torsdag 4 april 2013

"Isens gåta" av Raymond Khoury

Genre: Thriller
Antal sidor: 476
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The sign
Översättare: Jimmy Hofsö
Serie: -
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 mars 2013Första meningen: Samtidigt som han stirrade ner i ravinens botten som rusade mot honom lade Danny Sherwood märke till att det uttorkade, steniga landskapet som svischade förbi nu rörde sig allt långsammare.

Baksidetext
Ett magnifikt ljussken uppenbarar sig på himlen ovanför Antarktis, där en vetenskaplig expedition befinner sig. Det är upptakten till denna omskakande thriller om vad som gömmer sig under den tjocka isen och som nu hotar att omstörta en hel värld.

En vetenskaplig expedition har ankrat någonstans på Antarktis för att beskåda ett isberg som under dramatiska former håller på att brytas sönder. Just som Gracie Logan, nyhetsreportern på plats, lägger ut nyheten om tilldragelsen uppträder ett magnifikt ljusfenomen på himlen i form av ett enormt ljusklot; det ändrar form och omsluter fartyget innan det försvinner lika mystiskt och spårlöst som det dök upp. Hela den märkliga tilldragelsen beskådas i direktsändning av en chockad världspublik.

På en egyptisk bergstopp kontemplerar en ensam präst över Guds magnifika skapelse som breder ut sig framför honom. Prästens närvaro på denna heliga plats är ett mysterium även för honom själv; det enda han är uppfylld av är den svårgripbara kraft i det kall han drivs av och hans tvångsmässiga behov att i skrift och bild återskapa och bevara den vision som om och om igen hotar att uppsluka honom.

Och i Boston inser den nu laglydiga biltjuven Matt Sherwood att hans brors död kan ha ett samband med denna ohyggliga tilldragelse, som hotar att spåra ur och utmynna i våldsamheter och kaos.

En hel värld håller andan när nyhetsreportern Gracie och den före detta biltjuven Matt söker svaret på den gåta som hotar att kasta världen in i ett livshotande tumult: har Gud slutligen bestämt sig för att uppenbara sig? Eller är det någon annan, ondskefull och ödesdiger, kraft de står inför?

Isens gåta är en provocerande, sylvass thriller i skärningspunkten mellan vetenskap, religion, historia och politik.

Min kommentar
Visst låter baksidetexten fascinerande och otroligt spännande? Dessvärre tror jag att det kan vara fullt möjligt att den som skrev texten överhuvudtaget inte har läst boken. Orden "vad som gömmer sig under den tjocka isen" har inget alls med boken att göra, det finns inget som gömmer sig under isen och inte heller någon gåta med isen. Vilket får i alla fall mig att fundera på varför man översatt The sign med Isens gåta.

Boken börjar så lovande och faktum är att den är ganska bra. Ända tills man får veta ljusskenets ursprung. Då blir det bara väldigt amerikanskt alltihop, något som egentligen är ganska konstigt eftersom författaren från början är libanes. Nåväl, den "kristna" extremhögern (och alla andra religioner) får sig en rejäl känga, med beskrivningar som träffar ganska bra mitt i prick. Fader Jerome i boken är den enda riktigt sympatiska människan och det är också han som är min behållning från den här berättelsen.

Vad jag tycker är märkligt är att alla verkar förutsätta att det är Gud som snackar när tecknet uppenbarar sig. Varför? Det hade verkligen inte varit min första tanke. Det finns mycket att säga om de naiva, storhetsvansinniga och "kristna" amerikaner som befolkar den här boken, men jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. I vilket fall tycker jag det är väldigt tydligt var författaren står. Ibland nästan väl tydligt. Med jämna mellanrum får jag en känsla av föreläsning och det är inget jag uppskattar, speciellt inte i kombination med pekpinnar.

Tekniken som beskrivs i boken är kanske lite over the top och jag är skeptisk till ganska mycket av den. Men vad vet väl jag? Det finns mycket där ute som man inte har en aning om, men jag tycker ändå att man får hålla det på en rimlig nivå. Annars blir det bara fjantigt. Det är inte heller en speciellt trovärdig hjälte, protagonisten är en vanlig bilmekaniker, måhända med lite småkriminellt förflutet, men han slåss lyckosamt mot välutbildade före detta militärer och säkerhetsfolk. Lite störande är det också att det görs tappra försök till en humoristisk dialog, men den faller platt och blir bara krystad.

Något positivt också... det finns ingen smörig kärlekshistoria med. Något som jag är säker på att filmversionen (om det blir någon) kommer att ändra på. Till syvende och sist är det synd att allt blir alldeles för fantastiskt, grundidén är verkligen intressant och jag hade gärna sett någon behandla den lite mer varsamt.

Jag har lite problem med att nationalitetsbestämma författaren. Han är född i Libanon, har bott i USA i många år och bor numera i London. På wikipedia står han som libanesisk författare, så det är vad jag väljer att göra också. Om det är fel så ber jag om ursäkt.

Boktipsets estimerade betyg var 2.1. Jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Isens gåta: Flygarens bokblogg, Bokmalen och Boktipsaren.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Jag läste hans Den siste tempelriddaren och lockades av baksidetexten, men den var inte alls så bra som den lät. Efter det har jag undvikit honom trots att baksidetexterna alltid lockar mig.

  Vad tråkigt att det förresten inte ens stämmer överens med innehållet? Man måste väl läsa boken innan man ger titel och baksidetext?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon mer Khoury lär det inte bli för mig i alla fall.

   Det har hänt förut att baksidetexten antyder något som överhuvudtaget inte finns med i boken, så jag undrar om det är ett krav att ha läst först.

   Radera
 2. Jag läste Den siste tempelriddaren för ett tag sen. Den tyckte jag inte alls om. Jag kommer nog aldrig mer läsa något av Khoury. Och åh så irriterande det är när baksidestexten inte ger en bra bild av vad boken handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Khoury verkar inte vara en författare för mig heller. Det är verkligen synd, för idén i den här boken är briljant, men allt blir bara förstört.

   Radera