lördag 3 juni 2017

"Efter din död" av Eva Dolan

Författare: Eva Dolan
Titel: Efter din död
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 399
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: After you die
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Zigic & Ferreira 3
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 maj 2017
Första meningen: "Jag är inte rädd."

Baksidetext
Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Under den gångna sommaren har hon ringt en rad samtal, där hon utförligt beskrev de trakasserier som hon och hennes gravt handikappade tonårsdotter fick utstå.

Nu är hon död. Knivhuggen till döds. Och dottern, Holly, har lämnats att svälta ihjäl på övervåningen. Kriminalinspektör Ferreira - nyligen tillbaka i tjänst efter att ha skadats allvarligt i jobbet - har träffat Dawn tidigare under sommaren. Borde hon ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Och visste mördaren ens att Holly befann sig på övervåningen medan mamman blödde till döds?

Medan Ferreira kämpar med sina demoner, fast besluten att visa att hon är tillbaka vid frontlinjen, dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen.

Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?

Min kommentar
Jag gillade ju redan Eva Dolans första bok, något som jag har förstått inte var speciellt vanligt. Jag har ingen aning om vad det är som passar mig så bra i de här böckerna. För mig känns att läsa den här boken lite som att komma hem, efter att man har varit borta riktigt länge och jag jämförde, i ett annat inlägg, det med Sir Väs i Robin Hood när han gottar ner sig i sin vagga. Jag känner mig helt enkelt väldigt trygg i Eva Dolans händer.

Vi kastas rätt in i handlingen och för en gångs skull så rör vi oss inte i de fattiga områdena i Peterborough, utan i något "bättre" grannskap utanför staden. Jag, som inte gillar detaljerade miljöbeskrivningar, tycker sådant är på precis rätt nivå här. Jag får det stora hela klart för mig. Det räcker.

I den här boken kommer man lite närmre både Zigic och Ferreira på det privata planet, men det är brottet som har fokus. Det gillar jag. Inte heller är det alltför många andra karaktärer inblandade och trots det klarar författaren att hålla mördaren dold. Kanske kan man tycka att man inte kommer så nära övriga karaktärer, men jag tycker att jag förstår vad som driver dem utan att bli matad med en massa ord.

Det är långsamt, men spännande, och ledtrådar pytsas ut lite i taget. Som vanligt är temat väldigt aktuellt, trots att det inte handlar om rasism, uppfriskande nog. Det finns ju även andra hatbrott. Nättroll och dödshjälp får nog anses vara huvudtemat här. Alltihop berättas på ett väldigt effektivt sätt och ingenting känns onödigt.

Anledningen till att jag gillar de här böckerna så mycket kan bero på att jag får tänka själv. Här handlar det om utredning, som jag får följa från parkettplats, och inte någon lyckosam slump som löser alltihop. Eva Dolan tar inte den lätta vägen och jag vet att jag inte förs bakom ljuset med hjälp av någon billig avledningsmanöver. Och det funkar. Jag har ingen aning om vem som är skyldig, bara några som inte är det.

Fjärde delen släpptes på engelska i vintras och jag längtar redan efter översättningen. Eva Dolan får nog nu anses som en favoritförfattare.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 6 betyg).
Goodreads hade den 4,13 i genomsnitt (beräknat på 244 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Efter din död: Fru E:s böcker, Läsa & Lyssna och Midnattsord.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

10 kommentarer:

 1. Jag har ju gillat de tidigare böckerna, fast kanske inte lika mycket som du. Den här ligger i läshögen, kanske läge att ta den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var faktiskt lite orolig när jag började läsa denna, eftersom jag den senaste tiden känt mig lite uttråkad när jag läst deckare. Det hade jag inte behövt för Eva Dolan verkar passa mig som handen i handsken :)

   Radera
 2. Det där lät ju riktigt bra! Får kolla upp författarens böcker lite närmare. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är helt såld på Eva Dolan :)

   Radera
 3. Jag har läst första boken, fastnade inte så mycket som jag hoppats göra, men tyckte ändå den var ok. Och jag har tänkt att jag ska läsa den andra boken framöver och den här blir jag nyfiken på. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det är mer vanligt att inte fastna helt för hennes böcker, men det är något med dem som verkligen passar mig.

   Radera
 4. Ska snart läsa del 2 i den här serien. Jag gillar också de här böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De blir bara bättre och bättre :)

   Radera
 5. Jag läste den första boken och tyckte den var sådär. Kände mig inte så lockad av uppföljaren. Fast den här verkar intressant. Kanske tar upp serien igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte gillade första boken så kanske inte jag är rätt person att lita på ;) Jag har gillat dem allihop.

   Radera