lördag 13 april 2013

"Doktor Joseph" av Andreas Roman

Genre: Skräck
Antal sidor: 387
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Stockholm vodou 1
Förlag: Massolit
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 29 mars 2013


Första meningen: Dagen blev orolig efter lunch, när molnen gaddade ihop sig mot solen och skickade skuggor över farlederna.

Baksidetext
När Joseph får sparken från sitt jobb som arbetsterapeut på Försäkringskassan, blir lämnad av fru och barn och polisanmäld av grannen för allt djävla väsen, får han nog och går ner i sin källare där hans gamla vodoustuga finns bevarad från ungdomsåren.

Han förhäxar sin gamla arbetsplats, sin granne och alla andra han stört sig på, men han välsignar även dem som gjort honom gott. Med detta öppnar han dock en dörr som han stängde för många år sedan. Mörka krafter som letat efter Joseph ända sedan han flydde till Sverige från Haiti får nu upp ett spår och dras mot Stockholm för att göra upp med honom en gång för alla.

Min kommentar
Jag har gillat Andreas Romans tidigare böcker (Mörkrädd och Någon i din säng) väldigt mycket och när jag blev erbjuden ett recensionsexemplar av hans nya bok, Doktor Joseph, var jag snabb med att tacka ja. Jag kan inte påstå att jag blev besviken.

Allting börjar väldigt försiktigt, på ett hotell i Gamla stan där allt plötsligt börjar kännas lite konstigt. Människor vill inte längre vara ute och de tittar sig vaksamt omkring om de ändå måste. Sedan hoppar vi till Försäkringskassan, där Joseph förväntar sig en befordran, men får sparken. För att han är alldeles för empatisk. Ungefär här förstod jag att den här boken dryper av ironi, något som jag alltid uppskattar. När Joseph ett tag senare utövar sin vodou på sina gamla arbetskamrater så kan jag knappt hålla mig för skratt. Jag gillar verkligen vad han gjorde med den myndigheten.

Sedan tog skratten slut, eller nja, dialogen var fortfarande humoristisk, men känslan i boken blev nattsvart. Man får många små ledtrådar till vad som har hänt innan och varför Joseph var tvungen att fly från Haiti och jag gillar verkligen när det portioneras ut i små munsbitar. Det håller fokus och spänning på topp. Man får lära känna Josephs familj, med fru Bea som inte är alltför sympatisk, hans barn Claude och Deone som antingen är besatta eller vanliga barn och hans bror Morgan, som är den drivande kraften bakom alltihop. En hel del andra karaktärer får man också lära känna, en del onda och en del goda, men genomgående så tycker jag att presentationerna är väldigt bra gjorda. Det är inte så mycket som beskrivs, utan olika egenskaper visas i stället genom saker karaktärerna säger och gör.

Jag har egentligen bara två saker att klaga på. Det ena är ordet längsmed, som används så ofta att jag blir alldeles förtvivlad ett tag. Och så var det det där med zombies. Är det något jag gillar ännu mindre än vampyrer så är det zombiesar. Jag blir inte ett dugg rädd, utan tycker bara de är rent fjantiga. Det gäller nu alla zombiesar och inte bara här. Jag kan ärligt erkänna att det blev poängavdrag för dem, så gillar man zombies så är boken ännu bättre än mitt betyg.

Lite undrar jag också över slutet och alla lösa trådar. Hoppas verkligen att nästa bok handlar om samma personer och att den inte dröjer alltför länge. Tills dess ska jag roa mig med att fundera på följande frågor: Vad hände egentligen med Claude, vad var det för olycka och vad gjorde de egentligen? Hur ska det gå med Försäkringskassans budget? Vad ska Morgan, Bea och Emelie göra? Hur ska det gå för Joseph? Vem är egentligen Baronen?

Tack så mycket till Massolit Förlag för recensionsexemplaret.

Boktipset hade inget estimerat betyg, bara totalt fyra var satta och genomsnittet på dem var 4.0. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Doktor Joseph: ielinashylla, Skuggornas bibliotek och Det mörka tornet.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

14 kommentarer:

 1. Jag tyckte inte heller att Zombie-delen var särskilt lyckad.. Men överlag var den mycket bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var så bra att jag har överseende med zombiesar. Bara det... ;)

   Radera
 2. Hm, hoppar över detaljerna för den här ligger i min läsahög:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar :)

   Radera
 3. Den här är jag jättenyfiken på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt bra, speciellt om man gillar zombies :)

   Radera
 4. Hoppas verkligen den kommer som ljudbok
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog så står ljudboken som slutsåld och releasedatum i januari, men då kommer kanske någon gång.

   Radera
 5. Låter som en intressant bok! Fast jag har svårt för zombies jag med, så vi får se om jag vågar ta mig an den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev inte så skrämd av den, men den var spännande :)

   Radera
 6. Jag gillade inte heller Zombisarna och det blev lite väl mycket svammel ett tag ur mitt tycke och därför blev inte boken så bra som jag hade förväntat mig :/ Men helt klart ett nytänkande och bra bok även om jag trodde mer på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte riktigt förväntat mig just det jag fick, utan trodde nog mer på magi, men det var bra ändå.

   Radera
 7. Ja det var lite kaka på kaka ibland och håller med om att zombisarna var lite skumma att ta med här men jag gillade verkligen oden. Och vilken research han har gjort. Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev ju inte avskräckt på något sätt, zombiesar eller ej, nästa bok är självklar i min hylla :) Faktiskt blev jag tvungen att kolla upp skillnaden mellan vodou och voodoo och jag gillar böcker som får mig att kolla upp saker :)

   Radera