söndag 7 april 2013

En smakebit på søndag: Himmel över London


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Boken jag läser nu, Himmel över London av Håkan Nesser, är ännu en bok inom utmaningen Böcker om böcker, den sista faktiskt. Detta är en väldigt underlig bok och vad den egentligen handlar om är oklart. Huvudtråden verkar i alla fall vara en dödssjuk man, Leonard, som åker till London för att fira sin 70-årsdag tillsammans med fem andra personer. Där ska han tydligen avslöja/göra något av största vikt. Här finns en hel del andra trådar också, men allt verkar på något sätt höra ihop.

Smakebiten är från sida 185, där en av karaktärerna, Irina Miller (Leonards styvdotter som också befinner sig i London för att fira födelsedagen), precis börjat läsa en bok, som hon inte alls vet varför hon valde i bokhandeln. Boken ger henne en väldig överraskning, då den verkar prata direkt till henne och inte bara det, den beskriver exakt vad som hänt henne den senaste tiden.

Så ligger du där, min kära. Det är natt, du kan inte sova, och äntligen har du bestämt dig för att öppna mig. Du är långt hemifrån, jag vill påstå att du ligger i en hotellsäng i en främmande stad. Du är nyduschad och din uppmärksamhet är skärpt, du är en tämligen läsvan person och du förstår betydelsen av att vara koncentrerad när man kastar sig in i en ny roman. Det är under de första sidorna jag måste få dig på kroken, redan efter tio-femton minuter kan det vara för sent. Det är då du börjar ana att det jag har att berätta trots allt inte intresserar dig, du läser pliktskyldigast vidare ett par sidor till och hoppas att kapitlet snart skall ta slut, men egentligen är vårt lilla kärleksäventyr redan på väg att haverera.
     Nu släpper dina tankar mina ord, din vinddrivne bror dyker upp i ditt medvetande, din mor, som du just ätit en dyr men ganska misslyckad middag med, och en del annat som inträffat den senaste tiden. Den där plånboken du hittade till exempel. Och den där egendomlige främlingen vars namn du inte ens kan uttala. Det billiga hotellet uppe i Bayswater.

41 kommentarer:

 1. Boken låter spännande och denna står på min läslista, så jag kommer nån dag läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väldigt svårt att bestämma hur jag ska förhålla mig till boken, men jag har svårt att sluta läsa den. Det måste ju vara ett bra betyg :)

   Radera
 2. Har bare lest en bok av Nessar. Dette var ukjent for meg. Men bra smakebit! God søndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera hans böcker, de är inte lika något annat :)

   Radera
 3. Selv om Nesser er en av mine favoritter, falt ikke Himmel over London i god jord hos meg. Se her om du vil :) http://tinesundal.blogspot.no/2013/01/hakan-nessers-himmel-over-london-hm-hva.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ditt inlägg och vi är inte helt eniga :)

   Radera
 4. Har også bare lest en bok av Nesser og jeg liker måten han skriver på, så skal helt klart etterhvert lese noen flere. Takk for bra smakebit og denne boken hørtes veldig interessant ut:)

  SvaraRadera
 5. Jag har inte läst Nesser fast det står böcker i bokhyllan men kanske hinner med det också.
  Ser framemot recensionen
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nesser har nu, en gång för alla, klättrat upp på listan över favoritförfattare :)

   Radera
 6. Jag borde hitta min avslutande "Böcker om böcker" bok väldigt snart också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har ju inte ens hela månaden på oss den här gången.

   Radera
 7. Har enda tilgode å lese noe av Nesser men jeg har et par bøker av ham som jeg ikke har lest ennå og denne har jeg på ønskelisten min. Blir spennende å se hva du synes om den når du har lest den ferdig. Tusen takk for smakebiten:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt konstig, gåtfull, mystisk... men alldeles, alldeles underbar :)

   Radera
 8. Det verkar vara en spännande bok. Ska skriva upp den - tack för tipset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att många inte gillat slutet, så det ska bli spännande att komma dit om ett 50-tal sidor, men till nu är den briljant :)

   Radera
 9. Det hørtes spennende ut! Jeg ser at den allerede står på leselisten min så da må jeg ha lest noe bra om den allerede! :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har hört både bra och dåligt (mest dåligt om slutet), men då blir jag extra nyfiken :)

   Radera
 10. Da jeg leste innledningen din, tenkte jeg at du ikke var så begeistret over boken, og ettersom jeg ikke har lest mye krim, ville ikke dette være en bok å starte med i forhold til å begeistre meg selv over krimlesing.

  Likte derimot godt smakebiten din - ble nysgjerrig på boken : )

  Takk for spennende smakebit - fortsatt god lesing! Riktig fin søndag til deg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan läsa den utan att vara orolig för att det är krim, det är det inte. Och den är absolut briljant :) Läste precis ut den.

   Radera
 11. Høres ut som en spesiell bok, ja! Jeg tenkte som dez at boken kanskje ikke var så spennende, men smakebiten din forteller meg det motsatte - takk for tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte meningen att få boken att låta dålig, för det var den verkligen inte, den var bara väldigt underlig :)

   Radera
 12. Jag gillar ju verkligen Nesser, men har inte läst den här boken. Den verkar rätt speciell.

  SvaraRadera
 13. Har bara läst ett par böcker av Nesser och inte riktigt fastnat för honom. Denna smakbit låter dock spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst flera böcker av Nesser och denna är väl att likna vid Nesser i kvadrat. Eller kanske till och med kubik :)

   Radera
 14. Himmel over London er spesiell, men eg likte den godt. Nesser er alltid bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hört så mycket dåligt om den att jag bestämt mig för att inte läsa den. Men sedan vann nyfikenheten och det är jag väldigt glad för :)

   Radera
 15. Høres spennende ut! Ha en fin søndag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt spännande och väldigt speciell.

   Radera
 16. Jag har läst den och vet inte heller vad jag egentligen tycker om den, kan inte bestämma mig för om jag ens gillar den eller inte :P Men att den är speciell kan vi nog ändå vara överens om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag gillar den har jag bestämt i alla fall, men jag vet ändå inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den :)

   Radera
 17. Sv. Det är härligt när man kan göra så. :) Hade en sån dag i fredags. Började på en lång bok kvällen före, och läste nästan ut den på fredagen. :) Bara synd att man inte kan göra så oftare. :)

  SvaraRadera
 18. Når så mange ikke helt vet hva de skal mene må man jo bli nysgjerrig. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ungefär så jag kände också och den överträffade alla mina förväntningar.

   Radera
 19. Denne har jeg hørt mye bra om.. Tenker å lese den en dag.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag att du ska, den är bra :)

   Radera
 20. Jag har läst några böcker av Nesser men slutade efter Kim Novak badade i Genesarets sjö. Är fortfarande sur över slutet... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den har jag inte läst, men jag har sett filmen :)

   Radera
 21. Låter som en intressant bok, spännande upplägg! Jag har varit dålig på att läsa Nesser, men jag är med i en bokcirkel. Jag kanske ska välja den här när det är min tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken, om någon, lämpar sig utmärkt som bokcirkelbok. Det finns hur mycket som helst att diskutera :)

   Radera