måndag 6 april 2015

Film: Fasanjägarna

Titel: Fasanjägarna
Originaltitel: Fasandræberne
Genre: Crime
Regissör: Mikkel Nørgaard
Manus: Jussi Adler-Olsen (bok), Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Skådespelare: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt, Pilou Asbæk, David Dencik, Danica Curcic
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: Danmark
Längd: 119 min
Serie: Avdelning Q 2
Såg den på: Blu-ray 27 mars 2015Handling
1994 hittas ett ungt tvillingpar brutalt mördade i sitt hem. En kille som bor i trakten erkänner sig skyldig och döms för morden och fallet anses vara uppklarat. 20 år senare blir biträdande kriminalkommissarie Carl Mørck uppsökt av tvillingarnas far, en pensionerad polis som aldrig gett upp hoppet om att kunna lösa fallet. Carl inser snart att något är fel och han, tillsammans med sin assistent Assad och deras nya sekreterare Rose, öppnar fallet igen. Snart kastas de in i en intensiv jakt på en kvinna, Kimmie, som har varit försvunnen sedan morden ägde rum. Men Carl och Assad är inte de enda som jagar Kimmie. Det hon vet om vad som hände 1994 är farligt för en grupp av inflytelserika män på toppen av samhället, och de kommer att göra allt de kan för att förhindra det förflutna från att komma ikapp dem.

Min kommentar
Dansk film brukar vara riktigt bra, de kan det där med spänning och när filmen dessutom bygger på en riktigt bra bok så är den ju ett måste. Eftersom jag har läst boken så är det väldigt svårt att inte jämföra och det blir nog en aning orättvist.

Jag kan börja med att säga att nästan ingenting i filmen är som i boken, det enda de har gemensamt är persongalleriet och mordet på tvillingarna. Resten är ändrat. Tyvärr är det till det sämre. Den enda ändring som jag egentligen tycker är bra är att grymheterna har tonats ner. Hela biten med jakten och djuren finns knappt med, den nämns bara lite i förbigående.

Intrigen håller knappt ihop på grund av alla ändringar som gjorts och det uppstår också en del logiska luckor. Vilket är något av det värsta jag vet. Jag kan köpa det mesta av genvägar och annat som behövs för att få till en bra historia, men det får bara inte finnas hål.

Nikolaj Lie Kaas som Carl Mørck är en konstig upplevelse, han verkar bara ha ett enda uttryck (förvånad alternativt livrädd) och är inte ett dugg sympatisk. Egentligen stämmer inte någon av karaktärerna med den, utseendemässiga, bild jag skapat av dem, men det kan man väl kanske knappast begära. Det som däremot gör det väldigt svårt att tycka om dem är att ingens personlighet heller stämmer med boken. Carl Mørck är inte rolig. Assad är inte rolig. Rose är inte rolig. Samspelet mellan dem saknar energi och dynamik och är inte heller kul. Det är helt enkelt så att det som gör böckerna så bra och unika är fullständigt väck i filmen. Detta är bara en ordinär deckare.

Fares Fares (som Assad) gör som vanligt en bra prestation, men jag tror att lite mer humor hade gynnat även honom. Av Rose (spelad av Johanne Louise Schmidt) ser man så lite att jag egentligen inte förstår varför de behöll karaktären, när de ändå har ändrat så mycket annat. Den enda som egentligen gör ett jättejobb är Danica Curcic som spelar Kimmie, men där är sminket så dåligt att det mest liknar en usel skräckfilm.

Det är möjligt att detta är en jättebra film. Om man inte har läst boken. Om du har läst boken så rekommenderar jag inte filmen.

Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 133 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 3 168 betyg).
Jag ger den 2+.

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte sett filmen och den låter verkligen inte lika bra som boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen är säkert jättebra om man inte läst boken, men det har ju jag...

   Radera
 2. Härligt inlägg! Klart och tydligt på alla sätt, jag har varit nyfiken på denna då jag verkligen gillar boken men det låter som att jag kan hoppa över denna film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra filmen, Kvinnan i rummet, var mycket bättre. Då kunde jag känna igen karaktärerna, men denna var verkligen inte bra i jämförelse med boken.

   Radera
 3. Först tänkte jag - va? finns den som film, den måste jag se! Men sen läste jag, och nu är jag inte lika säker ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så besviken, tyckte ju ändå att förra filmen var ganska OK, men de har verkligen misslyckats med dynamiken och det unika i boken.

   Radera