fredag 26 april 2013

Bokbloggsjerka 26 – 29 april

Äntligen fredag! Efter en jobbig vecka är det alltid trevligt (och ibland svårt) att ta sig an Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

Tidigare läste jag alltid förord, men efter att hela handlingen och även hur man skulle tolka den avslöjades i förordet i Margaret Atwoods Upp till ytan så har jag slutat läsa dem först och gör det efter att jag har läst boken. Hanna Nordenhök, som skrivit förordet börjar med att berätta exakt vad som händer i en av slutscenerna. (Det här var nog faktiskt det mest korkade jag har stött på och det kändes lite som när man satt i skolan och skulle gissa vad läraren ville höra för tolkning av en text. För de var ju inte intresserade av att höra min tolkning, utan den "rätta". Inte alla lärare vill jag betona, utan somliga.) Här vill jag också nämna Stephen King, som fattat detta och han har inga förord i sina novellsamlingar där han förklarar varje berättelse, utan ett efterord där han berättar hur han tänkte när han skrev. Fantastiskt extra-material det där och det tillför en extra dimension när det görs på det sättet.

Jag kan ju nämna att jag även läser efterord, författarens tack och allt vad som kan finnas. Till och med eftertexterna på film. Om jag blir lämnad ifred.

45 kommentarer:

 1. Ja, man vill ju inte bli spoilad innan man har läst boken. Jag brukar också försöka ögna igenom förordet lite och ser det inte "spoilerfritt" ut läser jag det när jag är klar med boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte en tanke på att det skulle kunna finnas spoilers i ett förord. Hon som skrev det måste ha haft en väldig otur när hon tänkte där.

   Radera
  2. Ja, verkligen. Allting som avslöjar bokens handling bör ju ligga som efterord, anser åtminstone jag.

   Radera
 2. Haha, vi brukar vara de enda kvar i salongen som läser eftertexterna...
  Det är nog skillnad på förord skrivna av författarna och av andra. Men det låter väldigt klantigt att avslöja något sådant i förordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från den tiden när jag gick på bio så kommer jag ihåg irriterade människor som fick tränga sig förbi mig när jag läste eftertexter :)

   Radera
 3. Det var en riktig miss! Läser nog allt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill också läsa allt :)

   Radera
 4. Jag brukar sällan läsa förorden just på grund av att jag inte vill råka få reda på någon spoiler. Efterorden brukar jag läsa om jag har tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju läsa förordet sist också :)

   Radera
 5. Vad ambitiöst att läsa författarens tack och eftertexterna i en film, gör varken det ena eller andra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftertexterna på film är ju jätteintressanta, där står ju allt :)

   Radera
 6. Tycker att det borde vara självklart att inte ha med spoilers i förordet, det är så himla trist när man stöter på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kunde ju tänka sig en spoilervarning.

   Radera
 7. Sådana där förord som du nämner hatar jag. Särskilt när de ska skriva en på näsan gällande tolkningar. Det känns som om jag tjatar om det, men jag tror verkligen att ingen läser samma bok, utan allt är färgat av ens egna erfarenheter och kunskaper vilket gör att vi tolkar olika. Då finns det heller inget rätt eller fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en av anledningarna till att jag inte gillade läsuppgifter i svenskan för en speciell lärare. Enligt honom fanns det ett rätt. Hans egen tolkning.

   Radera
 8. Så dumt att avslöja en viktig scen redan i förordet, det kändes inte genomtänkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hon trodde kanske att alla redan läst boken, det var ju en nyutgåva.

   Radera
 9. Skrev också om King, det är så roligt att läsa om var han fick sin inspiration!! Men vi är ju King-flickor du o jag...

  SvaraRadera
 10. Fruktansvärt om förordet avslöjar för mycket av bokens handling.

  SvaraRadera
 11. Ja spoilers vill man inte ha, så himla trist om all spänning blir förstörd.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att inte tala om att få någon annans tolkning skriven på näsan.

   Radera
 12. Jag måste säga att speciellt stor risk finns det att få alltihopa avslöjat och tolkat om förordet finns i en klassiker. Så om jag läser förord läser jag dem efteråt. fast jag hoppar oftast över dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här boken kan man nog betrakta som en halvklassiker tydligen. Jag ska ha det i åtanke nästa gång :)

   Radera
 13. Naturligtvis skall det inte avslöjas något i förordet, men några finurliga meningar som leder in läsaren på rätt spår är okej.
  Köpte idag boken Förortshat av Johanna Langhorst. Man hade lagt in några 60 år gamla ord av Per Anders Fogelström som verkligen var träffande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast vems rätta spår? Det är ju inte säkert att jag tolkar boken på samma sätt och då blir det bara jättejobbigt för mig om jag ska se med ögon som jag inte har. Efter jag har läst boken så tycker jag däremot att det kan vara intressant att få veta någon annans tolkning, men absolut inte innan.

   Radera
 14. Ett avslöjande förord är verkligen trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte säga att det förstörde boken för mig, men i stället för att läsa boken och tolka den utifrån mig så försökte jag hela tiden se det som stod i förordet. Dumt av mig, men så är det :)

   Radera
 15. Nä, sådana förord förstör ju snarare än berikar. Det var ju otroligt konstigt att göra så? Jag kan inte minnas att jag råkat ut för det, däremot alldeles för långa förord om varför boken skrev och dylikt kring det. Det känns helt fel att läsa det innan jag har läst boken eftersom jag inte har en aning om vad den handlar om då. Bättre att läsa som efterord.

  Däremot är förorden till tränings- och hälsoböcker oftast väldigt läsvärda innan själva läsningen. Där passar det att läsa dem först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan ju liksom inte alls värdera det som står där eftersom jag inte har läst boken. Jättekonstigt.

   Jag kan tänka mig att hälsoböcker har ett annat slags förord.

   Radera
 16. Jag läser alltid förordet efter själva huvudtexten av just den anledningen. Det blir som inte roligt att läsa boken om man redan vet ALLT om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ju också lärt mig det nu.

   Radera
 17. Vad dumt! Lika gärna stänga igen boken om förordet avslöjat allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det legat som ett efterord så skulle det ha gett mig mycket mer :)

   Radera
 18. Vilket katastrofalt förord! Jag är ingen trogen läsare av förord men kan läsa om det är en klassiker det handlar om för då är liksom handlingen redan känd för mig så lite mer "kött på benen" innan läsning gör ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, känner man till boken och handlingen så gör det ju inget om förordet innehåller spoilers och analyser. men jag tycker nog inte man kan förutsätta att alla känner till klassiker heller, det kommer ju liksom nya generationer hela tiden. Hädanefter kommer i alla fall jag att läst förordet sist :)

   Radera
 19. Jag vågar inte heller läsa förordet först! Helt knäppt att någon avslöjar slutet i ett förord. Vad tror den personen egentligen? Att den som läser boken redan har läst den?!

  SvaraRadera
 20. Jag brukar inte läsa förord, men jag har aldrig tänk på att det kan vara bättre att läsa förordet efter att man har läst boken. Jag läser gärna tacktexter där de brukar tacka nära och kära :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser gärna allt i boken, det spelar liksom ingen roll vad det är :)

   Radera
 21. Åh, vad dumt att ha spoilers i förordet! Jag har varit med om något ännu värre: på baksidan till Bonjour tristesse/Ett moln på min himmel avslöjades hela handlingen + slutet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så urbota korkat. Ibland undrar jag vilka som sitter och skriver de där baksidetexterna.

   Radera
 22. Har råkat ut för samma för rätt länge sedan, och inte ens då hade jag för vana att läsa förord utan råkade bara börja läsa det och fick storyn förstörd... Läser efterord ibland och är väldigt förtjust i tackord. Kul att se hur många författaren involverat i sin bok:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta i den här förordet var nog ändå analysen. Jag försökte ju hela tiden se det som människan skrivit i förordet och det blev ju problem så klart. Jag är ju inte hon...

   Radera