lördag 10 juni 2017

"Jag är en tjuv" av Jonas Karlsson

Författare: Jonas Karlsson
Titel: Jag är en tjuv
Genre: Drama
Antal sidor: 231
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 maj 2017
Första meningen: Det hade ju egentligen inte hänt någonting, tänkte Roland när han funderade på det efteråt.

Baksidetext
"Pojken hade snattat och fick välja mellan polisanmälan och att stå i entrén och bära en skylt med texten 'Jag är en tjuv' skrivet med stora bokstäver. Han valde skylten."

Om det inte hade varit för den där förbaskade skylten! Säkerhetsvakten Roland slängde bara ur sig en idé till sin chef utan att tänka närmare på konsekvenserna. Men ibland ges förflugna tankar vingar och glider en ur händerna. Vart tar vardagen vägen och hur bär man sig åt när verkligheten välter? Och när man sedan inte tror att det kan bli värre dyker plötsligt ett minst sagt oväntat förslag upp.

Min kommentar
Jag vet att jag har sagt det förut, men det tål att upprepas: Jonas Karlsson är en av mina favoritskådespelare. Nu går han, dessutom, från klarhet till klarhet även som författare. Så otroligt observant och så duktig på att få ner alla mänskliga små egenheter utan att använda speciellt många ord.

Vi befinner oss i något som känns som en småstad, faktiskt exakt samma stad som i God jul till vilken det kommer en härlig blinkning. Den här gången är det ett varuhus som är skådeplatsen och som vanligt är Jonas Karlsson fenomenal på att förmedla hur det fungerar på en arbetsplats. Här finns alla personlighetstyper representerade och även den där missunnsamheten som är så vanlig. För att inte tala om den där skylla-på-någon-annan-mentaliteten. Det är hög igenkänningsfaktor.

Roland själv är... nej, jag vill inte kalla honom patetisk. Låt oss kalla honom tragisk i stället. Han är livrädd för konfrontationer. Det är synd, för han har en hel del vettigt att säga, men han vet inte hur och blir alltid överkörd av de extroverta, de gåpåiga. De där som alltid låter. Oavsett om de har något att säga eller ej. För att göra det än värre så hamnar han alltid i vansinnigt pinsamma situationer med sin ex-fru och hennes nye man. Det är synd om Roland. Jag får ont i magen på riktigt. Egentligen har Roland exakt samma symptom som ungdomarna, han vill också bara bli sedd, hörd, bekräftad. Han är helt enkelt som folk är mest.

Det är ett väldigt intressant dilemma som behandlas här och egentligen kan det nog appliceras på mycket annat också. Jag vet inte riktigt vad meningen är och om vi överhuvudtaget kommer fram till något, men det är samtidigt lite det som är Jonas Karlsson. Så vitt jag kan bedöma. Jag får själv komma fram till vad jag ska tycka.

Jag är en tjuv är inte lika rolig som God jul. Visserligen fnissar jag då och då, men här handlar det mer om en ständig, svag obehagskänsla. Det funkar det också.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 2,4 och genomsnittet 3,1 (beräknat på 89 betyg).
Goodreads hade den 2,86 i genomsnitt (beräknat på 124 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Jag är en tjuv: Bloggbohemen, Bokhyllan och Enligt O.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Jag gillade verkligen God jul, ska läsa den här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag ska läsa mer av Jonas Karlsson :)

   Radera
 2. Jag läste ut den i helgen och den dröjer fortfarande kvar. Jonas Karlsson är en av mina favoriter just nu! Bra recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du gillade :) Jonas Karlsson är väldigt observant och han är riktigt bra på att sätta ord på saker och ting.

   Radera