onsdag 15 april 2015

"Mörkt motiv" av Louise Penny

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 364
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Still life
Översättare: Charlotte Hjukström
Serie: Armand Gamache 1
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2005 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 april 2015


Första meningen: Miss Jane Neal lämnade det jordiska tidigt på den dimmiga söndagsmorgonen efter Thanksgiving.

Baksidetext
När Jane Neal hittas död i skogen, skjuten med en pil rakt genom hjärtat, blåser det en kall höstvind genom den lilla byn Three Pines. Vem har dödat den omtyckta gamla kvinnan, och varför? Och finns det en anledning till att Jane dödades under förberedelserna till den årliga konstutställningen?

Den rutinerade kommissarie Armand Gamache får uppdraget att lösa fallet i den idylliska byn på landsbygden utanför Montreal. Lokalbefolkningen är fullständigt övertygad om att det hela är en tragisk olycka, men snart är kommissarie Gamache och hans team lika säkra på att Jane Neal inte alls dog på grund av en oförsiktig bågskytt, utan för att någon ville röja henne ur vägen.

Min kommentar
Den här boken vann jag i en utlottning hos Annika för nästan tre år sedan. Otaliga är de gånger jag har läst om Armand Gamache och den lilla byn Three Pines och jag har verkligen velat läsa om dem själv, alla andra verkar ju gilla och nu har jag själv varit där. Äntligen.

Jag tappar nästan sugen efter bara tjugotalet sidor. Det fullkomligt vimlar av karaktärer och det känns som om jag blir presenterad för alla invånare i den lilla byn. Detta i kombination med långa kapitel och nästan inga andra naturliga ställen att pausa läsningen får mig att bli en aning negativt inställd.

Det är lite oklart för mig när det vänder, men helt plötsligt är jag nästan som förälskad i den där byn och alla sköna karaktärer. Man får lära känna dem och deras små egenheter och jag gillar dem nästan allihop. Alla utom polisassistent Nichol. Hon påminner om min systerdotter som 13-åring och båda hade förmågan att nästan göra mig tokig. Mina favoriter är nog Ruth (för att hon, precis som jag ibland, verkar sakna det där filtret som sorterar bort icke lämpliga saker att säga) och Armand (jag gillar verkligen hans sätt att se på allt).

För mig, som inte brukar läsa kanadensiska böcker, är det väldigt intressant med den fransk-engelska konflikten som skymtar fram ibland. Det är något jag överhuvudtaget aldrig reflekterat över, trots att jag vet att Quebec är "uppdelat".

Det som slår mig mest med den här boken är att den är så brittisk med tekokande, artiga och ironiska väderpratande människor, många gånger får jag påminna mig själv om att jag är på andra sidan Atlanten. Den påminner en hel del om Agatha Christies böcker också. Faktum är att jag ser en hel del likheter mellan Miss Marple och Clara Morrow. Det mesta är lågmält och allt rör sig framåt i maklig takt. Här finns inget frosseri i blodigt våld, det som har hänt har hänt och man får inte veta några makabra detaljer. Dialogerna blir ibland lite krystade, kanske är det lite väl pratigt ibland, men för det mesta är de roliga och jag gillar humorn som genomsyrar hela boken. Det bästa av allt är ändå att jag inte var helt säker på vem av de två jag misstänkte som var mördaren förrän alldeles mot slutet.

Det är visserligen synd om invånarna i Three Pines, men jag hoppas verkligen att jag snart kommer tillbaka till denna härliga by med alla dessa intressanta människor.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,2 (beräknat på 96 betyg).
Goodreads hade den 3,93 i genomsnitt (beräknat på 34 052 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Mörkt motiv: Annika, En bok om dagen och PocketBlogg.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Det är ett tag sedan jag läste den, men jag känner igen det där med att inledningen var omåttligt rörig men att det tog sig sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först tyckte jag inte om den alls och tänkte att detta var ännu en bok som alla utom jag älskar, men helt plötsligt satt jag där och gillade :)

   Radera
 2. Jag gillade det charmiga, långsamma och själva miljön. Men jag har ännu inte kommit mig för att läsa fler i serien.
  Har du sett att den filmatiserats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte den var trevlig, om man kan säga så om en bok som innehåller mord :)

   Jag trodde den skulle filmatiseras, men nu ser jag ju att det var ett par år sedan. Men den verkar ju inte ha blivit någon större hit...

   Radera
 3. Den här boken blir jag sugen på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar småputtriga, trevliga brittiska deckare så gillar man nog denna. Även om den är från Kanada :)

   Radera
 4. En författare jag är nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag redan har andra delen... :)

   Radera
 5. Precis å var det för mig också, jag fick backa för att kolla vem den personen var egentligen. Gillade den länge (eller tog det stopp i andra) men jag tyckte det var obehagligt med den form av mobbing Armand Gamache bedrev mot sin kvinnliga assistent (den kanske var i andra boken?) . Tappade sympatierna för honom tyvärr,och tänker nog inte läsa någon mer. Visst finns det obehagliga "hjältar" i deckare, rätt ofta men samtidigt så skulle han vara en slags mysfarbror.
  Tacka vet jag Maigret som jag är stor fantast av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon mobbning märkte jag inte av, så det måste nog vara i andra delen. Ska väl snart försöka läsa den och då får vi se :) Å andra sidan var jag inte speciellt förtjust i Nichol så...

   Radera