onsdag 17 april 2013

"Känslan av död" av Elly Griffiths

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 283
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A room full of bones
Översättare: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway 4
Förlag: Minotaur
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 1 april 2013
Första meningen: Kistan utgör definitivt en arbetsmiljörisk.

Baksidetext
Det är halloweenkväll i Norfolk. På Smiths museum förbereder man ett ovanligt evenemang. Inför en handfull speciellt utvalda gäster ska en medeltida kista öppnas. Den väntas innehålla kvarlevorna av en biskop som levde på 1300-talet.

Arkeolog Ruth Galloway kommer i god tid för att övervaka öppnandet. Men museet verkar märkligt tomt och tyst. Efter en stund hittar hon intendenten livlös bredvid kistan, mördad, blödande från näsa och mun. Ett fönster står öppet och en död orm ligger inglasad i ett hörn av rummet.

Kommissarie Nelson får hand om fallet. Det framkommer att intendenten nyligen mottagit hotbrev från en grupp aktivister som vill att museets samling med aboriginska kranier ska återlämnas. Men är detta verkligen motivet? Museet ägs av lord Smith och vid besöket på familjen Smiths lantegendom inträffar det mystiska saker, döda ormar påträffas på märkliga ställen och Nelsons misstänksamhet ökar.

Då ytterligare en person dör och Nelson oförklarligt insjuknar förstår Ruth att det måste handla om något mer än kranierna. Frågan är hur pusselbitarna hänger ihop. Nelson svävar nu mellan liv och död, och svaret på mordgåtan tycks vara det enda som kan rädda honom.

Min kommentar
Det enda som egentligen kan sammanfatta allt jag tänker skriva här är: Mer Ruth åt folket!

Den här fjärde delen i serien om Ruth Galloway och Henry Nelson befäster egentligen redan säker mark. Jag gillar Ruth. Jag vill läsa mer om Ruth. Glöm mord och annat elände för det är inte det som är det viktigaste här. Relationerna och Ruths utveckling är det primära, det är lite som att läsa en engelsk variant av Åsa Larsson. Och nu fick vi också veta att Ruth gillar den australiensiska serien Grannar, vilket jag också gjorde. Det var den första såpa jag hittade efter jag blev med kabel-TV på 80-talet. Sådana där små upplysningar gör att det blir väldigt trovärdigt och personligt.

I den här boken är jag speciellt förtjust i att man kan tolka det som händer både ur vetenskaplig och mystisk synvinkel (det har man i de andra böckerna också, men det kändes tydligare här), det finns liksom en förklaring för båda sidorna så man kan välja vilken man vill tro på. Eller kanske lite mittemellan. En annan sak som Griffiths gör riktigt bra och som många andra författare har problem med är att på ett väldigt naturligt sätt berätta fakta, i det här fallet lärde jag mig mycket om aboriginer och deras ritualer och historia. Jag gillar att lära mig saker när jag nöjesläser också. Bara det görs utan att kännas som en föreläsning och helst utan att avslöja författarens ståndpunkt. Pekpinnar gör ingen glad.

Om man nu ska ta upp något negativt så är det att knarkaffären som plötsligt seglar upp är oerhört förutsägbar, men det är ju liksom inte den som är huvudtråden så det gör inte så mycket. Och snälla, sluta tjata om vikten. 80 kg är inte alls att vara fet, om man inte är en tvärhand hög. Tack och lov så minskar tjatet om vikten för varje bok, förhoppningsvis slipper vi det helt någon gång.

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om en sådan här stabil och bra serien, bara: Läs! Nu i april kom också femte delen på svenska, En orolig grav. Gissa om den finns på min önskelista inför födelsedagen.

Boktipsets estimerade betyg var 3.8. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Känslan av död: PocketBlogg, Bokstunder och Ett hem utan böcker.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

14 kommentarer:

 1. Jag har bara läst den första i serien hittills men är riktigt taggad att läsa vidare, fastnade direkt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt hänt. De här böckerna brukar ha den effekten på folk :)

   Radera
 2. Nu är du ikapp :-). Jag längtar också efter nästa bok och längtan är ofta lite större när man har föregående bok i minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Jag har på känn att den kanske dyker upp här om ett tag.

   Radera
 3. Jag väntar fortfarande på att få hem trean i serien. Hoppas på att den kommer nästa vecka så jag kan läsa vidare om Ruth!

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig! Mer Ruth åt folket! Lyckans dig som ännu har en bok kvar att läsa. Jag läste ju dem på engelska, så jag får nu snällt vänta på följande bok. Den serien hör till dem som man klickar hem direkt då det går :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker sprida ut det lite så jag aldrig ska bli utan :)

   Radera
 5. Jag gillar din sammanfattning :)

  SvaraRadera
 6. ÅH!! Du har Ruthböcker kvar att läsa. Så fantastiskt härligt :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. En orolig grav ligger som tvåa på önskelistan för födelsedagen, så den har jag stort hopp om att faktiskt få :)

   Radera
 7. Jag har nyligen läst ut min. Tyckte dock den tyvärr var lite platt. Kanske jag jämför för mycket med de andra böckerna där spänningen och mysterierna är så starka att denna boken just kändes lite platt i jämförelse. Men jag säger som dig. MER Ruth åt folket. Jag älskar verkligen serien. Tycker också som du att 80 kilo är inte så fruktansvärt mycket. Men det är skönt att det minskas mer och mer.

  Glädjer mig till nästa bok. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas få nästa bok när jag fyller år, men egentligen borde man spara den lite. I alla fall tills man vet att det kommer ännu en :)

   Radera