onsdag 24 april 2013

Kommande böcker maj 2013

Oj oj oj, så många nya fina böcker det släpps i maj. Som av en händelse så fyller jag år i slutet av maj och boken som ligger allra, allra överst på min önskelista finns med här. Gissa vilken...

Hennes iskalla ögon av Carin Gerhardsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Hammarbyserien (6)
Antal sidor: 357
Utgivningsdatum: 2013-05-02
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Snön vräker ner i ett fruset Stockholm. Under samma dag försvinner två kvinnor, oberoende av varandra. Bägge lever i till synes ordnade förhållanden, men när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans mannar skrapar på ytan av familjeidyllen framträder en helt annan bild.

Båda kvinnorna har levt under mental press, och ingen av dem saknar skäl att frivilligt ge sig av. Men den dramatiska upptäckten av en död kropp ger all anledning att tänka om.

Jamal Hamad söks upp av en skugga ur det förflutna. Är det så att hans och Petra Westmans gemensamma liv börjar knaka i fogarna? Tiden hinner ifatt också Odd Andersson, vilket får oanade konsekvenser. Jens Sandén störs av att hans dotterdotter drabbas av något som i bästa fall är en olycka, medan Hedvig Gerdin som vanligt vägrar att låta sig störas av någonting. Mitt i denna färgstarka grupp poliser sitter Conny Sjöberg och försöker höra sin egen röst i bruset.

Hennes iskalla ögon, den sjätte, fristående boken i Carin Gerhardsens framgångsrika serie om Hammarbypolisen, handlar om fysisk och psykisk misshandel, narcissism och destruktivitet. Och om hur ondska förklädd till kärlek söker sig till de mest sårbara.


Ja, jag vet. Jag har fortfarande inte ens läst den första boken i serien, men den finns faktiskt på min läslista för maj.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Du går inte ensam av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas (11)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-05-03
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
En sensommarvarm septembermorgon försvinner den tvååriga Andrea Eliasson från en skönhetssalong i Visby där hennes mamma arbetar. Ingen av de förbipasserande på den stillsamma kullerstensgatan intill Visby ringmur har sett vem eller vilka som förde iväg henne.

När så ännu ett barn försvinner från den årliga höstmarknaden i Hemse intensifieras polisjakten. Bara några veckor senare hittas en kvinna mördad i vassen vid det djupa och ensliga Lojsta träsk. Undersökningen leds av poliskommissarie Karin Jacobsson som får hjälp av den halvtidssjukskrivne Anders Knutas. Mitt i den hektiska utredningen kämpar de för sin kärlek.


Någonstans i det annalkande höstmörkret gömmer sig en mördare. Och en barnarövare. Är det en och samma person? Du går inte ensam är Mari Jungstedts elfte deckare med Gotland och polisen Anders Knutas i fokus.


Det har börjat bli lite tjatigt att läsa om Knutas och hans kollegor, inget händer ju i deras relationer, men jag kommer nog ändå att läsa denna också. Ska bara ta mig an den tionde delen först.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Virus av Paul McEuen
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-05-05
Förlag: Bazar

Från Bokus
STILLA HAVET, 1946
Löjtnant Liam Connor i den brittiska armén är expert på biologisk krigsföring, och placerad i den amerikanska marinen för att bistå vid ett väntat angrepp. En japansk ubåt är i färd med att sprida världens första biologiska supervapen ut över det amerikanska fastlandet. Det tragiska beslutet tas om att använda världens fjärde atomvapen för att utradera alla spår efter supervapnet.


NEW YORK, NUTID
Connor är nu en världsberömd Nobelpristagare som arbetar med de mest utmanande sidor av nanoteknologin. Han har hoppats att det biologiska vapnet aldrig ska dyka upp igen, men nu är det här, farligare en någonsin. Med dagens teknologiska utveckling kommer vapnet att vara omöjligt att hejda, och det är bara Connor som har nyckeln till att stoppa det. Något som betyder att han svävar i livsfara, och att världen är på väg mot sin undergång.


Alltså, en bok som heter Virus. För mig behövs inte mer. Ett ordentligt trigger-ord.

Boken kan köpas på AdLibrisBokia och Bokus.

Andra andningen av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: Emma Sköld (2)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2013-05-06
Förlag: Damm

Från Bokus
Tiden är begränsad, sträckan är mätbar men antalet misstänkta och potentiella offer är oändlig Välkommen till Stockholm Marathon!

Stockholm Marathon har hittills klarat sig från dödsfall, men när startskottet går för det 35:e maratonloppet genom tiderna ställs allt på ända. Det är den första juni men det är kallare än på julafton. Precis utanför Stadion faller en man ihop och förs till ett sjukvårdstält men mannens liv går inte att rädda.


Kriminalpolisen Emma Sköld är ledig den här dagen och finns på plats för att heja på sin syster Josefin som springer. När Emma är vid Rålambshovsparken har en livlös kvinna precis upptäckts vid vattnet och Emma rycker in. Det är ingen tvekan om att kvinnan bragts om livet.

Finns det en mördare bland löparna? Och när i sådana fall dyker nästa offer upp?


Läste Vila i frid i vintras och blev väldigt nyfiken på Emma Sköld.

Boken kan köpas på AdLibrisBokia och Bokus.

De första tolv av Justin Cronin
Genre: Skräck
Serie: Passagen (2)
Antal sidor: 680
Utgivningsdatum: 2013-05-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
De första tolv är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till Flickan från ingenstans. Den stora katastrofen ledde till en ny värld. I ruinerna av den gamla försöker de som inte smittats överleva, ständigt jagade av mänsklighetens nya härskare.

Läkaren Lila är gravid och försöker förbereda sig för sitt barns födsel. Kittridge försökte stoppa de infekterade, men misslyckades och är på flykt. Tonåringen April är ansvarig för sin lillebror i en karg och skoningslös värld.

Hundra år senare kämpar Amy och hennes kamrater för mänsklighetens räddning. Men reglerna har ändrats och fienden utvecklats. Alla som försöker störta De första tolv kommer att få betala ett högt pris.


Äntligen!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inferno av Dan Brown
Genre: Thriller
Serie: Robert Langdon (4)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-05-14
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Varje gång Dan Brown levererar en ny roman överraskar han. Som historieberättare har han förmågan att ta med läsarna på ett andlöst spännande äventyr in i en mystisk värld av symboler och hemliga koder på samma gång som han lär oss något nytt. Denna gång är han inspirerad av Dantes Inferno:

"Även om jag läste Dante som ung student var det inte förrän nyligen, då jag gjorde efterforskningar i Florens, som jag kom att förstå den enorma betydelse som Inferno har haft ända in i vår tid", säger Dan Brown.

I denna nya spänningsroman, återigen med Robert Langdon i huvudrollen, återvänder Dan Brown till det gamla Europas hjärta och till de sammanhang som fascinerade redan i hans stora succé Da Vinci-koden.

Da Vinci-koden är en av de största bästsäljarna någonsin med 81 miljoner sålda böcker världen över. Den är en av de tio mest lästa böckerna tillsammans med Bibeln, Harry Potter-serien och Borta med vinden.

Dan Browns senast utkomna bok Den förlorade symbolen (2009) sålde en halv miljon exemplar bara i Sverige.


Det här var ju inte direkt någon uttömmande beskrivning av vad boken handlar om och trots att jag blev lite besviken på förra delen så blir det nog ändå att jag läser denna också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins
Genre: Fantasy
Serie: Gregor (1)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2013-05-15
Förlag: Bonnier Carlsen

Från Bokus
Gregor från Ovanjord är den första av fem delar i en fängslande fantasyserie ("The Underland Chronicles") av Suzanne Collins, författaren till supersuccén "Hungerspelen". Fantasi, spänning, äventyr, humor och starka känslor är ingredienserna i denna underbara sträckläsningsbok. När Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots försvinner hon genom en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller ... och faller. Slutligen hamnar han i Underjord, som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. En värld som - visar det sig - bara har väntat på att syskonparet ska komma. Gregor är nämligen omnämnd som krigare i en gammal profetia och Boots är prinsessan som alla kackerlackor dyrkar. I det mörka, främmande landet råder fiendskap mellan de olika invånarna. Ett krig är nära förestående. Underjords öde vilar helt i syskonparets händer, men Gregor har bara en önskan: att ta sig hem. När han får reda på att hans försvunna pappa sitter fängslad i Underjord ändrar han sig dock och ger sig rakt in i ett svindlande farligt äventyr. En fantasyserie för Collins-fantaster.

Hungerspelen står fortfarande oläst i min hylla, men jag kan ju vara nyfiken på den här ändå. Underligt nog släpps del två i serien, Dödens labyrint, också 15 maj.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Uppgörelsen av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Genre: Kriminalroman
Serie: Jacob Colt (7)
Antal sidor: 467
Utgivningsdatum: 2013-05-24
Förlag: Massolit

Från Bokus
Uppgörelsen är den fjärde boken om psykopaten Christopher Silfverbielke som vi tidigare mött i författarduon Buthler & Öhrlunds succéthrillers En nästan vanlig man, Grannen och Återvändaren.

På ytan är Christopher Silfverbielke en charmerande och världsvan affärsman, men bakom masken är han en känslokall psykopat och seriemördare. Efter att ha hållit sig gömd utomlands är nu Silfverbielke tillbaka i Sverige. På själva julafton har han involverat kriminalkommissarie Jacob Colts egen familj i sina ondskefulla handlingar, och nu planerar mördaren sin hämnd på en enslig gård i mörkaste Småland.


Det är upplagt för en sista desperat kraftmätning mellan de två ärkefienderna, en sammandrabbning som hotar att få ödesdigra konsekvenser inte bara för de två männen själva utan för ett stort antal människor i deras omgivning - mer eller mindre oskyldiga.


Jag har ännu inte läst den förra i serien, men jag kände mig lite less och mätt på Silfverbielke redan i den andra boken, så vi får se om jag kommer så här långt.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Blindbock av Arne Dahl
Genre: Kriminalroman
Serie: Opcop (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-05-31
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Vilka är det egentligen som ligger bakom alla tiggare som sprider sig över Europa? Och vad har det för koppling till det sms som EU:s miljökommissionär får i limousinen hem från invigningsbanketten för Europols nya, pampiga högkvarter i Haag? Och till den tilltagande rasismen i Europa? För att inte tala om den döende mannen som släpper en mobiltelefon i en blind tiggares tiggarskål vid Hornstull i Stockholm? Det är het sommar i Europa. Europol får information om att ligorna som hanterar Europas tiggare styrs centralt och har kopplingar till större människohandel. Sedan ett par veckor har Paul Hjelm och hans Opcop-grupp storövervakning på den misstänkta ledningen för kontinentens tiggarligor. Gruppen befinner sig i en utrymd våning på ena sidan av en kanal i Amsterdam och spanar på en lägenhet på den andra. Just vid den här tiden blir Europol större. Den före detta polisbyrån, numera EU-myndighet, flyttar till ett mäktigt nytt högkvarter i Haag. Samtidigt sker ett drastiskt genombrott i den hittills rätt tröstlösa övervakningen. Och uppenbarligen försöker någon dessutom pressa en av Europas högst uppsatta politiker, den franska EU-kommissionären Marianne Barrière, just som hon är på väg att lägga fram ett internationellt lagförslag som äntligen kommer att sätta Europa på rätt kurs igen. Paul Hjelm tvingas ta inofficiella vägar för att utreda utpressningen, inte alltid så vackra, och spåren leder mot Europas högerextrema miljöer. När Kerstin Holm kommer på att han har anlitat Gunnar Nyberg, före detta polis i A-gruppen, bosatt i Grekland, för ett uppdrag är det redan för sent. Nyberg har begett sig in i mörkrets hjärta.

Oj, den tredje boken redan. Och jag som inte hunnit med den andra än.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

20 kommentarer:

 1. Jag har Hammarbyserien och Knutas-serien på min läslista, men tror jag bara läst bok 1 av Knutas. Sarenbrants bok ska jag också läsa då jag läst de hon gett ut innan. Cronins Passagen-serie är jag också nyfiken på, måste ta och läsa första boken snart.

  Ja, det var visst många bra böcker i maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite för många måste-ha böcker tycker jag. Många gånger är det böcker som man bara är nyfiken på, men de här vill jag ju verkligen ha :)

   Radera
 2. Jag kommer nog att läsa Sahrenbrandt, då jag har läst de tidigare.. Mest därför eftersom jag inte tyckt att de tidigare var så bra. Inferno kommer jag definitivt att läsa! Suzanne Collins är jag lite sugen på, tänkt läsa dem på engelska men nu när de ändå finns på svenska ;) Och till sist känner jag att jag måste påbörja Arne Dahl illa kvickt, samt Buthler - ännu inte läst någon utav dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att det finns för många böcker :)

   Radera
 3. Ingen dålig månad alls, undrar bara hur man ska hinna jobba.
  Ha en bra dag
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker faktiskt att jobbet tar på tok för mycket tid från min fritid.

   Radera
 4. Åh, Jungstedts nya vill man ju definitivt läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte hunnit med den förra än...

   Radera
 5. Wow vad många böcker som jag vill ha och läsa!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite som att jag måste börja prioritera. Man kanske inte kan köpa alla böcker som man vill ha. Usch! Be gone! Hemska tanke ;)

   Radera
 6. Gerhardsen finns redan på min lista... Sen är ju Jungstedts också intressant. Dahls väntar jag med tills jag läst 1:an i alla fall;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog bäst att vänta med Arne Dahl, men det värsta är ju att Opcop-böckerna egentligen är en fortsättning på A-gruppen... ;)

   Radera
 7. Oj, en till Jungstedt. Har inte heller läst de senaste men får ta och göra det vid tillfälle :) Gerhardsen är bra! Visste inte att hon ger ut en till så tack för det tipset =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte ens börjat med Gerhardsens böcker, men Pepparkakshuset är tänkt att läsas i maj :)

   Radera
 8. Oj, en ny Dan Brown, det hade jag helt missat. Innan har det varit värsta hysterin när han släppt nytt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett litet pådrag för ett tag sedan, när man kunde börja förhandsboka den, men ingenting som överhuvudtaget liknade det som var inför Den förlorade symbolen.

   Radera
 9. Hammarbyserien måste jag verkligen ta tag i :) Dan Browns nya längtar jag med till. Uppgörelsen har jag väntat på jag vet inte hur länge :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda serien av dessa som jag är i fas med är Dan Browns och det var ju evigheter hans förra bok kom ut. Det tar lite tid för mig att komma ikapp allt :)

   Radera
 10. Ser fram emot Cronins bok. Gillade Flickan från ingenstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rädd för att De första tolv kommer att tränga sig före rejält i läskön :)

   Radera