tisdag 30 april 2013

Tematrio - Favoritklassiker

Lyran har ingen egentlig läslust just nu, men då kan man alltid satsa på säkra kort. Som klassiker i veckans Tematrio. Berätta om tre klassiker ni gillar!

Jag hittade ett gammalt inlägg med tre klassiker, men jag vill inte återanvända dem, det finns ju så många andra. Förra gången satsade jag svenskt, nu satsar jag ryskt...

1. Krig och fred av Leo Tolstoj. Jag har ingen aning om varför jag gav mig på den här någon gång i övre tonåren, vad jag är helt säker på var i alla fall att det inte var för skolans skull. Då hade jag förmodligen inte tyckt om den lika mycket som jag gjorde. Visst var det besvärligt med alla ryska namn och inte nog med det, de har ju så många namn också. Men jösses, vad jag slukade den här tegelstenen. Detta kallar jag släktkrönika.

2. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij läste jag däremot för skolans skull och naturligtvis avskydde jag den. Jag gick på gymnasiet och det här var den konstigaste bok jag hade läst fram tills dess. Det var ångest, skuld, feberyra. Nej fy. Men den här boken har inte lämnat mig ifred de senaste 30 åren.

3. Anna Karenina av Leo Tolstoj är den andra favoriten av den här författaren. Jag gissar att jag måste ha varit inne i en rysk period när jag var runt 20-strecket för jag slukade den ena ryssen efter den andra. Kanske var det bara så att jag ville läsa tegelstenar? Jag vet inte, men denna älskade jag också.

25 kommentarer:

 1. Instämmer! Har dock inte läst Krig och fred - ännu. Anna Karenina är ju visserligen många sidor men jag tyckte den bara rann förbi som en vårbäck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara för att en bok är tjock så betyder det ju inte att den är lång :)

   Radera
 2. Brott och Straff tyckte jag förvånansvärt bra. Tolstoj har jag inte läst ännu, men det kommer säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolstoj får jag nog se som min favorit bland ryssarna.

   Radera
 3. SV: Ja Monika, det finns nog inte mycket som slår Utvandrarsviten. Helt underbara böcker. Är så glad att jag börjat en omläsning!!

  SvaraRadera
 4. Nej jag har inte läst någon av dessa men har tänkt.
  Just nu är det så många andra böcker man vill läsa.
  Hela maj är typ full av deckare.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maj lämpar sig väldigt bra för deckare :)

   Radera
 5. Samtliga finns i min bokhylla, olästa men väntas med spänning på att bli lästa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag har bara Brott och straff i hyllan, den köpte jag bara för att jag ville läsa om den där boken som jag avskydde så mycket :)

   Radera
 6. Jag borde verkligen läsa något av de där ryssarna.. Verkar finnas mycket bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara man kommer namnproblemet så är det riktigt bra böcker.

   Radera
 7. Håller just nu på med Anna Karenina till min bokcirkel. De andra står i hyllan och väntar på att bli lästa. Än så länge så gillar jag Anna Karenina så de andra kanske kommer högre upp i läshögen när jag är klar med den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där gamla ryssarna de håller än :)

   Radera
 8. Jag önskar att jag hade lite mer tålamod med ryssarna, av de här har jag bara läst Anna Karenina. Brott och straff är långtidspausad, Krig och fred är jag sugen på att läsa när jag hittar ett trevligt exemplar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog faktiskt ta och försöka hitta mig ett exemplar av Krig och fred. Det skulle vara intressant att läsa om den. Någon gång när jag har gott om tid :)

   Radera
 9. Brott och straff chockade mig när jag läste den på litteraturhistorian på uni. Chocken var att jag älskade den!! Skulle antagligen behöva ge Anna Karenina en chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner på mig att jag skulle älska Brott och straff om jag läste den nu, frivilligt. Jag ska inte påstå att jag tänker på den varje dag, men väldigt ofta i alla fall :)

   Radera
 10. Krig och fred ska jag läsa någon gång, likaså Brott och straff... När jag orkar och känner för det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det är speciellt viktigt för just sådana här böcker att alla förutsättningar är rätt.

   Radera
 11. Var länge sen jag läste Brott och straff, minns den tyvärr inte så jättebra, så det är kanske dags för en omläsning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag borde nog också läsa om den. Kanske är tiden snart mogen :)

   Radera
 12. Jag läste en hel del ryska författare i 20-årsåldern. :) Brott och straff gillade jag. Krig och fred har jag inte läst, men skulle nog vilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är ryssarna bäst när man är i 20-årsåldern :)

   Radera
 13. Jag har börjat på både "Anna Karenina" och "Brott och straff" men har fått avbryta läsningen av olika skäl. "Anna Karenina" var det riktigt synd att jag inte hann läsa klart, blev tentaperiod och när jag var klar hade jag nästan tappat bort mig i boken. Får ta och läsa ut den i sommar för jag uppskattade verkligen det jag läste (och nu när det kommit ny film och allt).

  Köpte precis "Krig och Fred", så kanske får ta Tolstoj-tema i början av juni och köra igenom dem efter varandra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här tegelstenarna gör man nog bäst i att läsa när inget annat pockar på uppmärksamhet :)

   Radera