lördag 18 april 2015

"Lotus blues" av Kristina Ohlsson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 435
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Martin Benner 1
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 april 2015


Första meningen: Det var Bobby som förde ovädret med sig.

Baksidetext
Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död.

Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio.

Martin Benner har det mesta. Karriär, kvinnor, ett litet barn. Men han har också svagheter. Framför allt är han svag för utmaningar. Och han gör en fasansfull felbedömning i jakten på sanningen. Snabbt förvandlas han från advokat till bricka i ett spel med så höga insatser att han till sist tvingas göra det mest ofattbara av val.

Min kommentar
Jag har läst fyra av Kristina Ohlssons böcker om Fredrika Bergman och verkligen uppskattat dem. När jag såg att hon gett ut Lotus blues, som är en ny serie, så tänkte jag ändå först inte läsa den. Varför kommer jag inte alls ihåg. Sedan började alla ösa lovord över den och när då sambon sa att han skulle köpa en bok till mig om jag bara lovade att den skulle bli min påskekrim så var valet enkelt.

Lotus blues är på inget sätt lik böckerna om Fredrika Bergman. Medan jag läste så kunde jag riktigt se hur Kristina Ohlsson satt och myste när hon för en stund fick överge mesproppen (ja, i jämförelse är hon faktiskt det) Fredrika och helt ge sig hän åt denna hårdkokta figur. Martin Benner må vara sinnebilden av arrogant och självgod, men oj vad jag gillar honom. Hans osentimentala inställning till det mesta här i livet är så uppfriskande att jag bara lutar mig tillbaka och njuter. En hel del fniss orsakar han också, den käre Martin. Det enda jag har att invända mot Benner är att han är så otroligt godtrogen och lätt att påverka, han tror på vad alla säger till honom och det får honom att hela tiden byta åsikt. Ungefär som en svängdörr. Det stämmer inte riktigt med hans annars så smarta och kyliga personlighet.

Visst är det lite schablonartat med den hårda, tuffa mannen som hjältemodigt ska rädda den vackra, hjälplösa kvinnan, men här finns något mer. På vägen ändras den ytlige Martin Benner och börjar inse vad som egentligen är viktigt här i livet.

Boken är i jag-form, eftersom Martin Benner berättar hela historien för en journalist och insprängt i berättelsen kommer det transkriberingar av intervjun. Kapitlen är korta och det gör att det går väldigt snabbt att läsa. Det kommer hela tiden nya pusselbitar, som inte passar in och det är rejält invecklat. Alltihop är väldigt spännande, men det är lite segt där ett tag i mitten när de åker runt och det pratas lite för mycket. Kanske är boken också en aning för lång.

Jag har en liten, liten teori om vem Lucifer egentligen är... Behöver jag säga att jag definitivt kommer att läsa Mios blues?

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 (beräknat på 11 betyg).
Goodreads hade den 3,87 i genomsnitt (beräknat på 39 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Lotus blues: Lotten, Johannas deckarhörna och boktok73.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

12 kommentarer:

 1. Har nästan läst klart Mios blues. Recension kommer nog i eftermiddag. Och den är lika bra! :) Tack för länken förresten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag ska önska mig Mios blues när jag fyller år, men jag är inte helt säker... Har ett presentkort som bara gäller en månad till och räcker till ungefär en bok. Problemet är bara att det är så många jag vill ha :)

   Radera
 2. Jag var också överraskad över hur mycket jag gillade den!
  Jag lånade Lotus Blues, så nu lånade jag Mios Blues också. Ska börja på den idag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes som att man egentligen inte borde gilla den där Martin Benner, men det gjorde jag :)

   Radera
 3. Kanske en bok jag borde prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är glad att jag gjorde det i alla fall :)

   Radera
 4. Jag har nominerat di i Liebser Award
  http://lenasgodsaker.blogspot.se/2015/04/liebster-award.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Då ska jag hasta dit och kolla :)

   Radera
 5. Jag har nominerat dig till en Liebster Award http://boklysten.blogspot.se/2015/04/liebster-award.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Då ska jag hasta dit och kolla :)

   Radera
 6. Jag, som tänkt lägga det här med deckare på hyllan pga hittar inget bra längre, börjar bli lite sugen på de här två efter alla fina omdömen de får. Men först bokklubbsboken på >700 sidor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt hårdkokt, men alltid med glimten i ögat så det funkar :)

   Radera