måndag 20 april 2015

TV-serie: Person of Interest - Säsong 1

Titel: Person of Interest
Originaltitel: Person of Interest
Genre: Thriller
Skapad av: Jonathan Nolan
Skådespelare: James Caviezel, Taraji Henson, Michael Emerson, Kevin Chapman
Premiär: 2011-09-22
Produktionsland: USA
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Blu-ray 1 februari till 4 april 2015





Handling
En mystisk programmerare/miljonär, Finch, har skapat en maskin till den amerikanska regeringen, som övervakar allt och alla för att förhindra terrorbrott. Regeringen är bara intresserad av de "stora" brotten så Finch tar själv, i hemlighet och olovligen, hand om de "mindre". För att klara detta rekryterar han en före detta CIA-agent, Reese. När maskinen upptäcker att någon kommer att vara inblandad i ett nära förestående brott så spottar den ut dennes "personnummer" (social security number). Vad maskinen däremot inte kan berätta är om personen är offer eller gärningsman och inte heller exakt när brottet ska ske. Tillsammans måste Finch och Reese ta reda på vem personen är och sedan förhindra brottet, innan det sker.

Min kommentar
Fräck teknik och nörderier har alltid lockat mig så när jag såg vad den här serien handlade om var jag inte speciellt nödbedd. Nu har det inte varit speciellt mycket fräck teknik, förutom maskinen då, men andra nörderier är det gott om.

De första avsnitten är lite för mycket samma historia (maskinen spottar ut ett nummer, Reese hittar och räddar offret) och egentligen bestämde jag mig för att det inte skulle bli några fler säsonger. Men efter tre eller möjligtvis fyra avsnitt så har jag gjort en helomvändning. Det är inte längre samma utan plötsligt kan man inte vara säker på vem som är bov och vem som är offer. Detta i kombination med nya rekryteringar till teamet gör att jag tycker väldigt mycket om.

Det finns en del återkommande sub-handlingar och det faktum att Reese och Finch jagas av polisen (både goda och onda), en hackare och regeringen (faktiskt både av FBI och CIA) gör att avsnitten inte är helt fristående och det gillar jag. Röda trådar och enstaka återkommande historier är en extra krydda, bara det inte blir för länge och för mycket. Än så länge är det på en lagom nivå.

Man vet inte speciellt mycket om vare sig Finch eller Reese när serien börjar och även om man får små glimtar av deras tidigare liv så är man inte mycket klokare vid säsongsavslutningen. Den som är mest mystisk är Finch och jag vill så otroligt gärna veta vad som hänt honom. Reese är enklare att komma underfund med (tror jag) och om man vill vara elak så skulle man nog kunna kalla honom stereotyp. Men i dag är jag inte elak och jag fullkomligt älskar de där film- och TV-hjältarna som är extremt duktiga på det de gör. Speciellt om de är en aning cyniska och gör det mesta med glimten i ögat. Som Reese. Det enda som möjligtvis stör mig med honom är den viskande, väsande röst som han pratar med. Kanske är det hans riktiga röst, men om det inte är det så fattar jag inte varför de vill att han ska prata så. Dynamiken mellan Finch och Reese är obetalbar, den nördiga nörden och den heroiska hjälten.

Sista avsnittet slutar, naturligtvis, med en cliffhanger och eftersom jag har dåligt minne när det gäller hur saker och ting slutar så kommer det här. [spoiler]Hackaren, root, hittar Finch och kidnappar honom. Reese talar med maskinen (i form av en övervakningskamera) och säger att Finch nu är illa ute på grund av att han jobbade för maskinen, därför måste maskinen hjälpa Reese att hitta Finch. Maskinen skriver i en liten ruta:
Monitoring asset
Reese, John
Error: Continuity of operations compromised
Evaluating options.

Sedan ringer det i telefonautomaten...
[/spoiler]



TV-serier.nu hade säsongen 3,8 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 93 193 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

  1. Intressant. Den här serien har jag helt missat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde egentligen jag också, när den gick på TV, men jag vet att jag kände mig lite nyfiken när jag såg titeln i tablån. När jag sedan kollade på IMDb så hade den ju ett väldigt bra betyg :)

      Radera
  2. Kände lite som du i de första avsnitten, sen började jag gilla den mer och mer. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var lite samma sak i de första avsnitten, sedan bytte de helt taktik och man visste inte längre vad som skulle hända :)

      Radera