   Radera
 16. Vad trist du inte gillar boken :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland ska man tydligen tro på betygsestimat :)

   Radera
 17. Oj, jag som hört att den ska vara bra (i original iaf). Hoppas den blir bättre. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, jag hade faktiskt hört tvärtom :) Den tog sig på slutet, men det var väldigt mycket jag störde mig på i den.

   Radera