lördag 4 april 2015

"Den thailändska amuletten" av Thomas Dahlqvist

Genre: Thriller
Antal sidor: 449
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2011
Format: e-bok
Källa: Bokhylla
Utläst: 19 mars 2015


Första meningen: Kulan trängde in i kvinnans högra tinning klockan 13.09 på måndagen, med en hastighet av mer än 800 meter i sekunden.

Baksidetext
En varm sommardag i juli blir den unga thailändska militärkaptenen Malee Som skjuten till döds i Örebros stadspark. Malee befinner sig i parken tillsammans med den frilansande journalisten och fotografen Tommy Berg. Ska Tommy hinna genomföra det Malee inte hann innan polisen upptäcker vilken relation han hade till henne, och att han har betydligt större vetskap än han påstår om omständigheterna kring det brutala mordet? I sitt förvar har Tommy den mystiska amulett som Malee burit runt halsen, en amulett vars dolda innehåll utgör ett hot mot både regeringar, företag och enskilda personer. Den thailändska amuletten är en tempofylld spänningsroman med internationella förgreningar. Den tar läsaren med bakom försvarsindustrins stängda dörrar och rör sig från Bofors korridorer och skjutfält till långt utanför Sveriges gränser.

Min kommentar
E-böcker och jag är, ännu, inte riktigt kompatibla och därför har den här boken blivit liggande oläst på läsplattan sedan i december 2011. När jag "inventerade" mina e-böcker så upptäckte jag bland annat denna och nu är den äntligen läst.

Det börjar ju väldigt dramatiskt (se ovan) och jag fortsätter med gott hopp. Det smulas dock sönder lite i taget, hela vägen till mål. Min första förvirring handlar om när i hela friden boken utspelar sig. Boken är utgiven 2011 och jag utgår från att den måste utspela sig däromkring, eftersom det inte sägs något annat. Det finns en krypskytt med i historien. När jag en bit in i boken får informationen att han är 55 år, har varit i yrket i 32 av dem och var med i Vietnamkriget i slutet av 60-talet så börjar jag fundera. Och se, det går inte alls ihop. Då var han runt 13 år. Ska jag alltså utgå från att boken utspelar sig tio år tidigare? Och ja, det är viktigt eftersom jag inte alls får ihop det, vilket gör att jag retar mig på det genom hela boken. Presentationen av honom är många, många sidor lång och det blir ointressant, segt och trist. I mitten av boken kommer det sedan en episod där ett imaginärt(?) tåg är inblandat. Vad sjutton var det för något? Den här krypskytten orsakar mig mycket irritation.

Generellt sett så är det otroligt långa beskrivningar av alla viktigare karaktärer och jag tappar intresset många gånger på vägen. Alla ovidkommande tillbakablickar gör att jag blir uttråkad. Historien berättas inte heller i kronologisk ordning, utan de flesta inblandade har trådar för "före" och "efter". Det gör det väldigt jobbigt att läsa, eftersom det är svårt att veta förutsättningarna när vissa saker hänt i en persons ena tråd, men inte den andras. Det känns lite som att läsa på shuffle.

Men det som stör mig allra mest är de helt osannolika mansgrisiga vibbar jag får. Män beskrivs med egenskaper och kanske något kort om hårfärg. När kvinnor beskrivs får jag hela registret, med ljuvliga bröst, fantastiska kroppar, sug i blicken och läppar man bara måste kyssa. Till och med när Malee ligger död så måste hennes bröst kommenteras, tack och lov så klargörs att Tommy inte alls blir upphetsad av dem vid det tillfället.

Det här kunde ha blivit så mycket bättre, intrigen är klart intressant och det där med svensk vapenexport är ju alltid lika aktuellt.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 2,0 (beräknat på 5 betyg).
Goodreads hade den 2,0 i genomsnitt (beräknat på 2 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Den thailändska amuletten: Flygarens bokblogg och Tankar från en samlares hjärna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

7 kommentarer:

 1. Skönt med en bok som man inte känner att man måste läsa ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag brukar känna samma sak när jag läser om inte så bra böcker hos andra :)

   Radera
 2. Låter ju ändå som en bok som skulle kunnat vara bra. Synd att den inte var det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är definitivt ett intressant tema.

   Radera
 3. En bok att hoppa över, förstår jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl skönt att hitta sådana också :)

   Radera
  2. En riktigt bra och läsvärd bok!

   Radera