tisdag 21 april 2015

Tematrio - Böcker från hela världen

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans uppgift: På torsdag firar vi återigen Världsbokdagen och jag smygstartar lite genom att ha ett världstema på tematrion. Men hur man ska definiera Världsbok lämnar jag upp till er. Berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn!

Det är precis sådant här som jag har lite svårt att definiera; Världsbok. Alla böcker finns ju i världen... Nåja, jag väljer bort de vanligaste länderna då.

1. Jag vet att jag nämnt den förut, men Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro förtjänar att läsas av många, många fler. Den handlar om några familjer i ett "gated community" utanför Buenos Aires.

2. Silvia Avallones Stål läste jag alldeles nyligen och den var ganska omtumlande. Huvudpersoner är två tjejer, 13-14 år gamla, som växer upp i den mansdominerade ståltillverkande byn Piombino, Toscana.

3. Jag känner att jag bara måste ha med en ryss också (jag är svag för de gamla och nya ryssarna) och då får det bli Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij. Jorden har förstörts av kärnvapen och de som överlevt lever i mörkret i Moskvas tunnelbana. Varje tunnelbanestation är en egen stat.

14 kommentarer:

 1. Torsdagsänkorna är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog i och för sig den jag tyckte bäst om, men de andra är riktigt bra de också :)

   Radera
 2. Har inte läst någon i din trio. Torsdagsänkorna låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en annorlunda bok och det var kul att få veta lite om Argentina.

   Radera
 3. Stål har jag läst och den är superbra. Är oerhört intresserad av Gluchovislijs bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Metro 2033 är väldigt bra och nu börjar jag känna mig sugen på att läsa fortsättningen. Trots att jag sa att jag inte ville det :)

   Radera
 4. Den första var det bara bra att bli påmind om eftersom den förra gången (här) lockade till läsning. Metro 2033 tyckte jag väldigt mycket om. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får skriva upp Torsdagsänkorna :)

   Radera
 5. Metro 2033 måste man nog läsa någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du gillar mörkt, dystert och ryskt ;)

   Radera
 6. Torsdagsänkor vill jag läsa, ja även Metro

  SvaraRadera
 7. Torsdagsänkorna stod jag faktiskt och höll i förra veckan på biblioteket men valde bort den.... Får kanske ta och låna den nu när vi ska dit imorgon!

  SvaraRadera