måndag 5 juni 2017

Film: Inferno

Titel: Inferno
Originaltitel: Inferno
Genre: Thriller
Regissör: Ron Howard
Manus: David Koepp, Dan Brown (bok)
Skådespelare: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 24 maj 2017

Handling
Efter att ha vaknat upp på ett sjukhus i Florens utan minne av vad som hänt de senaste dagarna upptäcker Robert Langdon plötsligt att han är en måltavla. Med hjälp av doktor Sienna Brooks och sin kunskap om symboler försöker Langdon att fly samtidigt som han försöker lösa den mest invecklade gåtan han någonsin har stött på.

Min kommentar
När jag läste boken Inferno så blev jag jätteglad för att filmen redan stod och väntade. Jag längtade efter att få se alla de där miljöerna i Florens och Venedig, som jag själv varit på och som boken var fullspäckad av.

Filmen blev en rejäl besvikelse. På så många sätt. Allt det där springandet, i både Florens och Venedig, till den ena sevärdheten efter den andra som det till och med var lite för mycket av i boken, såg jag knappt till. Jag saknade verkligen alla de där platserna. De miljöer man ändå hinner se är fantastiska.

Händelserna är så långt ifrån boken att det knappt känns som samma historia. Filmen är förenklad så till den milda grad att den nästan blir idiotförklarande. Ändå lyckas filmmakarna med konststycket att göra det rörigt. Vad hände med mystiken? Misstänksamheten? Ovissheten? Gåtan? I jämförelse med detta så är Dan Brown ett geni. Och slutet... jag vill inte ens prata om det. Så värdelöst att ändra på det. Nu är det bara tillrättalagt och mesigt.

Rollprestationerna, ja, vad ska man säga om dem? Jag tycker ju verkligen om Tom Hanks, men inte ens han kan göra Robert Langdon till en sympatisk person. I övrigt så gjorde väl alla sitt jobb, varken mer eller mindre.

Jag vet inte om filmen kanske hade varit bättre om man inte hade läst boken, men jag tror inte det. Sambon tröttnade ganska tidigt och plockade fram paddan i stället. Det enda är att jag kanske inte hade stört mig så mycket om jag inte hade vetat om alla ändringar. Läs boken i stället.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 620 betyg).
IMDb hade den 6,2 i genomsnitt (beräknat på 98 107 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Jag har ju inte läst boken, och kan säga att den inte blev bättre. Fast jag kanske blev mindre frustrerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frustrationsnivån borde ha varit lägre för dig. Fattar inte hur man kan förstöra en bok så där. Eller... att jag aldrig lär mig :(

   Radera
 2. tyckte inte heller att den var speciellt bra, fastän jag gillar tom hanks så himla mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tom Hanks är en av de där skådespelarna som får mig att vilja se filmen, oavsett vad det är för något :)

   Radera
 3. Jag gillade inte denna filmen heller. Fånig och trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken var i alla fall lite spännande eftersom man inte riktigt visste vem som var boven :)

   Radera