fredag 30 juni 2017

Helgfrågan v 26 (29 juni - 2 juli)

Helgen närmar sig med stormsteg och då är det så klart tid för Mias Helgfrågan. Det är en bra start.

Veckans fråga är: Har ni Instagram eller Facebook? Vilket fördrar ni? Eller har ni något annat?

Efter mycket funderande så fick min blogg Facebook, eftersom jag tyckte det verkade som att många följde varandra där. Det har inte direkt blivit någon succé. Jag har haft tankar på att ta bort den, men eftersom den inte genererar något som helst extrajobb så får den nog vara kvar. Jag använder egentligen inte Facebook för någonting, men förutom att bloggens inlägg och mina uppdateringar på Goodreads skickas dit automatiskt så finns det en del andra roliga evenemang att hoppa på. Som sommarens bokbingo, samläsning av Tordyveln flyger i skymningen och Kulturkollo läser.

Instagram skaffade jag till bloggen också, till slut, och det är mycket roligare, enklare och mer intuitivt än Facebook.

Det enda som stör mig (och det gäller båda) är att posterna/inläggen inte kommer i kronologisk ordning. För mig som inte hänger där dygnet runt blir det otroligt svårt att hålla reda på vad jag har sett/läst och hur långt till jag måste scrolla. Jag avskyr när någon annan bestämmer vad jag tycker är intressant...

30 kommentarer:

 1. Jag tycker också att posterna kunde komma i kronologisk ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte varför alla verkar vara så rädda för kronologisk ordning nu för tiden :(

   Radera
 2. Instagram blev sämre när Facebook köpte det och gjorde att inte inläggen kom kronologiskt, och att det dessutom bara är de man interagerar med som kommer upp, inte alla man följer.

  Jag har både instagram och facebook till min blogg - facebooken har visat sig givande för egenutgivare att hitta en som recensent, och det går lätt att lägga ut inlägg så det kostar inte så mycket i tid. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så oerhört störigt när posterna inte kommer i rätt ordning, speciellt när någon har lagt ut dem med något slags tanke bakom. Facebook har jag egentligen mest för att kunna vara med i de roliga bokaktiviteter som finns där :)

   Radera
 3. Jag gillar också enkelheten med Instagram.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar bilder så då passar ju instagram perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om inte annat så är det ett perfekt komplement :)

   Radera
 5. Jag ogillar också när det inte blir i kronologisk ordning man får scrolla så mycket :/ Men jag gillar också instagram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där scrollandet gör mig nästan tokig :)

   Radera
 6. Jag tycker att det verkar lite krångligt om det inte finns någon kronologisk ordning. Själv är jag ointresserad av både Instagram och Facebook.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från början så var posterna i ordning, men så kom de på att det var mycket bättre om en algoritm skötte det och gissade vad jag ville se (ja, jag är irriterad!).

   Radera
 7. Jag stör mig också på att jag ibland missar vissa inlägg (p.g.a ordningen) men man kan ju följa vissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar bara på de jag följer, men det blir rörigt ändå när de inte kommer i ordning.

   Radera
 8. Inte den blekaste aning om hur Instagram fungerar, men många verkar ju gilla. Har haft gott utbyte av att ha en facebooksida till bokbloggen, den egna tidslinjen på facebook är dock helt privat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Facebook tycker jag är otroligt "oanvändarvänligt", men är bra att ha så man kan vara med i boknördiga grejer där :)

   Radera
 9. De flesta medier har sina höjdpunkter. På Facebook kan man gå in och sortera på Senaste men det måste man göra varje gång man går in. Tidigare gick det att välja själv vilket man vill ha först (kronologiskt eller det som Facebook ansåg mest intressant). Men jag orkar sällan gå in och göra det eftersom det blir lite val och scrollande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland hittar jag den där inställningen och varje gång jag har gjort det så har den varit inställd på Senaste, vilket inte har hjälpt ett enda dugg. Jag fattar inte hur man kan komma på idén att hitta på en algoritm som sköter det hela, när man kan använda det enklaste som finns; tiden.

   Radera
  2. Jag tror snarare problemet är att de inte vill att vi ska se det senaste utan det som väcker mest reaktioner (eller ger mest reklampengar). Frågan är hur länge det håller för det låter som folk blir allt mer störda.

   Radera
  3. Men en algoritm kan ju aldrig gissa vilken min reaktion ska bli... Nej, jag avskyr verkligen när jag inte får bestämma själv vad jag är intresserad av :)

   Radera
 10. Jag har haft en sida för bloggen på Facebook men tog bort den då det var för mycket jobb och gav för lite besökare till bloggen. Det som jag irriterar mig mest med FB är att ifall man kommenterat eller gillat någon väns inlägg så visas inlägget igen så fort någon annan har kommenterat och då måste man titta på samma inlägg hur många gånger som helst. Jag föredrar Instagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flödet på Facebook övergår mitt förstånd och jag tycker det svämmar över av helt ointressanta poster om att någon i mitt flöde har gillat något. Helt ärligt så struntar jag i det. Jag vill bara se mina grejer, men det verkar inte gå att ställa in.

   Radera
 11. Har kvar facebook till min blogg, men är inte så aktiv där numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag gör egentligen ingenting med Facebook, alla inlägg skickas dit automatiskt :)

   Radera
 12. Gillar också Instagram bättre än Facebook. Helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte för mitt liv förstå hur Facebook kan vara så stort. Jag avskyr det.

   Radera
 13. bloggen är det jag använder mest. och Instagram till bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instagram är ju omöjligt att använda för längre texter. Där är bloggen oslagbar.

   Radera
 14. Har haft Facebook til bloggen ett tag och den är det inte mycket jobb med (fast jag borde nog sätta lite fart där). Instagram började jag med för inte så länge sen och tycker ganska bra om det - det är snabbt och enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Facebook får sköta sig självt, mina uppdateringar från bloggen och Goodreads skickas ju dit automatiskt och mer behövs inte. Instagram är mycket roligare :)

   Radera