måndag 12 juni 2017

Film: Snowden

Titel: Snowden
Originaltitel: Snowden
Genre: Drama
Regissör: Oliver Stone
Manus: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Rhys Ifans
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 2 juni 2017

Handling
Filmatiseringen av händelserna som ledde fram till att den CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden blev en av världens mest jagade män. 2013 läckte han tusentals sekretessbelagda CIA-dokument till The Guardian och The Washington Post, och kunde då avslöja att USA och Storbritannien bedrev topphemlig övervakning av privatpersoner, politiker och företag i hela världen.

Edward Snowden värvades till armén när han var 20 och anställdes av CIA när han var 22. Han blev konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst, National Security Agency, när han var 26 och vid 29 års ålder fick han fly för sitt liv och lämna sitt land.

Min kommentar
Nördar har alltid tilltalat mig, speciellt den typen som snöar in på datorer och allt som har med dem att göra. När hela den här historien med Snowden briserade så föll det sig väldigt naturligt att följa den, i alla fall litegrann. I mina ögon var han en hjälte redan då, 2013. Efter att ha sett den här filmen är han det ännu mer.

Filmen fokuserar på Snowden, hans liv genom hans ögon skulle jag nog vilja säga. Han var så idealistisk från början, så säker på att staten aldrig någonsin vill sina medborgare illa. Jag kan utan problem känna igen mig i det. Hur kan någon vilja göra fel och skada någon annan med vilje? Livet har lärt mig att så är det tyvärr inte. Snowden fick lära sig ännu mer brutalt.

Det var intressant när han träffade Lindsay, som sedan blev hans flickvän. Så diametralt olika åsikter, på varsin ytterkant. Båda är naiva och ingen har rätt. Som vanligt ligger sanningen någonstans mitt emellan. Övervakning är bra, om den används på rätt sätt och man måste hela tiden fundera över vem som kan tänkas få tillgång till informationen så den inte hamnar i fel händer. Om den kan missbrukas så kommer någon att göra det. För att inte tala om varför man behöver den och hur den samlas in. Tyvärr är ju filmen mer aktuell än någonsin, med tanke på vem som sitter med all denna information nu. Inte för ett ögonblick tror jag att USA har slutat att övervaka alla.

Skådespelarprestationerna är riktigt bra, speciellt Joseph Gordon-Levitt som både ser ut och låter som Snowden. Jag funderade länge på varför jag kände igen både honom och Shailene Woodley, som spelar flickvännen, och jag har ju sett dem båda i andra filmer. Jämfört med deras prestationer i de filmerna (bland annat The walk för Gordon-Levitt och Divergent för Woodley) så ligger denna långt över.

Filmen är på tok för lång med sina 134 minuter, men på något sätt blir det ändå aldrig vare sig tråkigt eller segt. Däremot kan jag tycka att den kunde ha varit mer tight om den hade kortats ner med åtminstone en halvtimme.

Jag tycker filmen berättar Snowdens historia på ett bra sätt, utan att kräma på med för mycket av kärlekshistoria eller känslor. Här är det mer fakta som är i fokus, precis som det passar en nörd. Jag får själv tänka och känna och jag har inga som helst problem att förstå varför han gjorde det och vilket mod som krävdes för det. Trygghet är bra, men inte till priset av friheten. Speciellt inte om jag inte vet om det.

Hela den här historien gjorde att jag blev sugen på att se dokumentären, den som man liksom ser bli filmad där på hotellrummet i Hongkong. Det har jag gjort nu och inlägget om den kommer nästa vecka.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 578 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 80 812 betyg).
Jag ger den 4,0.


Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. En film som jag tror normalt inte skulle intressera mig. Men den låter ju intressant när du beskriver den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju datorvärlden och allt den fört med sig, men jag kan föreställa mig att man kanske inte gillar filmen lika mycket om man inte är en datornörd. Men just den här händelsen, eller vad man ska kalla det, är viktig och angår alla.

   Radera
 2. Den här får jag nog ta och se.

  SvaraRadera
 3. Jag är lite nyfiken på den här men sambon är kanske inte heltänd. Vi får se om den trots allt betas av i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bättre än jag egentligen trodde och jag gillar att den gav en så tydlig bild av varför han gjorde det.

   Radera